Därför är behandlingen av Israel och antisemitism viktiga ämnen i årets val

 

Palestinian Media Watch föreläser om  antisemitism  i Palestinska myndigheten
Palestinian Media Watch föreläser om antisemitism i Palestinska myndigheten

Sedan en längre tid tillbaka har jag granskat  det svenska biståndet till det område svenska biståndsmyndigheten Sida kallar Västbanken och Gaza.  Jag har också följt med i vad som sägs om Israel i riksdagsdebatterna. Och det är mycket där som får mig att häpna. Både vad som sägs och vad som får sägas oemotsagt. Bland annat fördes i slutet av förra året en debatt om behovet av vatten i ”Palestina”,  under vilken det påstods av riksdagsledamoten Monica Green (S) att israeler tar palestinska arabers vatten. Andra ledamöter debatterade på ett sådant sätt att det framstod som om man lade skulden på Israel för eventuell vattenbrist. När jag reste i området fick jag dock se att en hel del av vattnet delas mellan araber och israeler i området. Detta tycker israeler jag pratade med är bra, då de fruktar att de som hatar dem annars skulle förgifta deras vatten.

Förutom att man kan prata med israeler och inte bara med anti-israeliska organisationer, vilket tycks vara vad våra riksdagspolitiker gör, så kan man ta del av vad professorer säger. Det kanske är en nyhet för en del riksdagsledamöter som kritiserar Israel på repeat utan att reflektera över om det finns någon sanningshalt eller tyngd i det man säger. Haim Gvirtzman är professor  i Hydrologi vid Haifa University i Israel. Han skrev i februari i år att  den Palestinska myndigheten har endast borrat efter vatten på en tredjedel av de platser som de fått godkänt att borra på, trots att myndigheten har erbjudits finansiering för samtliga borrningar av det internationella samfundet.  Palestinska myndigheten har  enligt Haim Gvirtzman också struntat i att hantera vattenläckor och de har inte brytt sig om att skapa reningsverk för vattnet i arabiska städer på Västbanken varifrån avloppsvattnet rinner direkt ut i naturen och hotar miljön. Givetvis kan detta leda till vattenbrist – men vems är skulden?

Istället för att det är israeler som tar arabers vatten så förekommer vattenstölder av det vatten som israeliska myndigheter förser både palestinska araber och israeler med. Det är bönder som  bor i områden som administreras av den Palestinska myndigheten, som står för stölden av detta vatten och inte israeler förklarar Haim Gvirtzman. Under mitt senaste besök i Israel upprepade min guide som bor i omgivningen, Atsmon Yahav från organisationen Im Tirzu, samma information.

En annan lögn som uttalas i riksdagen är att Israel är en apartheidstat, att det skulle råda apartheid mellan judar och araber. Det är en uppenbar lögn som israeliska araber snabbt kan ta hål på om du samtalar med dem. Vilken turist som helst, som besöker Israel inser också att det är lögnaktig propaganda. I Sveriges riksdag påstås det också att Israel har byggt en mur som skär genom de arabiska samhällena. Israel har endast byggt en skyddsbarriär mot terrorattacker där 90% är stängsel och bara på ett fåtal platser har man rest en skyddande mur när inga andra alternativ har funnits att stoppa aggressiva terrorattacker mot Israels civila. Och skyddsbarriären är inte komplett. Palestinska araber är inte instängda bakom en mur.

Att Palestinska myndigheten inte tar ansvar för eget vatten och miljöskydd, att Israels skyddsbarriär är en skyddsbarriär och inte en apartheidmur – fakta – tigs ihjäl i riksdagen. Istället förlitar man sig på organisationer med en anti-israelisk agenda.

Förutom detta sprider den Palestinska myndigheten, som EU och Sverige ger mångmiljonbistånd till årligen, dokumenterad  antisemitism* och terrorglorifiering. Detta måste få ett stopp! Men i Sveriges riksdag råder en nästintill total tystnad omkring detta faktum och konsekvenserna av detta för både den israeliska och den palestinska befolkningen. Judar mördas till följd av judehat och det hat mot judar som de arabiska barnen uppmuntras till i skola och genom Palestinska myndighetens media riskerar att skada deras hälsa. Att tidigt lära sig hata är inte hälsosamt. Sveriges riksdag tycks ha som mål att bidra till att bygga en palestinsk stat. Men hat bygger ingen stat!

Vad allt pekar på är att svenska politiker är dåligt pålästa och har dåligt omdöme. Sverige har inte råd med politiker som är dåligt pålästa om  omvärlden och i synnerhet inte om Mellanöstern när vi idag har så stor kontakt med området genom flyktingpolitiken och utrikespolitiken som vår riksdag beslutar om.

Därför är det viktigt att de politiker vi väljer till både EU-parlamentet i Bryssel och till riksdagen i Stockholm är pålästa och har rätt agenda. Inställningen till Israel är en vattendelare som delar in politiker i kunniga och okunniga. De som har fakta på sin sida stödjer Israel -de andra försöker sno åt sig billiga poäng hos segment i befolkningen som är okunniga om Mellanöstern och hos de som hatar Israel.

Vi måste ställa krav på de politiker vi kan tänka oss att rösta på. Jag ställde min fråga till Lars Adaktusson som kandiderar för  Kristdemokraterna till EU-parlamentet. Du kan se min fråga nedan till honom som jag ställde på Twitter och Youtube.  Anledningen till att jag ställde min fråga så är för att Kristdemokraterna har uppmanat oss att ställa frågor på Twitter och för att jag inte kunde ställa min fråga i en utfrågning som nyligen ägde rum i telefonkonferens mellan flertalet kristdemokratiska medlemmar och Lars Adaktusson. Självklart tycker jag att även du ska ställa dina frågor till de politiker du tänker rösta på!

 


*= Palestinian Mediawatch granskar antisemitism och terrorglorifiering och många fler oegentligheter i den Palestinska myndigheten.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s