Fritt fram för organisation Sida jobbar med att välkomna beslut om samarbete med terroristorganisation

 

Joachim Beijmo från Sida svarar på brev
Joachim Beijmo från Sida svarar på brev

Terroristorganisationen Hamas börjar bli legitim i propalestinska kretsar. Det är ett faktum. Snart kan det möjligen bli så i riksdagen också om det inte redan är så på sina håll. In i Europaparlamentet röstades igår Soraya Post. Hennes parti Feministiskt initiativ anser att Hamas ska ses som en legitim förhandlingspartner. Partiet kan snart befinna sig i riksdagen också.

Den propalestinska organisationen Palestinagrupperna i Sverige (PGS) publicerade den 20 maj ett officiellt uttalande där organisationen meddelade att ”Palestinagruppernas kongress välkomnar beslutet av de palestinska organisationerna Fatah och Hamas att inleda samarbete med målet att åstadkomma en enighet i kampen för en varaktig lösning av Israel/Palestinakonflikten och genomföra demokratiska val till en regering för det palestinska folket.”  

Men redan under den så kallade Nakba-dagen den 15 maj sa Anna Wester, ordförande för Palestinagrupperna, följande: ”Jag vill avsluta med att säga att det är med stor glädje vi mottagit nyheterna om att Hamas och Fatah har enats efter många splittringsförsök och hot utifrån. Vi hoppas nu att Sverige och EU inte gör om samma misstag som 2007 när man bojkottade den samlingsregering som bildades då, utan att man stödjer denna utveckling”. Palestinagrupperna driver biståndsprojekt i Gaza-Västbanken för pengar från den svenska statliga biståndsmyndigheten Sida.

Propalestinska krafter kan alltså förväntas ligga på och försöka påverka den svenska regeringen att godkänna Hamas som legitim förhandlingspartner. Vad har då Hamas gjort för något hemskt? Varför anser jag att det är problematiskt att svenska organisationer som handhar biståndspengar och driver projekt på Västbanken och i Gaza välkomnar samarbete med Hamas?

Först ska vi titta på vad Hamas säger i sin stadga:

Hamas uppmanar till våld mot judar.                                                                          Hamas hänvisar i sin stadga artikel 7 till en judehatisk hadith,  som uppmanar till att bekämpa judar och till att döda judar. Den brutala gangsterorganisationen kryddar sitt terrorstyre med fundamentalistisk islam och judehat som Gazas befolkning och palestinska araber världen över matas med. Vidare kan man i Hamas stadga, artikel 8 läsa att ”Jihad är dess väg och döden för Allahs sak är den mest upphöjda av dess önskningar.” Tiotusentals missiler har de senaste åren regnat ner över Israel från Gaza, ivägskjutna av Hamas och andra terrororganisationer på det territorium Hamas har ansvar för.  Innan Israel började bygga sin säkerhetsbarriär var Hamas också ansvarig för merparten av självmordsbombningarna i Israel. EU anser att Hamas är en terroristorganisation.

Hamas är mot fredsförhandlingar. I  artikel 13 i stadgan går följande att läsa ”Initiativ och så kallade fredliga lösningar och internationella konferenser står i strid med den Islamiska Motståndsrörelsens principer.”  Hamas ser bara en lösning på konflikten med den judiska staten: ”Det finns ingen lösning på den Palestinska frågan utom genom jihad. Initiativ, förslag och internationella konferenser är alla ett slöseri med tiden och fåfänga strävanden.

Hamas erkänner inte en judisk stat eller Israels rätt att existera. Hamas ställer Israel mot Islam och citerar det Muslimska Brödrarskapets grundare: 

”Israel kommer att fortsätta att existera till dess islam kommer att utplåna det, precis som det utplånade andra före sig.”

Hamas respekterar inte mänskliga rättigheter.                                                                         Hamas är  som beskrivits en mordisk terroristorganisation som även uppvisar en avgrundsdjup brist på att respektera demokratiska rättigheter och mänskliga rättigheter hos den egna befolkningen. Organisationen låter sällan människorättsorganisationer som Amnesty International komma på besök i fängelser. Förra året skedde flera avrättningar  och 128 fall av tortyr rapporterades av Amnesty International.

Enligt en färsk undersökning från Palestinian Center for policy and survey anser en klar majoritet, 66% av Gazaborna, att Hamas regering är korrupt (81% av gazaborna anser att Palestinska myndigheten i Ramallah är korrupt). 76,4% av gazaborna anser att de inte kan kritisera sina egna myndigheter och blott 23,4% anser att media är fri i Gaza.

Det är alltså en sådan organisation som Feministiskt initiativ och kanske fler partier på vänsterkanten kan tänka sig att se som en förhandlingspartner och som Palestinagrupperna och dess ordförande Anna Wester välkomnar till samarbete med Fatah. Men de som nu verkar ha denna öppna attityd till Hamas verkar blunda för att Hamas inte har sagt sig vilja ta bort sin stadga som talar mot fred, en judisk stat och som förespråkar våldets väg och hat mot judar. På toppen av detta bryter terroristorganisationen mot den egna befolkningens mänskliga rättigheter . 

Eftersom Hamas är mot fredsförhandlingar och då den svenska regeringens hållning är att man är aktivt drivande för fredsförhandlingar känns det som om det vore svårt för Palestinagrupperna att kunna fortsätta att få hantera biståndsprojekt med det ställningstagande man gjort. 

Idag driver Palestinagrupperna, enligt deras hemsida, sex olika biståndsprojekt med Sida-medel. Tidigare har man varit engagerad i ett Sidafinansierat biståndsprojekt kring en fotoutställning av graffittimålningar, som glorifierade självmordbombningar och terrorism.

Jag frågade Sida nyligen om Palestinagruppernas  nya ställningstagande till Hamas och om Sida delar Palestinagruppernas inställning till försoningen mellan Hamas och Fatah. Jag frågade också om den svenska myndigheten ser något problem med att en biståndsorganisation stödjer ett palestinsk enande som med allra största sannolikhet, av döma av Hamas ord och handlingar, inte kan leda till varken fred eller demokrati som är viktiga delar att uppnå med bistånd för Sveriges regering.

Joachim Beijmo som är informationsansvarig på Sida svarade mig:

Hej! Tobias,

Tack för dina frågor.

 När Sida ger stöd via en organisation i det civila samhället, som Palestinagrupperna, så betyder det inte att vi delar de åsikter som den organisationen har. Organisationen har förstås rätt att fritt uttrycka åsikter och ansvarar inför sina medlemmar.

Den svenska hållningen är den som EU-länderna gemensamt har uttryckt genom sin höge representant för utrikesfrågor och säkerhetspolitik, Catherine Ashton. D v s att vi stödjer palestinsk försoning och enighet under förutsättning att en framtida regering upprätthåller icke-våldsprincipen, är beredda att delta i fredliga förhandlingar om en tvåstatslösning, samt accepterar tidigare överenskommelser och åtaganden, inklusive Israels rätt att existera.

Om och hur det svenska biståndet skulle påverkas om Hamas ingår i en framtida regering är en utrikespolitisk fråga som inte vi på myndigheten kan svara på.

Mvh,

Joachim Beijmo

En organisation som Sida samarbetar med kan helt enkelt obekymrat uttala att de välkomnar normalisering med en terroristorganisation som inte avsagt sig sitt våldsbejakande och odemokratiska beteende. En sådan samarbetspartner får av Sida tydligen fortsatt förtroende. Tack nu vet vi det. Det är fritt fram att därmed indirekt göra terroristorganisationer legitima i Sverige enligt svensk myndighet. Så illa är det.

 

 

 

 

 

 

Annonser

2 kommentarer Lägg till

  1. Palle Vestergaard skriver:

    vore intressant, nästan ett krav, att att pgs och du kommenterade detta.

    Gilla

  2. Palle Vestergaard skriver:

    vore intressant, nästan ett krav, att att pgs och fi kommenterade detta.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s