TILL ÅMINNELSE AV POGROMEN FARHUD I IRAK – Årsdagen –

Denna artikel skrev jag på Newsmill (när yttrandefriheten existerade i Sverige). Men nu kan den inte längre hittas där då Newsmill försvunnit från nätet. Men här är den.

 

Vad judarna i Irak fick ta med sig ut rymdes i denna koffert
Vad judarna i Irak fick ta med sig ut rymdes i denna koffert.

För ett antal år sedan besökte jag Babyloniska Arvsmuseet i Israel. Det blev en en intressant resa in i en nästan bortglömd värld och bortgömd värld.Museet ligger lite avsides i den lilla staden Or Yehuda. Här berättas för oss historien om det judiska folkets liv i Babylon och Irak. Där hade judarna levt i mer än 2500 år innan de slutligen fördrevs efter att ha diskriminerats och förföljts i varierande grad. Inne i museet finns också en kopia av en irakisk synagoga exakt så som den en gång i tiden såg ut i Bagdad. I dag bor endast några få äldre judar kvar i  Irak. Historien om judiska livet i Bagdad är inte känd för irakier idag. Borta är spåren av synagogorna, de judiska kvarteren och de judiska skolorna.

Judiska synagogor och skolor är de byggnader som är lite högre än andra byggnader på denna bild av Bagdad innan judarna fördrevs från Bagdad
Judiska synagogor och skolor är de byggnader som är lite högre än andra byggnader på denna bild av Bagdad innan judarna fördrevs därifrån.

Babyloniska Arvsmuseet berättar om en värld som inte finns längre, en värld som bara är levande på museum och i de överlevandes minnen. Men likt Förintelsens överlevare så är det inte många kvar i livet idag som kan föra vidare minnet av detta fruktansvärda som hände judarna i Irak. Även de ljusare bilderna av den goda samexistens som trots allt rådde i Irak i perioder under de tusentals år judarna levde där håller på att förblekna. De få med dessa bilder i sitt minne håller på att dö ut. Nu är det snart bara Babyloniska Arvsmuseet som kan berätta historien om judarnas liv i Bagdad.

I våras träffade jag flera överlevande från massakern Farhud i Bagdad, som utspelade sig 1941, sju år innan den israeliska staten utropades. Jag blev genom detta möte med överlevande judar än en gång övertygad om hur viktigt det är att vi i Sverige inte får glömma och gömma det hemska som skett judar i Mellanöstern. Därför skriver jag nu om detta.

Ofta hör vi i Sverige i debatten om Israel- Palestina och debatten om dagens antisemitism i Sverige att den beror på den judiska staten Israels agerande mot den arabiska befolkningen i Gaza och på Västbanken. Det talas om en ”israelisk ockupation” eller ”israelisk politik”  som orsak till att hatet mot judar blir mer synligt och påtagligt för judar här. Samtidigt vittnar judar jag talat med i både Malmö och Stockholm om att de antisemitiska hatbrotten till allt större del begås av människor med bakgrund i Mellanöstern.

Men antisemitismen i Sverige mot judar har inte med Israels politik att göra eller det som kallas den ”israeliska ockupationsmakten”. Historien om Mellanösterns judar visar att Israels politik och ”ockupation” inte var startskottet för judehatet i Mellanöstern och Nordafrika (MENA) och det är heller inte den verkliga roten till det ökade judehatet i Sverige och globalt. Redan under 1800-talet pågick vid flertal tillfällen pogromer mot judar i Jerusalem och Safed i det som så småningom skulle komma att bli staten Israel 1948. Själv har jag samlat på mig en lista med minst sjuttio fall av förföljelser i MENA, som har utförts först av Rom, kristna och sedan 627 och framåt av muslimska ledare och grupperingar i Arabien och i de muslimska kalifaten.

Pogromer mot Iraks judar är bara några av många som måste granskas för att vi ska förstå vad som gömmer sig bakom den så kallade ”konflikten” mellan israeler och palestinska befolkningen. Det handlar om en övergripande förföljelse av judar även i MENA – inte bara i Europa. Europas pogromer mot judar har sin motsvarighet i apartheidlagar för judar under Islam (dhimmi-lagar) samt pogromer som då och då dök upp i de muslimska kalifaten.

Farhud betyder ”våldsam fördrivning” och är benämningen på en två dagar lång blodig massaker som pågick 1-2 juni 1941 i Bagdad under den judiska högtiden shavuot. Det är nu 73 år sedan.

Påeldade av judehatiska radiosändningar från Europa av bland annat den arabiske muslimske ledargestalten, stormuftin av Jerusalem, Al Husseini, som hade allierat sig med Nazityskland och personligen träffade Adolf Hitler samt utbildade Tredje Rikets arme på Balkan, gick en mördarmobb ut för att kallblodigt utföra massakern mot stadens judar. Handlingen var väl förberedd .Det finns uppgifter om att judiska hem hade märkts ut och att judar hade ombetts befinna sig inomhus så att mördarmobben lättare skulle kunna mörda de intet ont anande judarna som firade sin högtid.

Farhud krävde allt mellan 180-780 judars liv men forskare är osäkra ännu på hur många som kan ha fått sätta livet till när den nazi-influerade muslimska mobben gick bärsärk på Bagdags gator. Det finns uppgifter om att 600 av de mördade skall ha begravts i en massgrav.

Vissa judar hade turen att kunna söka skydd hos muslimer som öppnade sina hem för judarna och försvarade judarna med sina egna liv. Judar ägde nämligen ingen rätt att försvara sig själva som dhimmis. Andra judar var inte lika lyckligt lottade. Dödandet var skoningslöst.Gravida kvinnors foster slets ut från deras kroppar och liknande hemska övergrepp förekom under de två dagar slakten av människor pågick innan britterna som kontrollerade Irak kunde få stopp på mördarmobben.

Farhud är bara en liten del av en större bild av förföljelsen av den judiska befolkningen i MENA.
Pogromer tilltog i styrka framåt 1700-talet vilka sedan eskalerade i våldsam fart. Till och med den israelkritiske Ingmar Karlsson beskriver det i sin bok ”Bruden är vacker men har redan en man”(2012) men missar poängen att Israel blev dessa judars räddning och en nödvändighet för dessa MENA:s judars, mizrachims och sefardims (mizrachim i Mellanöstern, sefardim från Maghreb-området) överlevnad.

Samtidigt som Israel 1948 blev räddningen för judarna så blottlade det judarnas dåliga ställning i de arabiska staterna då dessa stater motsatte sig Israels existens. De flesta av dessa gör detta än idag. Kollektiv bestraffning av judarna i de nyutropade arabstaterna förekom då Israel hade utropats. Pogromer eskalerade, judar hängdes offentligt och judarna blev stats- och egendomslösa. Runt 850 000 judar fick fly från de arabiska staterna under dödshot eller mer eller mindre tvingande former.

Det har tagit tid för världen att ta till sig detta och för Israel att göra något av detta. Men efter 65 år sker nu en upplysningskampanj från Israel om detta bland annat på Youtube och Facebook .

Nu i maj lades ett förslag fram i Israels parlament (2013), Knesset, av den judiske flyktingen och parlamentsledarmoten Shimon Ohayon. Förslaget förväntas gå igenom snart och innebär att den 30 November i år* och framöver blir det i Israel en nationell minnesdag för judiska flyktingar från MENA. Då är det tänkt att påminna om den historia som mizrachim och sefardim bär med sig och det flyktingskap det innebar för dessa med fördrivning och konfiskerande av egendom för miljonbelopp.

”Om detta må vi berätta” finns det en skrift som heter. Den handlar om Förintelsen. Men det som hände judarna i MENA är också en långsam förintelse vi tyvärr inte kan riktigt ana vidden av än. Likväl måste vi fortsätta att gräva i historien och berätta även om dessa händelser. Medvetenheten bör bli större särskilt hos våra beslutsfattare då det är av vikt när man ska se på den så kallade konflikten mellan israeler och palestinier och den antisemitism vi ser blossa upp idag även i Sverige.

Ja det är viktigt att se att dagens antisemitism i Europa också  har rötter i den behandling av judar som rådde i MENA. Dessutom måste vi slå hål på den moderna myten om att Israels försvarspolitik är roten till problemet med antisemitismen när Israel istället kom att bli  många judars räddning, ett judiskt hemland och en levande demokrati för både judar och araber.

* osäker på om det trätt i kraft ännu…

dessa kläder bars av judar i Irak
dessa kläder bars av judar i Irak

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s