Beskjuts inte Israel från den Palestinska Myndigheten Fredrik Malm?

Fatahs militära gren
Fatahs militära gren skjuter raketer mot Israel enligt Fatahs officiella Facebooksida.

För ett par dagar sedan rapporterade Ekot att den nya  svenska biståndsstrategin för Västbanken-Gaza hade fördröjts på grund av att Kristdemokraterna och Folkpartiet ”agerat bromsklossar”. Anledningen till att man tvekat är att Hamas nu ingår i en koalition med Fatah. Fatah var tidigare det parti som dominerade den Palestinska myndigheten i Ramallah och som av världens ledare har setts som en ”fredspartner”. Medan Fatah framståt som den moderata parten har terrororganisationen Hamas betraktats som alltför odemokratiskt och opragmatiskt då partiet öppet deklarerat att man önskar förgöra Israel. Sinsemellan har de båda rörelserna också stridit.  Men nu har alltså Hamas och Fatah officiellt enats och tillsammans satt samman en så kallad ”teknokratisk ämbetsmannaregering”. Efter att ha funderat på hur fint det låter att säga ”ämbetsmannaregering” verkar även Kristdemokraterna och Folkpartiet ha svalt den Palestinska myndighetens lockbete. Folkpartiledaren Jan Björklund har uttalat att ämbetsmannaregeringen som nu har bildats ”är ett steg framåt” och därmed bedömer han att de frågetecken som de har haft är utklarade.  Då finns det enligt honom inga hinder att gå vidare i en biståndsstrategi. Beskedet ställer sig även Kristdemokraterna bakom, enligt Ekot. Nu tycks alltså Alliansen vara enad om att fortsätta med biståndet till den Palestinska myndigheten.

Det är både historiskt och högst beklagligt om Allianspartierna skulle falla för det propalestinska trycket och fortsätta ge bistånd under rådande omständigheter. Det vore  kanske till och med i strid mot EU:s och Sveriges gemensamma syn på förutsättningarna för att den palestinska enhetsregeringen skall få stöd. EU och Sverige stödjer officiellt palestinsk försoning och enighet under förutsättning att regeringen upprätthåller icke-våldsprincipen, är beredda att delta i fredliga förhandlingar om en tvåstatslösning, samt accepterar tidigare överenskommelser och åtaganden, inklusive Israels rätt att existera.

Det är mycket svårt att se hur ickevåldsprincipen har upprätthållits av den Palestinska myndigheten. Visserligen har Palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas under internationell press gått ut i TV-sändningar och fördömt kidnappningen och morden på de tre israeliska ungdomarna Naftali Fraenkel, Eyal Yifrah and Gilad Sha’ar, som för ett par veckor sedan hittades mördade i Judeen och Samarien. Men samtidigt har Nabil Abu Rudeineh, Mahmoud Abbas talesperson, gått ut och sagt att palestinier har ”rätten att göra motstånd mot Israel med alla legitima medel.” Att Mahmoud Abbas fördömt kidnappningar hindrar inte hans parti från att, i officiella sociala medier som Facebook,  sprida ett budskap på arabiska om att Fatah stödjer kidnappningarna. Detta verkar legitimt i Fatahs ögon. Skulle svenska partier göra likadant på sina officiella Facebooksidor och komma undan med det?

Den 7 Juli uppmanade den palestinske presidentens rådgivare och högt uppsatte  Fatah-medlemmen Sultan Abu Al-Ein  sitt folk i Judeen och Samarien att ”låta varje timme av bosättarnas närvaro i landet vara en källa till hot och terror för dem”. Detta är inte ett isolerat uttalanden utan en klar policy från den Palestinska myndighetens ämbetsmän, vars ämbetsmannaregering nu verkar får den svenska regeringens stöd i form av finansiering.

Över 500 raketer har regnat ner över Israel de senaste dagarna från Gaza.Den nya enhetsregeringen har sedan den tillträdde knappast hindrat Hamas och andra islamister från att skjuta rakter mot civila i Israel. Denna vecka har faktiskt både Hamas och Fatah skjutit raketer mot Israel från Gazaremsan rapporterar Times of Israel och Fatah själv bekräftar det på sin officiella arabiskspråkiga Facebooksida.

Är detta skjutande av raketer mot israeliska civila och hetsande från palestinska ledare att upprätthålla ickevåldsprincipen?  Nej det är det givetvis inte! Tror den svenska regeringen verkligen att det svenska folket inte ser vad den Palestinska myndigheten är? Riksdagsledamoten Fredrik Malm (FP) som också sitter i Utrikesutskottet sade igår i radioprogrammet Studio 1 att ”Det pågår ingen som helst raketbeskjutning från de områden som den Palestinska myndigheten kontrollerar utan det är från Gaza”. Låt mig göra det klart för Fredrik Malm att den Palestinska myndigheten är, sedan enhetsregeringen svors in, även ansvarig för Gaza och befinner sig även i Gaza. Hur kan en högt uppsatt politiker som Fredrik Malm som sysslar med utrikespolitik uttrycka sig så klumpigt och ogenomtänkt?  Fredrik Malms Folkpartiet svarar mig också i ett mail att biståndet är nödvändigt för att inte den Palestinska myndigheten ska kollapsa. Då måste jag replikera att det nu är bevisat att den redan har kollapsat liksom den svenska regeringens biståndspolitik.

Den Palestinska myndigheten glorifierar och uppmanar till terrorism. Den Palestinska myndigheten sprider antisemitism bland barn och bland vuxna. Den Palestinska myndigheten sprider hat. Den Palestinska myndigheten uppmanar till hatbrott. Den Palestinska myndigheten har också stora brister när det gäller mänskliga rättigheter, ett faktum som aldrig tycks upphöra att existera trots alla EU-miljarder i bistånd. Däremot råder det stor tystnad om detta i både media och bland våra politiker trots att vi i EU har flyktingar som flyr från denna Palestinska myndighet.  Samtidigt skriver Fredrik Malm själv på sin Facebooksida att hans parti ställer hårdast krav på demokrati och MR (mänskliga rättigheter). Det rimmar illa.

Folkpartiet skriver till mig att man delar EU:s uppfattning om att Hamas är en terrororganisation. Hur manifesterar Folkpartiet denna uppfattning och partiets hårda krav på demokrati och mänskliga rättigheter? Gör Folkpartiet det genom att stödja terroristernas enhetsregering?

Om man ska följa EU:s ord om förutsättningen för att stödja enhetsregeringen, som är att de styrande i den Palestinska myndigheten upprätthåller icke-våldsprincipen, så borde nu  Sverige som delar EU:s uppfattning deklarera med tydlighet, att man inte längre stödjer den Palestinska myndighetens enhetsregering. Kommer Sveriges regering och EU stå fast vid sina ord? Allt tyder på att man i dagsläget inte kommer göra det.

Idag samlas över 2000 människor på Medborgarplatsen i Stockholm för att demonisera Israel. Kommer alliansregeringens representanter att synas där? Vem vet när det blir så? Det är väl bara en tidsfråga dessvärre.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s