ÄR PALESTINAVÄNNER VERKLIGEN ENS GAZABORNAS VÄNNER?

Veronica Palm
Veronica Palm Gazabornas vän? (Foto:tobiastankar.wordpress.com)

Har du någonsin sett bilden av den där mannen som inte heilade i ett hav av nazister under tredje riket? Just så känns det att vara pro-israel  och bevaka en pro-palestinsk demonstration som faktiskt är mer anti Israel än pro ”Palestina”.  I söndags var det dags för ytterligare en i raden av alla anti-israeliska demonstrationer som gick under parollen ”Stoppa Israels blodbad i Gaza”. Och hade myndigheterna, likt i Frankrike, inte tillåtit demonstrationen av säkerhetsskäl kanske det hade blivit ett ”Stockholms blodbad”. Det nyligen franska förbudet resulterade nämligen i våldsamma upplopp. I Sverige finns yttrandefrihet även för de som hatar Israel. Men ska dessa människor ha politiker som ger legitimitet åt hatet som ofta gränsar till eller är judehat? Och bara för att en politiker är palestinavän innebär det att samme politiker är Gazabornas vän?

På demonstrationen på Medborgarplatsen i Stockholm talade bland annat riksdagsledamöterna Veronica Palm (S) och Mehmet Kaplan (MP). Båda har gjort sig ett namn som ”palestinavänner”. Det finns politiker som många räknar som ”israelvänner”  också. Men det finns en tydlig skillnad mellan palestinavänliga och israelvänliga politiker.  Medan många israelvänliga politiker verkar känna ett tvång att kritisera Israel för ”bosättningar” eller ”ockupation”  efter ett israelvänligt uttalande för att anses seriösa, så verkar de palestinavänliga politikerna helt sakna behov av att kritisera den palestinska parten, Hamas och Fatah. Göran Persson, som av många anses vara en israelvän, har vid något tillfälle sagt att man också kritiserar den man tycker väldigt mycket om. Han syftade då på Israel som vän. Kanske har då Gazabor inte några riktiga vänner i Sverige som tycker om dem egentligen. För här lyser kritiken mot de palestinska parterna Hamas och Fatah med sin totala frånvaro från palestinavänner.

Jag gick förbi demonstrationen mitt under Mehmet Kaplans tal. En jättelik turkisk flagga hölls upp bakom riksdagsledamoten, iklädd en al Qudsscarf också den med turkisk flagga. Därför kunde man lätt tro att det var Turkiet eller det Osmanska imperiet som åter skulle tåga in i Jerusalem, då Mehmet Kaplan proklamerade att han och andra skulle ”befria Jerusalem”. På scarfen han bar kunde man läsa på arabiska: ”Jerusalem/Al Quds är vårt” och ”Oh Jerusalem/Al Quds här kommer vi” (han bar en variant på denna vid tidigare demonstration som kan ses här). I sin rätta kontext förstår alla vad de orden innebär. Det är dock tveksamt om det får en att tänka på Miljöpartiets fagra fredsduvepolitik.

Mehmet Kaplan: "Vi ska befria Jerusalem!" (Foto:tobiastankar.wordpress.com)
Mehmet Kaplan: ”Vi ska befria Jerusalem!”
(Foto:tobiastankar.wordpress.com)

Mehmet Kaplan drog också märkliga paralleller mellan Sverige och Gaza. Han berättade om ett fiktivt ockuperat Gotland som, efter omvärldens påtryckningar, blir fritt från ”den främmande makten”. Men enligt Mehmet Kaplan  genomförs istället för ockupation sedan en luft-, havs- och landblockad mot den ”lilla ön” där människor bara ”vill leva som vanligt”. Han nämner inte att den ”lilla ön” styrs av en terroristorganisation som skjuter raketer mot civila och gräver tunnlar för att röva bort samma civila som ses som legitima militära mål. Inte heller nämns att den lilla öns terroristorganisation vill förinta ett annat land och dess hela  befolkning. Mehmet Kaplans försök att beskriva förhållandena i Mellanöstern är grovt förenklade till Hamas och Fatahs fördel och demoniserar Israel. Terroristorganisationen Hamas och dess mångmiljonärer nämns inte.

Inte heller nämns Hamas (eller för den delen Fatahs) ansvar och raketbeskjutningar av Veronica Palm som tycker att Israel måste dra tillbaka sin militär (avsluta israeliska  markdefensiven?). Väldigt kort nämner hon att allt våld måste upphöra. Men hon säger inte att våldet finns på båda sidor. Hon säger inte heller att föräldrar i Gaza, istället för att skydda Hamas, ska skydda sina barn genom att lämna civila områden som används som terroristbaser. Veronica Palm sade att man måste ”rycka upp med roten grunden till våldsspiralen” och för Veronica Palm kräver detta och stabil trygghet inget mindre än att ”ockupationen” upphör , att muren ”på palestinsk mark” rivs, att de ”folkrättsvidriga” bosättningarna upphör samt att en ny stat erkänns. I verkligheten finns det dock risk för att detta i dagsläget ger motsatt effekt.

Inte ett ord om Hamas och inte ett ord om balans. Palestinavänner måste alltså inte vara kritiker av Hamas och Fatah eller deras politik medan många israelvänner verkar känna sig manade att ta avstånd från viss israelisk politik per automatik.

Vad tycker jag då om israelvänners kritik av Israel? Jag anser inte att man måste balansera med kritik mot Israel efter ett israelvänligt uttalande som om man hade ett ticks, bara för sakens skull eller för att framstå som trovärdig. Men givetvis ska en vän kritisera sin vän. Så kan Israel kritisera Sverige när det är legitimt och så kan också Sverige kritisera Israel när det är legitimt. Däremot anser jag det totalt förkastligt av palestinavänner att inte framföra kritik mot Hamas och Fatah då detta är helt nödvändigt och rättfärdigat. Det är också förkastligt att skriva om historien och ge svenska medborgare falska bilder om vilka förhållanden som råder mellan Israel och Gaza. Gaza är inte Gotland hur mycket Mehmet Kaplan än försöker få presumtiva väljare att tro det. Att riva Israels skyddsbarriär i Judeen och Samarien stoppar inte våldet från Gaza och Ramallah hur mycket än socialdemokrater som Veronica Palm vill tro det. Israel genomför inte en offensiv, som många svenska politiker och journalister hävdat, utan en defensiv mot Gaza efter omfattande beskjutning mot israeliska civila. Det måste påpekas att både Hamas och Fatah bär ett ansvar för det eskalerande våldet. Det måste palestinavänner också kunna säga till Gazabor. Istället för att Veronica Palm rycker upp något som för många värnar liv ur jorden är det bättre att hon planterar självinsikt och balanserat synsätt hos medborgarna i Sverige oavsett om de kommer från Gaza eller inte. Istället för att Mehmet Kaplan lovar att ”befria Jerusalem” bör han lova folket i Gaza att han ska lyssna på alla de araber där som inte vill ha islamistiska Hamas som ockupant.

Svenska politiker bör också tänka en extra gång över vilka budskap som förmedlas på demonstrationer som de ger legitimitet åt. För då ger de också budskapen legitimitet. Att delta på en demonstration som har stora framträdande plakat med budskap som ”krossa sionismen” och ”intifada till socialismen” borde inte vara förenligt med en svensk politikers värderingar, särskilt inte bland de som vill att allt våld upphör. Ändå har det skett. Är politiker som är palestinavänner verkligen ens Gazabornas vänner?

 

Hatfullt våldsbejakande budskap på samma demonstration och trapp som Mehmet Kaplan (MP) och Veronica Palm (S) talade från
Hatfullt våldsbejakande budskap på samma demonstration och trapp som Mehmet Kaplan (MP) och Veronica Palm (S) talade från
Annonser

En kommentar Lägg till

  1. Karl-Eric Brännström skriver:

    Kaplan – en ”katt” (fräser bra) bland hermelinerna. Kaplan passa inte in i MP:s politik

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s