Vi har alla skrivit historia

Jag talar på demonstration för Israel och mot  terrorism
Jag talar på demonstration för Israel och mot terrorism Foto: Sven Pernils

För en vecka sedan höll vi i Perspektiv på Israel vår allra första demonstration för Israel under namnet ”för Israel och mot terrorism” och Sveriges första demonstration för Israel efter mer än ett års tystnad. Jag är stolt. Det var vi gräsrötter som lyckades skapa demonstrationen denna gång och i ärlighetens namn är det något jag lagt ner oerhört mycket tid och resurser på men som jag verkligen också har trott på.

Demonstrationen har redan gått till historien inte bara för att det var den regnigaste demonstrationen för Israel jag kan minnas. Ur flera perspektiv har vi skrivit historia. Det kanske har varit den lugnaste politiska demonstrationen för Israel utan motdemonstranter på flera år. Vi lyckades i stället samla ett hundratal personer som stod kvar och lyssnade på våra politiska tal trots att vi utsattes för hårda prövningar av vädret. Att folk stod kvar hade nog att göra med att det också blev en historisk demonstration av helt andra skäl än regn och lugn.

Israelisk arab och libanesisk kristen från Israel talade för Israel och mot terrorism
Israelisk arab och libanesisk kristen från Israel talade för Israel och mot terrorism

För första gången hade vi på en israeldemonstration i Sverige talare  som var unga israeliska araber och kristna. De talade med stark passion för Israel och mot den terrorism som hotar Israel. Jag hade bjudit in Jonathan ElKhoury, en kristen libanes från Haifa, och Yahya, en arab från norra Israel där de flesta av Israels araber bor. De höll fantastiska tal för Israel. Chaverim sheli ani geeh bachem. Yahya som hotats till livet av anti-israeler för att han höll upp Israels flagga i Israel talade om hotet från Hamas både mot israeler och mot folket i Gaza medan han attackerades av regnet och blåsten. Yahya talade också om varför Israel är bra för araber. Han berättade från hjärtat varför Israel inte är en apartheidstat och att han är trött på de anti-israeliska lögnerna om hans land. Jonathan Elkhoury talade om de kristna som förföljs i Syrien och Irak där IS drar fram medan de israeliska kristna  (arabisktalande) har sina fulla medborgerliga rättigheter och lever i trygghet. Jonathan skickade också en inbjudan till den Svenska kyrkan att komma till Israel och träffa kristna som stödjer Israel istället för att bojkotta varor från Judeen och Samarien.

Debattören Nima Gholam Ali Pour talade om de svenska politikernas lögner om Israel.  Författaren och debattören Martin Blecher talade om framtiden och möjliga lösningar för Gaza. Jag riktade stark kritik mot både högern och vänstern i vårt parlament som fört eller avser föra en anti-israelisk politik. Det blev historiskt också då vi offentligt vågade kritisera det svenska mångmiljonbiståndet till den Palestinska myndigheten som sprider antisemitism.

10616488_10153148889534741_5148307003246854898_n

Jag hoppas detta kan bli ett frö till något större. Vi vet att oavsett hur vi ser ut och vilken bakgrund vi än har så är det viktiga de värderingar vi ställer oss upp och unisont försvarar när vi demonstrerade för Israel: Demokrati och demokratins värderingar; jämställdhet, yttrandefrihet, religionsfrihet, minoriteters rättigheter och inte minst det judiska folkets rätt till självständighet och säkerhet. Allt detta är Israel och allt detta är de värderingar vi i Sverige delar med Israel. När Israel attackeras attackeras just dessa våra gemensamma värderingar. En attack mot dessa värderingar är en attack mot alla oss som vill fortsätta leva i en demokratisk värld.

Tack till författaren och debattören Martin Blecher som talade om framtiden för Israel- Gaza
Tack till författaren och debattören Martin Blecher som talade om framtiden för Israel- Gaza Foto: Sven Pernils

Till alla som på något sätt deltog som åhörare eller  jobbade med demonstrationen på något sätt: Jag är tacksam och stolt över att ni kom för att stödja Israel, visade prov på ert mod och på er moral. Utan er hade ingen demonstration varit möjlig.

Till de som genom åren gett sitt moraliska stöd till mig och det jag tror på vill jag säga tack. Ni behövs. Vi behövs. Vi fortsätter.

Jonathan Elkhoury från Israel talar
Jonathan Elkhoury från Israel talar

Till sist har jag  nog rätt att vara lite stolt över mig själv också. Jag har offrat mycket tid i möte med polisen och för att få fram bra och rätt talare, för att få stor spridning av  demonstrationen men utan att nå ut till anti-israeliska grupper. Det här är inte en demonstration som man gör över en natt och personligen utsätter man sig för stora risker.

Dagarna innan demonstrationen var jag faktiskt rädd för attentat trots att inga hot annonserats varken till mig eller till polisen. Den där frånvaron av hot kunde ju också betyda något. Men liksom jag för två år sedan ställde mig upp i protest ensam mot Ship To Gaza vid Slussen så var jag fast besluten att genomföra detta.

Demonstration för Israel och mot terrorism
Demonstration för Israel och mot terrorism

Perspektiv på Israels demonstration är något som jag drömt om att göra länge och som verkligen behövdes. Och vi behöver fler demonstrationer.

På söndag är det återigen demonstration för Israel med fantastiska talare och jag önskar organisatörerna bakom den demonstrationen lycka till.

ביחד

https://cooltv.solidtango.com/video/demonstration-for-israel-och-mot-terrorism-2014 

Annonser

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s