Den palestinska Muren som bara finns i Sverige

Den verkliga skyddsbarriären ser mest us så här stängsel  Foto: Privat
Den verkliga Muren, skyddsbarriären, ser mest ut så här : knappt synligt stängsel
Foto: Privat

Under helgen invigdes Malmös arabiska filmfestival. Själv älskar jag film från världens alla hörn och den arabiska filmfestivalen bjöd nog på en del bra filmupplevelser.  Man måste komma ihåg att Egypten är en av världens största filmproducenter och att det finns en lång tradition av film i detta land som vid sidan av Libanon ses som arabvärldens Mecca för film och musik. Och givetvis visades egyptisk film under filmfestivalen.

Men den film som framförallt väckte min uppmärksamhet var den Oscars-nominerade filmen Muren, som marknadsförs som en palestinsk film made in Palestine.  Filmen som hade premiär idag handlar om en terrorist, Omar, som med sina vänner, Amjad och Tarek, som har kopplingar till en terrorrörelse tränar för att skada eller döda en israelisk soldat. Det är också ett triangeldrama mellan Omar, en av hans vänner och den unga flickan Nadja som de båda förälskat sig i.  För att ta sig till henne måste Omar varje dag ta sig över den separationsbarriär som Israel satt upp mellan Judeen och Samarien (Västbanken) och Israel. Denna barriär finns där för att just hindra sådana som Omar (terrorister) att ta sig in i Israel och skada människor. Vad kan man invända på om filmen då?  Låt oss titta först på vad Malmös arabiska filmfestival skriver om filmen:

Omar är en ung bagare som är van vid att smyga runt för att hälsa på sin hemliga kärlek, Nadia i det ockuperade Palestina.  Omar blir plötsligt en frihetskämpe. Misstankar och svek sätter hans långvariga vänskap med Amjad och Tarek på spel och Omars känslor är snart lika splittrade som det palestinska landskapet.

 

Här finns de uppenbara felen.  Terrorister är inte frihetskämpar och den verkliga ”muren”, skyddsbarriären, splittrar inte något landskap. Det är mycket tråkigt att filmen, som är skapad av filmregissören Hany Abu Assad, får det att se ut som om denna separationsbarriär som är en skyddsbarriär för civila och som räddat kanske tusentals liv är där för att hindra araber i området att nå varandra. De araber som bor i Judeen och Samarien skiljs inte åt inne i de palestinska territorierna av någon skyddbarriär eller mur. Skyddsbarriären är till för att skydda Israels civilbefolkning och inte för att separera människor med samma medborgarskap. Men i filmen ser det ut som om denna barriär delar av samhället precis som en Berlinmur (se trailer längst ner).

Sedan försökte jag googla för att få upp lite recensioner om filmen på nätet men jag hittade ingen film med detta namn. Då får jag vetat att hos SF (där filmen går upp på bioduken om ungefär en månad) och på Malmö Arabiska Filmfestival heter filmen Muren men i alla andra länder har filmen fått namnet Omar vilket är  huvudkaraktärens namn. Jag ställer frågan till SF varför de satt detta namn på filmen men enligt dem är det inte SF som satt titeln. Inte heller verkar det vara de som valt filmpostern som visar en mur och två IDF soldater som med  sina vapen  bevakar en murklättrande Omar. SF kundservice hänvisar istället till filmbolaget Studio-S. Jag ställer vidare frågan till Studio-S vem som valt filmtiteln och varför filmens titel har ändrats men ännu har jag inte fått något svar efter två dagars väntan.

Under filmens originaltitel har filmen visats  i andra nordiska länder som Norge men även  i Israel. Och det är kanske inte så konstigt att filmen visats i Israel då filmen som är ”made in Palestine” faktiskt spelas av israeliska arabiska medborgare som gått på universitet och skolor som är israeliska och när teknisk assistans till filmen kommer från Israels media- och filmmetropol Tel Aviv.  Adam Bakri  som spelar huvudkaraktären Omar har studerat Engelsk litteratur och teaterkonst vid Tel Aviv universitet och kommer från Sakhnin i norra Israel. Hans motspelare, tjejen som spelar Nadja, skådespelerskan Leem Lubany kommer från Nasaret i Israel. Hany Abu-Assad som skapat filmen är också israelisk medborgare och produktionsbolaget ZBROS (IL) verkar registrerat i Israel. Filmen då är den inspelad i något Palestina? Filmen ska ha spelats in i Nasaret men även i Nablus som ligger i den Palestinska myndigheten. Så det är tveksamt om filmen borde få ursprungsland: Palestina. Det finns dessutom inte ens en stat som heter så som Sverige har erkänt.

En filmfestival och svenska biografer har förstås rätten att visa vilka filmer man vill. Jag föreslår ingen filmcensur.  Däremot bör filmkritiker se på själva filmen med kritiska ögon eftersom det finns mycket kring filmen att vara kritisk mot. Förmodligen lär det dock bli helt annat än kritisk recensioner som vi får se från media och journalister som är experter på att bygga den svenska Muren mot verklighetens Israel.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s