Artikeln jag inte fick publicerad:Hat och brist på mänskliga rättigheter legitimeras genom ett erkännande av en palestinsk stat

 

En redan befintlig demokrati. Två till möjliga demokratier i Mellanöstern är Kurdistan  och Assyrisk  autonomi som kan utvecklas till självständiga staten Assyrien.
Israel en redan befintlig demokrati. Två till möjliga demokratier i Mellanöstern är Kurdistan och en assyrisk autonomi  i Irak som kan utvecklas till självständiga staten Assyrien. Att stödja dessa frön till demokratier är viktigare än att ge erkännande åt en  palestinsk stat som bygger på hat.

I veckan såg jag en debattartikel av Hanin Shakrah på SVT Opinion.  Jag svarade på den med en egen debattartikel men fick den aldrig publicerad. Därför publicerar jag min artikel här i en något modifierad version, då artikeln som publiceras här vänder sig till alla propalestinska debattörer som är för ett erkännande av Palestina.  Jag vill också lägga till något om vad jag anser om det svenska medieklimatet för oss som skriver med nya perspektiv på Mellanösternkonflikten.  Jag har skrivit åtskilliga artiklar för publicering på SVT Opinion och även Expressen men inte en enda har jag fått publicerad hos dessa svenska massmedier. Gråter jag för det? Nej, förstås inte. Men jag tycker det är tråkigt att vi lite yngre pro-israeliska röster sällan får höras i  svensk media. Vi yngre debattörer kommer med nya perspektiv. Kanske är det provocerande för många inom media som hyser propalestinska åsikter. Och dessa är inte få. Nåväl här följer artikeln:

 

När jag läser debattartiklar av skribenter som uttrycker sig positivt till ett erkännande av en palestinsk stat blir jag bekymrad av flera skäl.

Propalestinska debattörer säger sig vilja värna mänskliga rättigheter och vilja arbeta mot förtryck. Dock ser jag sällan från dessa kritik mot det verkliga vardagliga förtrycket, som både  terrororganisationen Hamas och den Palestinska myndigheten utövar mot befolkningen på Gazaremsan och i de palestinska territorierna i Judeen och Samarien (på ”Västbanken”). Den Palestinska myndigheten har fängslat människor som velat tala öppet om trosfrågor, till exempel de som velat tala positivt om ateism och de som protesterat mot det dominerande partiet Fatah. Kristna, oppositionella och homosexuella flyr inte bara från Hamas förtryck på Gazaremsan utan även från det förtryck som utövas av den Palestinska myndigheten i Judeen och Samarien.

Det är känt men sällan diskuterat att både Palestinska myndigheten och Hamas sprider antisemitism och hat mot Israel i de palestinska skolorna och i palestinsk media. Sådan rasistisk hatindoktrinering skadar inte bara möjligheter till fred utan också den unga palestinska generationen. Vi i min organisation Perspektiv på Israel betraktar hatindoktrineringen som en form av barnmisshandel i strid mot FN:s barnkonvention. Självklart kan inte Sverige erkänna en framtida palestinsk stat som inte respekterar mänskliga rättigheter och som sprider hat. Sverige måste istället vara tydligare med att påpeka att både den Palestinska myndigheten och Hamas måste respektera mänskliga rättigheter och upphöra med att legitimera antisemitism.

Att erkänna en palestinsk stat är också problematiskt då staten inte finns. Statens gränser är inte klara och enhetsregeringen, som Hamas enats om med Fatah, har inte kontroll över Gazaremsan. Det såg vi i somras då tusentals raketer regnade ner över Israel därifrån utan att den palestinska enhetsregeringen lyfte ett fredligt finger i protest eller agerade mot angreppen mot Israel. Detta betyder att den palestinska maktapparaten är långt ifrån att kallas fredspartner och ännu inte redo för det ansvar som det innebär att styra en stat. Innan Sverige erkänner en palestinsk stat bör den palestinska myndigheten, Fatah och Hamas visa vilja till fred genom att erkänna den judiska staten. Detta erkännande av Israel som stat för det judiska folket väntar israelerna fortfarande på. I somras redovisades en undersökning som visar att en majoritet av Israels araber erkänner Israels rätt att existera som en judisk stat. Varför vägrar den Palestinska myndigheten, Fatah och Hamas att göra som Israels araber? De palestinska arabiska politikerna visar alltså varken regeringsduglighet eller vilja till fred. Därför är det i dagsläget inte seriöst att erkänna en palestinsk stat.

Frågan är vad Sverige vill bidra till i regionen: Är det fler demokratiska stater vi vill se? Eller en stat som bygger på hat? Om svaret är fler demokratiska stater, bör Sverige ge stöd åt de förföljda assyriernas nationella önskemål om i första hand en skyddad assyrisk autonomi på ett befriat Nineveslätten, som på sikt kan utvecklas till en livskraftig demokrati. Sverige bör också ge stöd åt en fredlig kurdisk demokrati i Kurdiska Självstyret i nordöstra Irak. Om Sverige skulle erkänna de assyriska och kurdiska folkens rätt till självstyre och självständighet skulle det innebära viktiga steg för demokrati och mänskliga rättigheter i regionen. Ett erkännande av en palestinsk stat i dagsläget innebär bara att man legitimerar hat och bristen på mänskliga rättigheter inom den Palestinska myndigheten.

Tobias Petersson

talesperson för Perspektiv på Israel

 

 

Annonser

En kommentar Lägg till

  1. Nedimo skriver:

    Tack för en bra artikel samt bra analys av Mellanöstern.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s