Det svenska erkännandet leder bort från palestinska kompromisser och fred

Glest på manifestation för erkännandet men erkännandet utnyttjas av Ramallahs diplomater, här chefsförhandlaren Saeb Erekat
Glest på manifestation för erkännandet av Palestina som stat men erkännandet utnyttjas redan av Ramallahs diplomater, här fd chefsförhandlaren Saeb Erekat

Lördag eftermiddag går jag förbi två demonstrationer i Stockholm. Den ena anordnad av kurder som demonstrerar mot den kompromisslösa och hatfyllda Islamiska Staten som mördar kurder, sunnimuslimer, assyrier och alla som inte passar in i islamisternas värld. Arrangörerna mot IS hade på Sergels Torg lyckats samla flera hundra demonstranter,som trotsade det regniga gråmulna vädret. Men svenska politiker har blickarna vända åt andra håll.

Den andra demonstrationen anordnades på Medborgarplatsen av pro-palestinska anti-israeliska demonstranter. Men inga svenska politiker eller kända pro-palestinska debattörer syntes till när jag som hastigast passerade förbi demonstrationsplatsen. Borta tycks sommarens hetsiga och hatfyllda entusiasm vara hos politikereliten och de pro-palestinska kändisprofilerna. Förutom att det såg kändisglest ut så såg det faktiskt överlag historiskt glest ut när palestina-araber, pro-palestinska vänstern med flera skulle fira erkännandet av Palestina som stat. Av 793 anmälda till evenemanget på Facebook dök blott ett trettiotal upp. Varför det är så kan ju vara intressant att spekulera kring men det gör jag inte här.

Istället undrar jag om det var dessa folkglesa positiva reaktioner i Sverige som regeringen förväntade sig av att erkänna Palestina som stat?

Var det då värt det för Sverige att få försämrade relationer med Israel och en israelisk ambassadör som kallas hem till Israel på obestämd tid? Var det värt det att ställa sig utanför EU:s utrikespolitiska linje? Var det värt det att frångå praxis för hur viktiga utrikespolitiska frågor ska skötas i den svenska demokratin, att vara det enda landet i Norden som erkänner ett land som inte finns? Var det värt det att på detta sätt ovillkorligen ge den Palestinska myndigheten ökad status och ökat ekonomiskt bistånd?

För Sverige innebär erkännandet alltså inget direkt positivt utan snarare det motsatta. Men det svenska erkännandet används redan av de som erkännandet gavs till. Dels används erkännandet av Hamas för att islamiströrelsen ska bli legitim samtalspartner i Europa och dels av Palestinska myndighetens diplomater för att kunna pressa övriga Europa att erkänna Palestina utan palestinska uppoffringar.

Och här är bevisen. I ett möte i veckan mellan palestinske diplomaten Saeb Erekat, franska UD och tyska CDU-parlamentariker togs det svenska erkännandet upp vid sidan av fortsatt inhamrande av lögner om apartheid i Judeen och Samarien.

Enligt Fatah-media uppmanade Erekat de europeiska diplomaterna och politikerna att erkänna staten Palestina med 1967 års ”gränser” och med östra Jerusalem som sin huvudstad. Vidare sa han att Sveriges beslut att erkänna Palestina ”är en stödpunkt för moral och respekt för internationell rätt, för alla de som säger att de  stödjer en tvåstatslösning som erkänner två stater och inte bara en”.

En annan möjlig effekt av erkännandet är att Sveriges förre detta ärkebiskop Anders Wejryd nu skakat hand med Hamas terroristledare Ismail Haniyeh, som framförallt vill att svenskarna ska hjälpa honom att få den israeliska blockaden mot Gaza hävd. Det svenska besöket är viktigt för Haniyeh då han vill åstadkomma en relation med européerna som innebär han ska slippa göra avgörande eftergifter för en fred som Hamas inte vill ha.

Sveriges erkännande används alltså till att i realiteten skapa en ny slags tvåstatslösning. Fokus i den nya tvåstatslösningen ligger inte längre på fredsavtal och ömsesidigt erkännande, utan istället på ensidigt erkännande av en palestinsk stat utan att denna måste erkänna kanske varken Israel eller Israel som judisk stat.

Det svenska erkännandet av Palestina verkar inte vara vägen till fred utan vägen för hatfyllda politiker och terrorister att slippa kompromissa med Israel och sitt hat.

 

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s