Låt Kristallnatten minnas som Kristallnatten fortsättningsvis

kristallnacht_1110843c

Kristallnatten var den pogrom som inträffade över hela Tyskland natten mellan den nionde och tionde november 1938. Under nattens gång kom 91 människor att dödas, 1000 synagogor att förstöras, 7500 butiker att vandaliseras och över 30000 människor att arresteras för att sedan sättas i koncentrationsläger. Kristallnatten var kulmen av den förföljelse av judar som sen gick över till att bli Förintelsen.

Igår hade dock många arrangörer som arrangerar  fackeltåg till minne av Kristallnatten  valt att fokusera på andra förföljelser än judeförföljelser och judehat. Men vi bör verkligen prata om just judehatet och judeförföljelse idag och dess olika uttryck. En sak som man har svårt att acceptera i Sverige idag är till exempel judars rätt till en självständig stat och sionismen. Att stora delar av världen och även en del av de svenska medborgarna har  svårt med det innebär att förföljelsen pågår än idag i nya skepnader.  Sionismen har blivit något accepterat att hata. Men Sionism bör ses som en antirasistisk och helt naturlig nationell rörelse. Sionismen skapade Israel, som har blivit den judiska demokratiska staten där judar är fria att leva helt judiskt. Israel innebär dessutom den enda demokratin i Mellanöstern för araberna som kan anses ha större friheter i den judiska staten än araber i andra arabstater. De arabiska muslimerna har ur ett religiöst perspektiv även större frihet än judarna själva i Jerusalem. Araberna kan nämligen be på judarnas heligaste plats, Tempelberget i Jerusalem, vilket inte judar kan.

Judarna får bara under hårda restriktioner besöka Tempelberget.  Att vissa judar kämpar för utökade rättigheter att be på denna heliga plats är en så provocerande tanke tydligen, att judarna attackeras på gatorna i Jerusalem av mordiska terrorister, som inte ens värjer för att köra över judiska spädbarn. Att terroristerna uppmuntras eller till och med uppmanas att utföra attackerna av de som svenska regeringen anser är moderata krafter är extra upprörande.  Detta är absolut något man borde tagit upp en dag som denna. Men nuförtiden så handlar Kristallnatten på många orter om islamofobi, antiziganism, homofobi och funkofobi,  istället för att handla om Kristallnatten och om  judars situation i Israel, i Sverige och ute i Europa.

Jag har studerat de Facebook-evenmang som anordnats  till minne av Kristallnatten och många av dem nämner inte ens judar utan istället ”nazismens offer eller Förintelsens offer”.  Andra arrangörer talar om att ” vi minns nazismens offer genom att kämpa mot de orättvisor vi ser idag!” och tar upp politiska förslag som REVA.

Låt varje folkmord s0m drabbat ett etniskt folk, en religiös grupp eller  HBT-personer ha sin egen speciella dag. Låt inte dagens orättvisor blandas in i sammanhang de inte hör ihop med.

Det är tydligen bara dagar ämnade till åminnelse av judisk förföljelse, som används för att föra ut politiska budskap som inte har med den ursprungliga förföljelsen av judar att göra. Varje år minns assyrierna folkmordet Seyfo, då minst 300 000 assyrier mördades. Men de har inga politiska partier eller antirasistiska rörelser som den dagen jobbar för att flytta fokus från förföljelser av assyrier till att handla om andra gruppers förföljelser och problem. Kunskapen om Seyfo idag är låg i Sverige. Liksom när det gäller Förintelsen och Kristallnatten så finns det grupper i samhället som vill förminska och bagatellisera lidandet och mördandet under Seyfo. Därför är det viktigt att varje folkmord och varje folks lidande får sin dag och att möjligheterna att knyta an till nutida händelser måste de drabbade själva få göra förstås.

Många gånger finns det gemensamma nämnare när vi ser på olika folkmord men varje sådan avskyvärd händelse är också unik. Många av dessa händelser, som till exempel Seyfo och Kristallnatten, ser vi ekon av idag. Var och en av dessa behöver få det fokus de förtjänar, så att folk ska veta vad de innebar och hur vi ska arbeta för att det aldrig får återupprepas igen.

Jag är istället för att, vid sidan om minnesdagar för varje folkmord, ha en nationell dag då vi kan minnas alla folkmord i världen som berör oss som samhälle: mot judar, romer, kristna assyrier (seyfo), hbt-personer, muslimer i Burma etc.  Men varje folkmord och varje pogrom och deras offer förtjänar att minnas för sig, att sörjas för sig. Kristallnatten handlar om judeförföljelser och om orättvisor mot det judiska folket. Låt Kristallnatten vara den dag då kunskaperna om detta ska föras ut så att vi genom att hålla minnet vid liv kan förhindra det att hända igen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s