Terrorister, Studier och Sverige

Sveriges dåvarande utrikesminister Carl Bildt höll 2011 gästföreläsning på ökänt terrorglorifierande universitet.
Sveriges dåvarande utrikesminister Carl Bildt höll 2011 gästföreläsning på ökänt terrorglorifierande universitet.

Det palestinska Al Quds-universitetet utanför Jerusalem som finansieras till stor del av USA och EU hyllade i dagarna terroristen Ibrahim Al-Akari, som dödade två israeler och skadade över ett dussin i Jerusalem.Universitet valde att uppkalla en turnering efter terroristen.

”Martyren (Shahiden) Ibrahim Al-Akari-turneringen…  det var en nationell aktivitet som hölls  till ära och av uppskattning till den heroiska martyren Ibrahim Al-Akaris  själ” 

Så rapporterade den palestinska tidningen Al Ayyam om turneringen. Det är som vanligt det eminenta medieundersökningsinstitutet Palestinian Media Watch som står bakom researchen.

Palestinian Media Watch berättar vidare att Hamas studentorganisation i förra veckan tilläts ha en utställning som glorifierade terrorister, bland annat Abd Al-Rahman Al-Shaloudi som körde över ett judiskt spädbarn för ett par veckor sedan.  Att sådant kan hända på ett universitet som till stor del finansieras av EU  och FN är häpnadsväckande och skulle aldrig tillåtas i EU. Men EU och  FN-organet UNDP avsatte 2,4 miljoner Euro till universitetet förra året. Pengarna skulle  enligt Palestinian Media Watch gå till att          ”utveckla och bevara det palestinska kulturarvet” i gamla stan i Jerusalem.

Det finns också svenska kopplingar till Al Quds-universitetet.Mona Sahlin, idag tillsatt av regeringen för att bekämpa terrorism, föreläste 3 september 2007 på universitetet. Socialdemokraterna gör ingen hemlighet av det, utan har istället lagt ut ett amatörliknande videoklipp på Youtube från föreläsningen. Före detta utrikesminister Carl Bildt har också varit en av gästföreläsarna.  1 mars 2011 föreläste han på universitetet om ”ekonomiska möjligheter och politiska utmaningar i Mellanöstern och Nordafrika”. Bara nio dagar senare höll universitetet en minneshögtid till ära åt terroristen Dalal Mugrabi, kvinnan som utförde den mest blodiga terrorattacken i Israels historia. 1978 sprängde hon sig själv och 38 israeler i luften och skadade 72 andra.

Förutom ett center för ”fred och och demokrati” inrymmer universitetet ett fängelsemusem som berättar om palestinska ”fångar” det vill säga terrorister. Museet är döpt efter Abu Jihad som var smeknamnet på PLO-toppen Khalil Al Wazir. Han var hjärnan bakom ett flertal utförda attacker på israeliska civila och han planerade även första intifadan. Återigen ser vi alltså här ett exempel på hur palestinska universitet blivit en plats, där man glorifierar terrorism och knyter an det akademiska livet med dyrkan av våldet som lösning på konflikter. Hyllningar till terrorister verkar  inte vara helt ovanligt  i den palestinska universitetsvärlden.

Men det tar dessvärre inte slut här. Svenska statliga biståndsorganet Sida har med mångmiljonbelopp under mer än ett decennium ensamt finansierat Birzeituniversitetets utbildning för mediautveckling. Större delen av de journalister som är verksamma i de palestinska områdena är utbildade här. Och när mediautbudet tämligen frekvent har inslag av antisemitiskt hat, konspirationsteorier om judar och terrorglorifiering så undrar man ju onekligen vilken positiv effekt som det svenska biståndet har haft på palestinsk media. Det svenska biståndet ska ju bland annat bidra till ett samhälle med demokratiska värderingar och fred. Tidningen Haaretz avslöjade dessutom nyligen att minst hälften av alla studenteter, som Israel har varit tvungen att gripa på grund av terrorinblandning, har visat sig gå på Birzeituniversitetet, inklusive tre studentkårsordföranden.

Vid sidan om universiteten finns andra terrorhyllande händer i syltburken . UNICEF:s AFS-program (Adolescent Friendly Services) stödjer Burj Luq Social Centre Society, som tillsammans med Al Quds-universitetet stod bakom turneringen till terroristen Ibrahim Al-Akaris ära. Inte heller var det första gången biståndsmottagaren Burj Luq Social Centre Society hyllade terrorister. 2012 skapade Burj Luq Social Centre Society  en dockteaterföreställning, där barn och ungdomar uppmuntrades byta ut cigaretter mot vapen. AFS-Programmen har förutom av UNICEF bland annat finansierats med stöd från, ja just det,  Sida.

Frågan till sist är:Bidrar svenskt bistånd och svensk utrikespolitik till fred i Mellanöstern?  Eller är det kanske tvärtom i flera fall?

Uppenbarligen borde Sverige ta sin hand från universitet som inte bidrar till att svenskt bistånd når de mål man satt upp om att bygga fred och demokrati. När sådana saker som detta kommer upp till ytan får man hoppas att biståndsministern och hennes stab agerar genom att ställa hårda, tuffa krav på de partners Sida har. Det är för övrigt inte bara en uppgift för regeringen att granska biståndet utan även för svensk media, särskilt SVT och SR som är till för att granska den svenska statsmakten. Biståndspolitiken får inte längre vara en vit fläck på den granskande journalistikens karta.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s