Abbas fördömde aldrig mord på judar eller israeler på arabiska

303492_345x230

Fem israeler mördades kallblodigt av terrorister tillhörande PFLP tidigt tisdagen den 18 november. Förutom av terrororganisationerna Hamas och Islamic Jihad hyllades morden även av PLO, PFLP, Fatah och palestinske presidenten Mahmoud Abbas rådgivare. Från Mahmoud Abbas läppar eller stab kom dock aldrig ett specifikt fördömande av mordet på de fyra judarna och den drus som kom för att skydda de bedjande judarna. Uttalanden kom emellertid.

Enligt ett uttalande på engelska från ”palestinska ordförandeskapet”  publicerat av officiella palestinska nyhetsbyrån WAFA den 18 november  så ”fördömde det (ordförandeskapet) dödandet av israeliska civila i attacken mot synagogan i västra Jerusalem och manade till omedelbart upphörande av stormningen av Al-Aqsa Moské-komplexet av extremistiska judiska bosättargrupper  så väl som ett upphörande av provokationer från bosättare och hetsande från några israeliska ministrar.”

Den arabiska texten som publicerades av WAFA före den engelska kom ut löd: ”ordförandeskapet har alltid fördömt dödandet av civila oavsett part, vilket därmed fördömer dödandet av tillbedjare i dag, som har inträffat i ett av bönehusen i  västra Jerusalem, och fördömer alla våldshandlingar, oavsett källan, och kräver ett stopp för räder mot al Aqsa-moskén  och provokationer från extrema bosättare och hets från några israeliska ministrar”.

I ett tv-tal på arabiska som kablades ut  samma dag via bla New York Times fördömde Abbas våld mot civila – men inte tydligt och specifikt mot civila israeler eller judar.

Istället var det mesta både i tal och i skrift ett fördömande av Israel och judar än fördömande av de som mördar israeler och judar. Noteras bör också att det arabiska ordet för synagoga, ka’nis, inte användes och att antalet döda ej heller preciserades i arabiska grundtexten. Tillbedjare skulle i dess horriblaste tolkning faktiskt kunna innebära att inkludera eller bara gälla terroristerna som mördat judar(eftersom vilka tillbedjare som avsågs ej definierats i arabiska uttalandet). Dessa mördare är ju även tillbedjare av en gud och hyllas av politiska krafter som de islamistiska Hamas och Islamic Jihad men även av delar av Fatah, vilka alla i olika grad anser sig ha religion som grund för sin politiska ideologi.

Jag kunde inte hitta Abbas arabiska fördömande av dödandet i bönehus via största oberoende palestinska nyhetssajten Maan News. Däremot hade det publicerats på engelska. På arabiska fanns dock en artikel som refererade till att USA:s  utrikesminister Kerry hade tvingat Abbas att uttala sig om dådet.

I Aftonbladet som mest fokuserade på att terroristerna blivit skjutna till döds, kunde man däremot läsa ”Presidenten fördömer attacken mot judiska bedjande under deras bön och fördömer dödandet av civila oberoende av vem som ligger bakom.” Kanske är det via viskleken svensk media får sin information. Men inte på arabiska.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s