Svenska biståndet som riskerar att gå till Hamas

Screen Shot 2014-11-24 at 19.59.11

Sverige skrev den 12 november på ett avtal som innebär att landet delfinansierar projekt att städa undan efter Hamas terrorhandlingar i Gaza. Mestadels kommer projektet att pågå i  Al-Shijaya öster om Gaza City, ett av de allra värst drabbade områdena. Att det är värst drabbat beror på att Hamas använde det tätbefolkade bostadsområdet för att skjuta raketer från mot Israel i strid mot krigets lagar och internationell rätt. Terrorverksamheten oskadliggjordes av israeliska försvaret delvis men möjligheten är stor att många hus också skadadats på grund av ”misslyckade” raketuppskjutningar  som slagit ner inne på Gazaremsan. I första hand röjs blockerade gator och gränder, i andra hand bostadsområden. En delkomponent är röjning av icke-exploderad ammunition som finns i rasmassorna.

Projektet kostar oss skattebetalare 23 miljoner kronor till att börja med. Det svenska generalkonsulatet i Jerusalem berättar att FN-projektet som Sverige delfinansierar anställer entreprenörer efter kommersiella vllkor men att man inte kommer att granska entreprenörernas politiska hemvist. Det innebär att de som anställs skulle kunna vara terrorister och medlemmar i Hamas.

Frågan är var inkomstskatt och dylika avgifter kommer att hamna – i Hamas administration eller hos Palestinska myndigheten i Ramallah. Eftersom Palestinska myndighetens representanter inte kan besöka området som läget är idag,  så är väl inte sannolikheten så stor att pengarna som tjänas i Gaza hamnar någon annanstans än i Hamas händer.

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s