Är det så här vi vill att Sverige ska fungera och agera?

collage... Sverige betalar det Hamas ställt till med medan svenskar bor i Tältläger. På bilden t v Ann-Sofie Nilsson, Sveriges generalkonsul i Jerusalem på besök i Gaza
collage…
Sverige betalar det Hamas ställt till med medan svenskar bor i Tältläger. På bilden t v Ann-Sofie Nilsson, Sveriges generalkonsul i Jerusalem på besök i Gaza lovar mer  bistånd. Bild t h  ödet för många svenska medborgare idag.

Den 4 december meddelade den svenska regeringen, som inte har lyckats få igenom sin budget i riksdagen, att man den 29 december kommer att ta beslut om nyval. Det politiska läget i Sverige är kaos. Den politiska debatten kretsar nu mycket kring migrationen.Sverige förväntas ta emot en enorm invandring från oroliga Syrien och Irak. Runt  105 000 asylsökande beräknas komma nästa år.  De asylsökande kommer att  stanna kvar i landet under väldigt lång tid framöver. Få förstår vilka enorma prövningar det kommer att innebära för samhället och vilket ansvar det innebär. De flesta av oss känner ett kall att hjälpa andra människor. Men vi måste hjälpa rätt.

Det ställs enorma krav på regeringen att se till att få fram bostäder till alla dessa människor som ska komma. Vi har redan en ansträngd bostadssituation som jag vill illustrera så här: När jag någon gång  i början av 2000-talet flyttade in i min bostad, där jag fortfarande bor kvar i ett mångkulturellt område, tog det mig en vecka innan jag fick komma på visning av lägenheten. Lägenheten blev min med en gång. Då behövdes inget kösystem som gjorde att jag var tvungen att stå i kö i flera år, utan systemet som fanns parallellt med det vanliga kösystemet gav mig som redan bodde i kommunen förtur. När jag några år senare tittade på en liknande bostad i samma område, i samma slags hus såg jag att det fanns 500 sökande till en lägenhet. Det finns idag en enorm och akut bostadsbrist. Folk är desperata att hitta en bostad. En husvagn på en campingplats är många svenskars hem idag.

Jag talade nyligen med en äldre kvinna som snart går i pension, som ständigt har ryggont och som jobbat hela sitt liv. Hon är utbildad socionom men lever idag i en husvagn i Norrtälje på försäkringskassans utbetalningar. Hennes ägodelar är magasinerade och allt hon önskar är att få flytta in i en riktig bostad igen och börja jobba. Förmodligen kommer hon dock att möta sin pension ensam i en husvagn. Ska svenska medborgare  behöva leva så?  Är det så våra folkvalda vill ha det? Är det så vi medborgare vill ha det?

Sedan har vi asylsökande som bor på överfyllda flyktingförläggningar, hotell byggs om till förläggningar och ödehus långt från närmaste granne ska bli till en plats där asylsökande skall integreras in i det svenska samhället. Men hur ska mötena med svenskarna gå till under sådana förutsättningar? Ska asylsökande bo så?  Är det så våra folkvalda vill ha det? Är det så vi medborgare vill ha det?

Samma dag som regeringen meddelade att man ska besluta om nyval, så meddelade regeringen också att 39,9 miljoner kronor från regeringens budget skall tillskänkas Palestinska myndighetens anställda.  Dessutom ska palestinska pensioner också betalas med svenska skattemedel meddelade regeringen. Inget är nytt förstås. Det har pågått i många år och allt sker förstås genom EU:s försorg. Men det är viktigt att komma ihåg, att varje krona som hamnar i Palestinska myndighetens hand eller i dess anställdas händer frigör kapital i myndighetens budget, som kan gå till löner och förmåner för terrorister och deras familjer. Dessutom så länge den Palestinska myndigheten inte upphör med terrorglorifiering och hatspridning mot Israel och judar så blir Sveriges och EU:s bistånd indirekt ett stöd till detta som för freden och framtiden är kontraproduktivt. Ska biståndet hanteras så?  Är det vad våra folkvalda vill? Är det så vi medborgare vill ha det?

Det är också anmärkningsvärt att kort efter att regeringen informerat om de 39, 9 miljonerna, så stod generalkonsuln Ann-Sofie Nilsson i Gaza och predikade om att Sverige  ämnar ge ytterligare drygt 25,7 miljoner kronor i extra bistånd under  sex månader till 1500 hushåll, utöver det bistånd jag redan nämnt. Medan Sverige ger bort de svenska medborgarnas pengar, sitter Gazas egentliga makthavare, den näst rikaste terrororganisationen i världen, Hamas,  på tillgångar som uppgår till 7,55 miljarder kronor (1 miljard USD). För det första kan man tycka att det är vidrigt att terrororganisationen Hamas, som orsakat inte bara ett krig utan tre krig mot demokratin Israel ska kunna ha kvar dessa tillgångar, istället för att tvingas ta ansvar för sitt oansvariga och hänsynslöst mordiska agerande och stå helt för notan för förstörelsen själv. För det andra kan man ställa sig frågan, vad svenska generalkonsuln gör i Gaza som kontrolleras av Hamas. Är inte detta att ge Hamas legitimitet när inte ens den Palestinska myndighetens president och regeringschef kan besöka området av politiska skäl?

Är det verkligen så här vi vill att Sverige ska fungera och agera? Vi kommer ha ett extra val nästa år. Se till att utnyttja det och ställ krav på dina folkvalda.

 

 

 

En kommentar Lägg till

  1. Nicole skriver:

    Så välskrivet Tobias, som alltid.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s