Vad svenska partier kan lära av den israeliska valkampanjen

Anett Haskia, israelisk arab, muslim och sionist  driver en kampanj för att representera Judiskt Hem. Här mötte jag henne för en intervju 2012
Anett Haskia, israelisk arab, muslim och sionist driver en kampanj för att representera Judiskt Hem. Här mötte jag henne för en intervju 2012

 

Svenska politiker som vill bli bra på integration bör följa det israeliska nyvalet, som sker bara några dagar före det svenska nyvalet i mars 2015. I år kampanjar israelisk-arabiska politikern och opinionsbildaren Anett Haskia för att få företräda israeliska partiet HaBait HaYehudi, Judiskt Hem, i Knesset. Partiet förväntas ta hem 17% av rösterna i nästa val enligt en färsk mätning. Anett Haskia har tidigare sagt att hon valde att gå med i HaBait HaYehudi, eftersom det är det mest sionistiska partiet.

Själv mötte jag denna mycket karismatiska och engagerade kvinna för två år sedan och förstod  att jag skulle en dag få se henne i ett parti. Då jag intervjuade henne frågade jag henne om inte araber kan rösta på ett av de existerande sionistiska partierna, om araber kan rösta på judar. Hon svarade att det självklart är så att hon röstar på en människa med bra politik och att judar därmed givetvis kan representera araber. Anett Haskia är nu på väg att bevisa att även hon med arabisk bakgrund kan representera både araber och judar.

Politiskt intar hon en klar och hård linje mot terrorism och vill att det ska vara möjligt att utvisa israeliska araber som begår terroristdåd och demolera terroristers hem. Läroplanen i arabiska skolor i Israel vill hon också reformera, så att barnen får lära sig att fira Israels självständighetsdag och inte Al Nakba. Att HaBait HaYehudi försvarar bosättningspolitiken är inget problem för Anett Haskia, som tycker att bosättningarna är något positivt. Hon är helt enkelt en sionist som månar Israel som judisk stat, samtidigt som hon vill rädda den arabiska ungdomen bort från extremism och terrorism. Länge har hon drivit en kamp mot de anti-israeliska arabnationalistiska partierna i Knesset, vilka hon anser inte adresserar de utmaningar som finns att ta i tu med i Israel och därför inte kan anses representerar de israeliska araberna.

Detta val kan också bli ett ödesval för de arabnationalistiska partierna som bara har några få platser i Knesset och som riskerar att åka ut ur Knesset då tröskeln för att komma in har höjts. De arabiska partierna har inget gjort för de israeliska araberna, utan har spenderat tid på att demonisera, ensidigt kritisera Israel, springa Palestinska myndighetens ärenden, träffa arabiska diktatorer och islamistiska terrororganisationer och delta på Gazaflotilj med terrorister. En av de arabiska politikerna, Haneen Zoabi, som varit avstängd från Knesset för uttalande till stöd för terrorism har till och med hetsat mot sin sionistiska släkting Mohamad Zoabi när han visade sitt stöd för Israel och mot terrorism. Helt enkelt har de arabiska partierna gått alla andra än israeliska medborgares ärenden. Detta har gjort att allt fler araber i Israel, som jag talat med i Israel, kan tänka sig att rösta på högerpartier som Likud och HaBait HaYehudi. Många gör det redan.

Förväntnigarna är stora på Anett Haskia som verkar ha stort stöd bland både judar och araber. En del israeler jag talat med tror att hon har en chans att hamna bland de tio främsta kandidaterna till Knesset för HaBait HaYehudi. Hon är karismatisk och har skapat en egen engagerad gräsrotsrörelse kring sig.

Att stödet har kommit högerifrån och inte från vänster kanske kan förvåna en och annan i Sverige då vänstern har ett rykte om sig att vara så pro-arabisk. Men vänsterns  mjuka inställning till pro-palestinsk extremism, menar Anett Haskia har bara förvärrat situationen för araberna. Hennes tuffa attityd mot terrorism och krav på det arabiska samhället har gjort att vänsterpartier inte varit aktuella för samarbeten.  Israeliska judar har på Facebook och i Haskias insamlingskampanj uttryckt att det är tack vare henne, som de har fått upp ögonen för HaBait HaYehudi.

Det sionistiska högerpartiets ledare Naftali Bennett är en visionär som vill annektera område C i Judeen och Samarien på sikt och ytterligare stimulera ekonomin där med nya företag som ska generera fler jobb åt både judar och araber. Naftali Bennett är mycket tydlig med att Israel inte bör vika sig för världsopinionens allt mer kritiska förmaningar och bojkottsrörelsens propagandaapparat. Istället vill han göra det som är bäst och nödvändigt för nationens överlevnad, säger han.

Vad kan då svenska politiker lära sig av allt detta?Jo till slut så måste även svenska politiker sluta gå andras ärenden och börja tjäna sina egna medborgare.

I likhet med hur de arabiska politikerna i Knesset fokuserat på Palestina, så har även den svenska rödgröna regeringen gjort detsamma. Man har gjort utrikespolitik till inrikespolitik. Bland det första den nyvalda regeringen gjorde var att erkänna Palestina som stat och bestämma att ett miljardbistånd ska skänkas dit, istället för att se till att ha en realistisk politik för de asylsökande som nu finns i Sverige. De asylsökande och nya medborgarna behöver integreras effektivt och bli del av det svenska samhället. Det är inte viktigt för dem att Sverige erkänner Palestina som stat, även om vissa valarbetare trodde det under sommarens valkampanj. De som är utan jobb behöver få jobb och få del av den svenska värdegrunden, som är verktyg för att samhället som helhet ska må bra och utvecklas.

Liksom israeliska politiker fokuserar på de utmaningar som finns för befolkningen i Israel, så bör svenska politiker fokusera på de utmaningar som finns för befolkningen i Sverige och göra det bästa för Sverige. Och liksom israeliska partier inkluderar politiker från den arabiska sektorn som är tillmötesgående de israeliska, demokratiska och sionistiska värderingarna, så är det viktigt att de svenska politikerna närmar sig de nya medborgare i landet som verkligen delar partiernas värderingar. Det vinns vi alla på.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s