Luftens hjältar

 

PicMonkey HadaddadUllehag

”Jag tänker ta debatten om integrationsutmaningarna mot PK-media, de rödgröna och SD.” Så skrev Robert Hannah, riksdagsledamot för Folkpartiet när risken för nyval nästa år blev allt mer tydlig, då regeringen förlorat omröstningen om vilken budget som nuvarande mandatperiods politik var tänkt att bedrivas efter.

Idag presenterade så Folkpartiet via riksdagsledamöterna Roger Haddad och Erik Ullenhag i SVD sina förslag på ny integrationspolitik, en dag efter att Kristdemokraterna presenterade en för partiet rätt så radikal men absolut minsta möjliga nödvändiga reformering av migrations- och integrationspolitiken. Efter att ha läst Robert Hannahs artikel om att ta debatten mot PK-media känns de idag presenterade förslagen mest som en smekning mot PK-media och SD än den debatt som hade utlovats. De tio förslagen känns som tom luft i jämförelse med de åtgärder som måste till för att rädda flyktingarna i våra hårt drabbade utanförskapsområden och på våra flyktingförläggningar. Folkpartiet försöker vara integrationspolitiska hjältar men politiken faller platt.

Förvisso hade jag inte förväntat mig någon revolution från Folkpartiet när det gäller integrationspolitiken. Partiet har inget större stöd i de resurssvaga  utanförskapsområden, som generationer av regeringar har bidragit till att skapa. Det är möjligt att partiet varken har stöd i valkåren i  utanförskapssområdena eller tillräckligt många medlemmar där och att de som bor i dessa områden därför inte har kunnat påverka politiken i rätt riktning för partiet och Alliansen.

Mycket beklagligt var det att läsa att de riktiga integrationslösningarna saknades. Värdegrundsperspektivet, som är så viktigt för att förstå Sverige; våra rättigheter, friheter och skyldigheter saknas helt. Reformer för att se till att begränsa uppehållstillstånd för att få en mer jämn fördelning på flyktingmottagandet ute i Europa lyser med sin totala frånvaro.

Om evolutionen för Alliansens nya integrationspolitik ska gå i den här riktningen så slutar vi kanske med en moderat integrationspolitik som ser ut som den gör idag: helt icke-anpassad till verklighetens och vardagens utmaningar.

Värdegrundsperspektivet och balansperspektivet på europeisk integrationspolitik är viktiga och avgörande för att Alliansen ska kunna få till en fungerande politik för integration  på nationell nivå som på allvar bidrar till en avgjort mer lyckad integration än idag. Om det är de marginella förändringarnas integrationspolitik som kommer att föras,  som inte gör att fler länder i Europa och resten av världen får ta ansvar för flyktingströmmarna, så kommer det att leda till fortsatt försämrad integration och ökade motsättningar, klyftor och utanförskap. Därför var Kristdemokraternas förslag mer  i rätt riktning för Alliansens  integrationspolitik än Folkpartiets.

Här följer möjliga tolkningar och kommentarer på vissa begrepp och förlag som Folkpartiets Erik Ullenhag och Roger Haddad  presenterat idag i sin debattartikel : http://www.svd.se/opinion/brannpunkt/tio-punkter-for-en-battre-integration_4202649.svd

”sänka trösklarna in på arbetsmarknaden för lågutbildade”= Sänka lönerna för lågutbildade?

”Arbetet för att underlätta för det civila samhällets insatser i mottagandet ska fördjupas” = Enbart mer pengar till etniska och religiösa kulturföreningar ?= Mer segregation

”Fortsatta kunskapshöjande insatser mot rasism och främlingsfientlighet ska ske i skolan.” = Främlingfientlighet hos de redan integrerade och etablerade medborgarna kommer att bekämpas av politikerna. Osäkert dock om förebyggande insatser mot antisemitism och homofobi på flyktingförläggningar kommer att bedrivas av forne HBT-ministern? Eller blir det bara förhöjda anslag till säkerhet kring prideparaden och synagogor? 

”En utredning bör tillsättas som tittar på hur jobbperspektivet kan stärkas” = Partiet vet inte hur man ska få folk tidigare i jobb?

”Vi måste ta tag i bostadsbristen” = Partiet, kommuner och riksdag har inte gjort något åt bostadsbristen och saknar bostäder för politiken man vill driva. Sverige måste bygga nya bostäder men tveksamt när de boende i dessa nya bostäder för nyanlända kommer att betala hyran själva så att byggkalaset ska kunna ses som en investering.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s