Svenska Kyrkan visar inte prov på att lyssna på alla i Mellanösternkonflikten

Bethlehem_Christmas_Star_Right_Landscape

Mitt meddelande till Svenska kyrkans teamledare för Mellanösternfrågor, Erik Apelgårdh :

Jag blir bekymrad och upprörd Erik när jag läser din beskrivning av läget i Jerusalem. När Svenska kyrkan hämtar sin information om händelserna i Jerusalem och attackerna mot judar som utförts av palestinska terrorister så gör den det ensidigt från den propalestinska sidan.

Du skriver att den judiska tempelplatsen där det judiska templet som Jesus, din frälsare besökte, är en av de heligaste platserna inom Islam. Faktum är att det är den tredje heligaste platsen inom Islam. Men att det är den allra heligaste platsen inom judendomen, den religion som din kristendom bygger på. Det nämner du inte.

Inte heller verkar det som om Svenska kyrkan har talat med några judar i Jerusalem om saken eller med de kristna som bor i Israel som inte delar Fatahs och biskop Munib Younans syn på vad som sker på Tempelberget. Istället för att lyssna till båda sidor, så väljer Svenska kyrkans representant, att ensidigt utgå från en palestinsk beskriving när man  skriver:

”Deras land är ockuperat, ska platsen som är deras enligt överenskommelse nu också tas ifrån dem?”

Att det officiella Israel gång på gång sagt att statusen för den heliga platsen inte ska ändras får vi inte veta i bloggen. Det är ingen som har sagt att Tempelberget ska tas ifrån någon. Om du inte vill lyssna på det officiella Israel så varför inte då lyssna på kristna i Israel som är arvtagare av den kristna urkyrkan och som inte delar Munib Younans bild?

Mitt råd till dig och Svenska kyrkan, för att ni ska få en mer korrekt helhetsbild av situationen i Jerusalem och av konflikten, är att ni besöker nya vänner i Israel också. Svenska kyrkan har fått en obalanserad syn på verkligheten för de kristna i området och man behöver skapa nya kontakter för att uppnå balansen.Då kan du träffa fader Gabriel Naddaf i Nasaret som är en mycket insiktsfull grekisk-ortodox präst, som arbetar för mer integration i det israeliska samhället för de kristna i landet som nu är de första i Mellanöstern att få kalla sig araméer. Tidigare har man som kristen bara kunnat identifiera sig som kristen arab, även om man inte känt att man har den identiteten. Israel är det första landet i regionen som ger de kristna möjligheten att identifiera sig som ett eget folk, det folk dessa kristna känner sig tillhöra. I arabstaterna har de kristna varit tvungna att officiellt bära en arabisk identitet och deras språk, det assyriska/arameiska har varit diskriminerat. För sitt arbete med integration i det israeliska samhället för den arameisk-kristna gruppen i Israel så har fader Gabriel Naddaf blivit straffad av den grekisk-ortodoxa partiarken i landet genom att han inte får inträda i den stora grekisk-ortodoxa kyrkan i Nasaret. Detta bör den Svenska kyrkan kunna kritisera vid nästa besök i landet. I Israel har de kristna i Mellanöstern ett andrum av demokrati i ett Mellanöstern, vars gamla nationalstater konstruerade av europeiska stormakter nu håller på att gå under. Detta kan lyftas i betydligt högre grad av Svenska kyrkan.

För att få veta mer om varför judar besöker och vill besöka Tempelplatsen vill jag referera dig och Kyrkan till Tempelinstitutet och rabbinen Yehuda Glick som nyligen kom hem från sjukhusvistelse efter att ha blivit beskjuten av terrorist bara för att han som jude ville be på Tempelberget tillsammans med muslimer.

Jag hoppas inför julen att det finns utrymme både för kontemplation och reflektion över hur obalansen i Svenska kyrkans syn på det Heliga Landet kan åtgärdas med de förslag som jag redogjort för ovan.

Tobias Petersson

talesperson för Perspektiv på Israel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s