Välkommen till Sverige 2015

IMG_5935i

Du som just anlänt till Sverige och som fått en fristad i Sverige är en del av någon procent av det totala antalet flyktingar, som flyr undan våld och pågående folkmord i hemländerna. Reflektera över det och känn tacksamhet för det tillfälle du fått som inte är möjligt för så många andra och aldrig kommer att vara möjligt för det stora flertalet flyktingar som lever i läger runt om eller i  sitt krigshärjade land.

Du kanske tillhör en av många migranter som kommer till Sverige som aldrig förr har sett eller upplevt snö och is. Vi har det kallt här flera månader under året. Det kan vara en chock för dig men du kommer att få  en varm tillfällig bostad och bidrag från det svenska folket till nya kläder i det värdland som nu har tagit som sitt ansvar att erbjuda dig som flykting skydd undan förtryck och odemokratiska rörelser som bryter mot mänskliga rättigheter.

Du har nu möjligheten att ta del av inte bara ett modernt lands välfärdssystem,  utan också vår pluralistiska demokrati. Du har här rätt att kanske för första gången i ditt liv välja vilken religion du vill tillhöra eller att du inte vill tillhöra någon religion alls. Du har kommit till ett land där du kan rösta på vilket parti du vill. Här bestämmer inte din etnicitet, religion, organisation eller familj vilket parti du ska rösta på. Du väljer själv.

Du har rätt att jobba i Sverige under den tid du söker asyl. Utnyttja den rätten och bidra därigenom med skatt till den välfärd som gjorde det möjligt för dig att få en fristad när du behövde ett nytt hem.

Utforska det svenska språket med svenskar. Ordna gärna ditt eget boende hemma hos svenskar. Då lär du dig både språket fortare och  förstår varför Sverige har blivit ett så rikt land när det gäller tolerans, öppenhet och jämställdhet. Du kommer också att lära dig förstå att svenskar är ett folk som inte är rasister, rent generellt utan istället är vi nyfikna på andras kulturer och vi är även villiga att dela med oss av vår egen kultur. Va nyfiken på vår historia och vår kultur. Då kommer du se sammanhangen i det svenska samhället tydligare. Ju mer du umgås med svenskarna ju mer kommer du att känna en gemenskap med folket i landet som kanske blir det land du väljer en dag att tillhöra för gott. Om du umgås med  svenskarna  så har du också en större möjlighet att lära dig mer om dina rättigheter på arbetsmarknaden och om vilka löner svenska arbetare har. Löner och villkor är förmodligen högre och bättre än i ditt gamla hemland. Se därför upp för att ta ett jobb där villkoren är sämre än de andra svenskar har. Se till att arbetsgivaren betalar in skatt till välfärden och din pension.

Vi vet att våra politiker vill försämra arbetsvillkoren för svenska arbetstagare rent generellt och att de därför är måna om att få en arbetskraft som anpassar sig till dessa försämrade villkor. Lockas inte i fällan att bli en del av deras giriga spel för att försämra arbetsvillkor och sänka minimilöner.

När du fått din asyl beviljad i Sverige har Sverige fullt ansvar för din trygghet från det hot du levde med i ditt hemland. I Sverige ska du kunna verka med din yttrandefrihet inom demokratins och lagstiftningens ramar utan att bli hotad av de makter som ville dig illa i ditt hemland och som var hotet som var skäl för din asyl. Det samhälle och de politiker som beslutat att du ska få asyl ska se till att ha resurser att skydda dig i Sverige. Att ge någon asyl innebär ansvar från staten som öppnar sina hjärtan.

Polisen ska ha tillräckliga resurser att utreda och förhindra brott mot asylflyktingar och asylprocessen ska kunna vara så säker så att de som kommer hit i avsikt att hota och döda sina forna landsmän inte kommer  att beviljas uppehållstillstånd. Funkar inte  detta faller tanken med att ge en stor mängd människor asyl i Sverige.

Sverige är ett mycket tolerant, öppet och fritt land som jag nämnde tidigare. I Sverige hetsar vi inte mot andra demokratiska stater. Vi är måna om en god relation med stater som USA och Israel med vars folk vi delar demokrati och alla våra värderingar om mänskliga rättigheter och friheter. Vi hetsar inte heller mot folkgrupper. Minoriteter har extra skydd i lagen. Det innebär att det är förbjudet att kränka människor som har en annan hudfärg eller ursprung än du. Hat och hot mot judar, romer eller homosexuella tolereras  inte till exempel utan bestraffas. Vi uppskattar att kunna ge detta skydd till minoriteter i lagstiftningen och vi tänker fortsätta kämpa för att ge detta skydd åt våra medborgare.

I Sverige kan du välja att älska vem du vill och skilja dig om du inte är nöjd. I Sverige kan en man eller en kvinna gifta sig, en kvinna och en kvinna  eller  en man och en man. Familjen och släkt har inget inflytande på vem du väljer att älska. Det har bara du. Du bestämmer vem du ska älska och leva ihop med i ömsesidig kärlek.

Det är viktigt att förstå att i Sverige pågår ett jämställdhetsarbete. Det innebär att alla individer oavsett kön har samma rättigheter och skyldigheter. Vi har också respekt för och insikt i att varje  individ är unik och har rätten att definiera sig själv i mycket högre grad i Sverige än i majoriteten av världens länder.

I Sverige bygger den milda lagstiftningen mot brott på att individerna i samhället känner så pass stor gemenskap så att passera tröskeln över till att begå ett brott mot en annan medborgare känns omoraliskt och fel och ger skuldkänslor. Vi respekterar våra medborgare och vår omgivning. Vi tar hand om varandra. Vi inbjuder dig i vår gemenskap. Gemenskapen är kittet som möjliggör vår frihet, trygghet och välfärd.

Om du efter att ha läst detta inte tycker att våra värderingar och seder och synsätt är något för dig så är du välkommen tillbaka en annan dag när du bestämt dig för att det är de här värderingarna du vill göra till dina för vi tänker behålla allt.

Välkommen!

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s