Klottra ”Alis sekt” är bara skadegörelse enligt Polisen

Screen Shot 2015-01-03 at 15.44.36

Här skulle jag ha skrivit mina tankar kring vad som ligger bakom den hemska vandaliseringen av den kristna Assyriska Turabdinföreningens lokal i Vättersnäs där medlemmarna igår morse mötes av klottret ”Alis sekt” på väggarna, färg som spillts ut över delar av lokalen och en omfattande skadegörelse.

Men jag kan tyvärr inte skriva så mycket om det. De eller den kriminella som har utfört brottet kan ju bli ”kränkt” om man skulle våga sig på att ha teorier kring det som har hänt. Och det vi allra minst av allt vill i det här landet är ju att riskera att kränka andra människor, även gärningsmän.

Redan samma dag som skadegörelsen var Tillsammans för Jönköping på plats och satte hjärtan på klottret, en så kallad ”kärleksbombning”. Det är en fin gest för att våra minoriteter i samhället ska känna sig välkomna och trygga här fortsättningsvis trots brott mot dem. Men tryggast är nog gärningsmannen som begått brottet som kanske aldrig blir löst. Om det inte är skadegörelse, som brottet för tillfället rubriceras som enligt SR Jönköping, utan någon form av hatbrott så hoppas jag innerligen att polismyndigheten,  politikerna, riksmedia och EXPO kommer att engagera sig lika mycket i fallet som de gjort i andra hatbrott de senaste dagarna.

På tal om hatbrott: I år är det 100 år sedan Seyfo ägde rum, ett stort och långvarigt systematiskt folkmord på assyrier och andra kristna i Osmanska riket. Flera hundra tusen assyrier mördades. I dag har vi i Sverige en stor minoritet av assyrier och många av dessa har släkt som dog under folkmordet. Ändå har få av oss hört om detta folkmord eller lärt oss om det i skolan. Jag hoppas att politikerna, riksmedia och EXPO kommer att göra skillnad 2015 och uppmärksamma detta grymma folkmord och hatbrott på ett värdigt sätt. Det är viktigt att uppmärksamma alla hemskheter som våra minoriteter drabbats av  i historien, så att vi kan lära oss av dem och förhindra både klotter och folkmord här och nu och i framtiden.

 

Annonser

En kommentar Lägg till

  1. Gabriel skriver:

    Tack Tobias

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s