Mona Sahlins kampsport mot terrorism bygger på fördomar

bild-collage
bildcollage

Efter de två terrorattentaten i Frankrike där 12 personer mördades på satirtidningen Charlie Hebdo och fyra judar dödades i en av Paris kosherbutiker, så var det igår dags för en debatt i SVT:s Agenda om hur Sverige ska kunna förhindra attacker från islamister och andra extremister här hemma.

I debatten i Agenda ville Richard Jomshof, riksdagsledamot för SD, lösa problemet med terrorismen genom att bland annat ha bättre gränskontroll, kräva ID-handlingar från migranter och dra tillbaka medborgarskap för svenska medborgare som strider för den islamistiska terrororganisationen IS.

Mona Sahlin som är samordnare mot våldsbejakande extremism delade dock inte Jomshofs idéer. Istället ville hon förhindra att ”förorten överges” genom att  bland annat skicka ut poliser och kampsport dit. Mona Sahlin bidrar därmed till att sprida fördomar om förorten som ett farligt ställe dit polisen måste skickas ut och där kampsport – alltså en form av våld ska möta konkurrensen från ISIS-rekryterare.

Förutom att landets samordnare mot våldsbejakande extremism sprider fördomar om förorten och människorna som bor där som våldsbejakande i behov av våldshobby          (kampsport eller terrorism),  så är hennes förslag kontraproduktiva för att bekämpa våldsam extremism. För det första har Polisen ingen god ställning i förorten och att fokusera på att få fler poliser i förorten låter som ett slag i luften om inte dessa verkligen uträttar något. Förmodligen ska dessa poliser gå omkring och vara snälla farbröder och tanter vars största insats ska vara att ha empati med de som bor i förorten. För det andra så kan kampsport, subventionerad från stat eller kommun får man anta, bidra till att ge de färdigheter som en terrorist behöver. ISIS  och andra terrororganisationer skulle säkert välkomna förslaget.

Varför tramsa runt med kampsport  i förorten Mona Sahlin när det är värnplikten vi behöver återinföra. Om det är något som förenar medborgarna i ett land så är det väl just värnplikten. Vad kan vara en bättre strategi för att både mota främlingsfientlighet och islamism i dörren än att samlas tillsammans för att skydda vår demokrati i handling och gemenskap? Genom värnplikten skapar vi förståelse och samsyn om vilka gemensamma hot vi har, vilka värden vi har att försvara och hur viktigt det därför är att försvara dessa gemensamma värden.

Utan strategier för att bygga gemenskap mellan medborgarna kommer den känslomässiga segregationen i samhället att öka och risken för att folk lockas med i terrorgrupper som många gånger fyller tomrummet efter en gemenskap i ett större sammanhang.

Sedan bör Sverige ta till sig av hur andra länder hanterar terrorismen. Då bör Sverige inte enbart titta på hur man arbetat  i EU:s medlemsländer utan också i Israel, efter att man bett om ursäkt för erkännandet av Palestina som stat. Israel har decennier av erfarenhet av att vara utsatt för terrorism och premiärminister Netanyahu har vid flera tillfällen talat om att Europa står inför samma hot som Israel står inför.

Det är dags för Sverige och EU att hörsamma israeliska vädjanden om gemensamma krafttag mot terrorismen.

Jag avslutar med några ord från Netanyahu när han i helgen besökte Paris:

“Om världen inte enas mot terror, kommer terrorns pest som vi såg här öka på ett sätt människor inte kan föreställa sig. Därför hoppas jag att Europa kommer att förenas och se verkligheten som den är. Israel stödjer Europa i dess kamp mot terror, och det är dags för Europa att stödja Israel i denna samma kamp.”

 

 

En kommentar Lägg till

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s