Politiker som tar emot krimskrams från den palestinska myndigheten hör inte framtiden till

1899885_848894255168545_6262771860212460604_n

Palestinska presidenten med jordanskt  medborgarskap, Mahmoud Abbas, kom, gav avdankade politiker lite krimskrams och tog med sig en halv miljard  kronor mer i bistånd till sin korrupta myndighet. Dagen efter var det dags för utrikespolitisk debatt i riksdagen. Konstigt nog passerade  Abbas besök nästan obemärkt förbi i debatten även om SD:s  Julia Kronlid försökte pressa utrikesminister Margot Wallström på om hon när hon mött Abbas hade förmått honom att sluta upp med att betala ut löner till dömda terrorister som begått terrordåd i Israel. Men inget svar på detta kom förstås från Wallström som säkerligen är mycket väl underrättad om att utbetalningarna sker. Att förmå Abbas eller hans myndighet att ändra på sig har väl bedömts vara bortkastad tid. Däremot ser man inget rimligt alternativ till Abbas och därför låter man honom och myndigheten hållas trots  korruption och antisemitism i myndighetens institutioner och media.

De flesta västerländska politiker anser nog att Fatah är bättre än Hamas som i sina stadgar har som mål att utplåna staten Israel. Fatah däremot har officiellt tvåstatslösningen som mål, något man vill associeras med i EU, USA och bland övriga länder som man får bistånd från. Men verkligheten ser annorlunda ut när man studerar myndighetens ambassader, skolor och media. Då finns inte Israel med på kartor.Israel är helt utraderat. Judendomens anknytning till området ges inte heller plats i undervisningen. Västerlandet håller också förgäves Abbas och Fatah om ryggen. President Abbas har nämligen inte stöd hos sitt folk idag. 53% av hans befolkning skulle vilja se Hamas ledare Ismail Haniyeh som president istället för Abbas visar en undersökning som publicerades i januari i år. Och detta resultat återkommer gång efter gång i undersökningar.  Wallströms ”inge hopp” till de unga i Israel och Palestina  som inte vill se mer våld klingar rätt falskt med facit i hand,  då det tyvärr är våldets väg som det palestinska folket fortsatt söker, trots att Sverige erkänt Palestina som stat. 41.9% av den palestinska befolkningen anser att terrorismens våld leder till bildandet av en palestinsk stat, endast 25,6% tror på att förhandlingar är rätt väg dit.

Omvärlden vill dock inte se våldet få makt och har terrorlistat Hamas. Det innebär att EU inte har kontakter med Hamas. Inte heller Sverige har någon sådan kontakt påstod Stefan Löfven på presskonferens med Abbas. Men med deras enhetsregering har man kontakt och nu avslöjas det att till och med en högt uppsatt riksdagspolitiker har fört samtal med representanter för Hamas. Det var i veckans utrikespolitiska debatt som Hans Linde som sitter i utrikesutskottet för Vänsterpartiet avslöjade sina kontakter.

Utrikesutskottet arbetar med förslag till riksdagsbeslut när det gäller utrikespolitik inklusive utvecklingsbistånd. Att en person som sitter i utrikesutskottet har kontakter med Hamas är uppseendeväckande och upprörande. Det innebär att terrorister i klass med IS-jihadister har haft möjlighet att tala med en ledamot i en av de viktigaste politiska instanserna i Sverige.

Men om detta teg media, bland annat SVT Forum som ägnade sig en hel timme åt att analysera den utrikespolitiska debatten.

Lycktligtvis kommer verkligheten snart ifatt våra politiker. Då gäller det att vara den politiker som tar avstånd från terrorister istället för att vara den som talar med dem. Då gäller det att vara den politiker som kritiserar den palestinska myndigheten för att den sprider antisemitism, israelfobi, belönar terrorism och behandlar sina minoriteter illa istället för att vara den som tiger om det. Då gäller det att vara den politiker som kräver något av den palestinska myndigheten och ställer ultimatum till Abbas istället för att vara den som klipper band med honom och tar emot krimskramspriser från honom.

Detta är en kamp mellan de som går korruptionen till mötes eller kanske redan är en del av den och de politiker som söker kunskap och förnuft. Därför är Israel-Palestina-frågan så mycket större än bara en konflikt i en annan världsdel. Denna fråga delar in politiker i vilka som är dugliga att leda landet Sverige och vilka som inte bör närma sig maktens korridorer.

Framtiden hör till de politiker som vågar stå upp för demokratin och på allvar enbart söker partners hos demokratiska krafter istället för hos ”moderata” krafter.

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s