Det är färdigfikat

142393022162285Det är dags att bygga en stark politisk organisation för Israel. I brist på en sådan har detta kunnat hända:

Erkännandet av Palestina, erkännande av Palestina som en icke medlemsstat i FN, en palestinsk ambassad i Stockholm, ett ökat bistånd till en korrupt palestinsk myndighet som sprider antisemitism, glorifierar och belönar terrorism, riksdagspolitiker som träffar  terrororganisationen Hamas, försämrade diplomatiska relationer mellan Sverige och Israel, en ökad antisemitism som skylls felaktigt på Israel, antisemitiska myter som åter är på frammarsch, israelhat och antisemitism i kommentarsfält på Facebooksida för  vår nuvarande statsminister, bistånd som gått till utställning av terrorgrafitti, BDS inom socialdemokratin, vänsterrörelsen och den svenska  kyrkan, varje gång Israel tvingas försvara sig mot terrorattacker från Gaza tvingas  judiska församlingar  bygga ytterligare skyddsstängsel runt sina synagogor, en Allians så väl som rödgrön regering som vägrar ta ordet antisemitism i sin mun när det gäller den palestinska myndigheten, politiker som supportar Israel ifrågasätts i media, ett inaktivt forum för Israelvänner i riksdagen och avsaknad av en stark opposition mot att erkänna Palestina, Ship to Gaza- hyllningar från svenska politiker mm

Listan kan säkert göras längre.

Men svensk-israeliska relationer har också länge varit goda. Många israeler har sett Sverige som ett modernt, demokratiskt och sunt land med fantastisk natur. Svenskar har å sin sida sett Israel som en ung, livlig och modern demokrati och start up nation med innovation och kunskaper inom agrikultur och teknik.

Försämringar för relationen Israel – Sverige har skett trots att de båda länderna i grunden i sina värderingar står varandra nära. Det som förenar oss är  vår syn på mänskliga rättigheter, demokratiska värderingar och jämställdhet. Det handlar om vår gemensamma syn på människan, mångfald och miljö.Det handlar om hur vi gemensamt värderar livet högt.

Någon har sagt till mig att svenskar älskar Israel, de bara vet inte om det.

Så med allt detta sagt så finns det något att kämpa för. Men vi israelvänner måste bli mer aktiva, mer organiserade och mer politiska. Vi måste hålla utkik åt både höger och vänster och vi måste vara där för att bistå politiker med nya perspektiv.

Perspektiv på Israel är en pro-israelisk organisation som funnit sedan 2013 och som jag var med och startade. Vi har deltagit i den offentliga debatten och vi har granskat våra politikers ställningstaganden i konflikten i Mellanöstern. Vi i Perspektiv på Israel har nu bestämt oss för att vidga verksamheten och växa. Vi har redan inrättat en ungdomssektion, som ska ha hand om ungdomsverksamhet och vi gör det nu möjligt för dig att bli medlem och stödja en organisation som vill göra skillnad inom politiken.

Förra året gjorde vi ett test på hur långt vi kan nå med små resurser. Ur egen ficka betalade jag resan för två israeliska araber som kom hit för att tala med de politiska partiernas ungdomsförbund. Jag tyckte samtalen blev mycket givande. Till en början var de svenska ungdomsförbunden lite reserverade men när de väl fått träffa våra ungdomsrepresentanter så tyckte de att det var både lärorikt, intressant och trevligt att höra ett pro-israeliskt perspektiv från de minoriteter i Israel som propalestinska grupper anklagar Israel för att diskriminera. Nu kom sanningen istället fram från två målmedvetna israeliska ungdomar med skinn på näsan som vågade vara raka i sin dialog och som vände upp och ner på både den fördomsfulla bilden av araber och den fördomsfulla pro-palestinska bilden av Israel som dominerar i Sverige. Israel gjordes rättvisa. Vi höll också en välbesökt och historisk demonstration för Israel och mot terrorism. Det är ett minne för  livet som jag kommer att bära med mig länge.

Detta var dock bara ett gruskorn i öknen av vad vi faktiskt skulle kunna göra med en stark medlemskår bakom oss och med ordentliga resurser.

Och ordentlig skillnad kan vi bara göra om vi visar upp att vi är många som står bakom en pro-israelilsk hållning. Politiker behöver veta att när de tar ställning för Israel så har de stöd bland folket hos en organisation med en stark medlemskår. Tar de ställning mot Israel så vet de också att det finns en folkrörelse mot ett sådant ställningstagande.

Det är i organisationer på gräsrotsnivå som propalestinska krafter lyckats få ett övertag inom politiken och skapat en opinion för sin sak som har sträckt sig över blockgränserna och orsakat mycket av det jag nämnt  i det första stycket i detta blogginlägg. Israelvänner har saknat kraftfulla organisationer som varit politiskt alerta i den utsträckning som krävs för att motarbeta den utveckling som skett och därmed har man inte kunnat bidra  heller till att stärka Israels ställning.

Det propalestinska perspektivet på Israel har nästan cementerats i svensk politik trots att de flesta politiker innerst inne vet att Israel står dem närmare än ”Palestina” värderingsmässigt. Men om ingen med styrka kan påminna dem om detta vinner det pro-palestinska perspektivet totalt vilket innebär att relationerna  Sverige-Israel ytterligare försämras och att Sverige på sikt riskerar att lämna sina grundläggande demokratiska värderingar.

Därför behövs du och jag och alla andra. Ensam är inte stark.Tillsammans gör vi skillnad. Det är inte bara klichéer. Nu är det färdigfikat!

Tobias Petersson

talesperson för Perspektiv på Israel

 

http://perspektivpaisrael.se/stod-ppi-support-ppi.html

Från PPI:s hemsida:

Hur blir jag medlem?

Sänd oss en ansökan via mail, ange för- och efternamn, personnummer och lite kort om varför du vill bli medlem.

Maila oss på member@perspektivpaisrael.se 

Medlemskapet kostar 50 kronor. Du får ett ”life-time” medlemskap.När du skickar din medlemsansökan får du tillbaka mail från oss med instruktion för hur inbetalningen sker till vårt postgiro. Ditt medlemskap innebär möjligheten att stödja en verksamhet som på allvar vill ta tag i den politiska debatten i Sverige. Medlemsavgiften kommer att användas för alla våra aktiviteter för framtiden såsom demonstrationer, opinionsbildande verksamheter bland politiker och det viktiga arbetet att föra debatten på gymnasieskolor och universitet.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s