Finns det rum för islamismen i de etablerade partierna och ungdomsförbunden i Sverige?

 

Screen Shot 2015-02-21 at 13.24.08

I veckans Debatt på SVT talades det om åtgärder mot ISIS. Sara Skyttedal (KDU) gjorde en fantastisk insats för vår demokrati som kommer att bli en historisk klassiker. Skyttedal debatterade  framförallt med en ung person som utgavs representera LUF. Denna person var dock inte där för att representera det liberala ungdomsförbundet framkom senare. Det som framgick var i alla fall att hon vurmade för islamister både i programmet och på sin blogg. Vad värre är att denna person kandiderat för Folkpartiet liberalerna till riksdagen så sent som 2014. Dessutom opponerade hon sig helt mot LUF:s och Folkpartiets nuvarande linje när det gäller hanteringen av IS-krigare. Islamismen framställdes som något man behövde nyansera och muslimska brödraskapet i Egypten, besläktat med terrororganisationen Hamas, framställdes som demokratisk kraft. Efterspelet lät inte vänta på sig. LUF centralt hade inte tagits kontakt med från SVT:s sida vilket upprörde Linda Nordlund, förbundsordförande LUF
och Bawar Ismail, utrikespolitisk talesperson i ungdomsförbundet som skrev om detta i Nyheter24. Där poängterade de att den unga debattören som SVT i direktsändning framställde som LUF-representant inte framförde LUF:s egna ståndpunkter om islamism och hanteringen av ISIS-krigare.

Det intressanta här är inte att SVT har gjort fel som inte tagit kontakt med LUF centralt för att få med en representant i programmet, inte heller de åsikter som blottlades om islamism utan det intressanta och bekymmersamma är att en person som ser något positivt i islamism finns i ett svenskt politiskt ungdomsförbund (som dessutom är liberalt) och i ett svenskt parti och genom detta har haft möjligheten att nå riksdagen. Säkerligen är den unga personen i Debatt inte ensam om att vurma för islamister inom svenska partier och det skulle vara väldigt bekymmersamt om sådana fortsatt får kandidatplatser i politiska partier och politiska ungdomsförbund.

Hur väl rimmar islamismens syn på homosexualitet, jämställdhet och Israel, Mellanösterns enda demokrati med de svenska partiernas och deras ungdomsförbunds  syn på samma saker? Förmodligen mycket dåligt. Risken finns att demokratiska partiers och ungdomsförbunds syn på dessa områden, som är starka indikatorer på demokratiska värderingar, kommer att förändras och försämras om islamister får utrymme inom politiken.

Så vad krävs för att förhindra detta?Reaktion! Att partierna har nolltolerans mot de som vurmar för islamism och islamister! Svenska politiker och partier måste vara tydliga och sätta ner foten mot islamismen innan den blir rumsren. Tendenser på att media gör islamismen rumsren syntes i veckans Debatt.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s