Slutreplik till Hans Linde(V) om biståndsstrategi i Palestinska myndigheten

Wordpress På sajten QX  har jag skrivit om biståndsstrategier och HBTQ-rättigheter och bland annat har jag använt ett uttalande kring bistånd som Vänsterpartiets Hans Linde gjort. Här är min slutreplik till Linde som skriver här en replik på en debattartikel som egentligen inte var enbart riktad till Vänsterpartiet.

Slutreplik till Hans Linde(V) om biståndsstrategi i Palestinska myndigheten

Hans Linde (V) skriver i sin replik på min debattartikel i QX att han aldrig uttryckt sig på det vis som jag har skrivit om i QX.

Då verkar det som Amnesty Press, varifrån jag hämtat information, far med osanning :

Amnesty Press skriver i sitt reportage ”PRIDE: Ska bistånd till länder med homofobisk lagstiftning dras in?” 2014-08-03:

”Hans Linde varnar för att överskatta de positiva effekterna av att dra in bistånd och tro att länderna ändrar sig bara för att de inte får biståndspengar – snarare kan länderna ta det som ett kolonialistiskt agerande menar han.”

Visst har Linde i vissa länder långt från de stora förtryckande regimer som Sverige ger bistånd till tagit upp HBTQ-rättigheter. Jag har dock aldrig sett att Lindes parti ens velat beröra HBTQ-personers situation i den Palestinska myndigheten som är ett av de områden som Sverige ger mest bistånd till. När skrevs en interpellation om situationen för HBTQ-personer i Gaza av Linde? Eller när skrev Linde om situationen för homosexuella i exempelvis Tunisien som utrikesminister Margot Wallström var i nyligen för att ge stöd åt de styrande. Tunisien är ett av arabiska vårens liberalaste länder men där homosexuella handlingar mellan samtyckande vuxna kan innebära 3 års fängelse. Ännu saknar vi en biståndsstrategi för homosexuellas rättigheter där. Och medan Wallström de facto blundar för bristen på HBTQ-rättigheter i länder hon besöker och tar emot statsbesök från, så uppger Linde i riksdagen att han har träffat företrädare för homofoba terroristorganisationen Hamas, som vill ha dödsstraff för homosexualitet.Talade Linde om HBTQ-rättigheter med Hamas?

Det är de politiska ledarna i länder vi ger bistånd till, som vi måste tala till rätta när det gäller HBTQ-frågor i de fall nationella HBTQ-rörelser inte kan verka fritt.Linde vet mycket väl att de flesta HBTQ-personer i Mellanöstern och Nordafrika (MENA) aldrig kan organisera sig för sina rättigheter på grund av det förtryck som råder i deras samhällen. Så hur kan Linde begära att kraven på på homosexuellas universella rättigheter ska enbart komma från dessa? Linde anklagar mig för så kallad pinkwashing, trots att jag inte gjort någon reklam för Israel i min artikel, utan strikt berörde situationen i de palestinska områdena. Det är mycket illa att försöka kasta begrepp mot mig som pinkwashing som redan är passé, när jag är en medborgare som ger uttryck för att vilja förbättra situationen i arabvärlden för HBTQ-personer.

I min debattartikel kunde jag ha berört att Israel är det enda land i MENA där homosexuella äktenskap och partnerskap för både judar och araber erkänns och där alla homosexuella skyddas från diskriminering, har politiker som arbetar för deras rättigheter och ett domstolsväsende som många gånger agerat för att förbättra deras situation. Men det gjorde jag inte. Jag talade om situationen i Gaza och i de palestinska områdena på Västbanken. Min artikel var varken till för att smutskasta Linde eller promota Israel. Istället ville jag lyfta debatten om att mänskliga rättigheter är homosexuellas rättigheter även i arabvärlden, dit mycket av vårt bistånd går.

Därför menar jag  HBTQ-rättigheter ska ingå i framtida biståndsstrategier för alla länder som vi ger bistånd till för att bygga demokrati, fred och stärka mänskliga rättigheter. Detta borde vara en politik som är blocköverskridande. Det vore tragiskt om Linde inte skulle hålla med om detta. Således ser jag med flera fram mot att Linde och övriga politiker i riksdagen lägger motioner för att förbättra  HBTQ-personers situation i MENA framöver och inte bara där det känns bekvämt att förbättra den.

Tobias Petersson

skribent med fokus på MENA och HBTQ-rättigheter

Talesperson för Perspektiv på Israel

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s