Varken Israel eller judar bär ansvar för antisemitismen

10616488_10153148889534741_5148307003246854898_n

Det var i SR:s program Studio Ett , som frågan om judar har ansvar för antisemitismen blev ställd till Israels ambassadör Isaac Bachman. Han gav besked om att han vägrade svara på frågan, då det inte finns plats för en sådan fråga.  Senare förstod Studio Ett och SR att man gjort fel och man tog bort frågan från webben samt bad om ursäkt för det inträffade. Men frågan är om SR visste vad som egentligen var fel med frågan. Igår debatterades detta åter, denna gång i Aktuellt mellan SKMA:s Willy Silberstein och Sveriges Radios förra vd Mats Svegfors. Debatten ägde rum i och med att Svegfors hade författat en debattartikel i DN, i vilken han hävdar att det var rätt att ställa frågan om judars ansvar gällande ökad antisemitism. Vidare skriver Svegfors att judar skuldbeläggs för staten Israels politik är lika orimligt som att muslimer görs ansvariga för terrordåden i Köpenhamn och Paris.

Här görs den hårresande jämförelsen mellan Israels politik och islamistiska terrordåd och hatbrott. Och Svegfors är inte ensam i sina tankebanor om ”Israels politik”. Här är ett relaterat s-märkt exempel på det.

Sanningen är att Israel begår varken terrordåd eller hatbrott med sin politik. Landets blotta existens utlöser däremot terrordåd och hatbrott. I Sverige har bilden av Israel blivit förvrängd och negativ. Journalistisk kvalité i rapporteringen från Israel, Gaza och Palestinska myndigheten har lyst med sin frånvaro.

I Sveriges riksdag har Israel och konflikten mellan Israel, PLO och Hamas på grund av kunskapsbrister och behov av enkla förklaringar blivit syndabocken som utsetts till roten till allt ont i Mellanöstern och källan till det hat som manifesteras i hatbrott mot judar i Sverige och resten av Europa. Det är självklart antisemitism när den judiska staten utses till syndabock för sådant den inte har del i,  precis som det är antisemitism att hata judar i Sverige för att de är judar eller för att den judiska staten försvarar sin befolkning. Även om Israel skulle upphöra att finnas så skulle konflikterna i MENA inte upphöra. De skulle fortsätta allt våldsammare.Framfarten för Islamistiska terroristerna i ISIS som slaktar så väl kristna assyrier och yazidier som muslimer är ett tydligt tecken på detta.

Den största bristen i debatter som följt på Studio Ett-intervjun som den igår i Aktuellt är att ingen har förklarat, att varken judar eller judars stat bär ett ansvar för antisemitism på grund av ”Israels politik”. Det som behöver sägas klart och tydligt är att det generellt sett inte är mer fel på Israels politik än på någon annan demokratis. Israels politik när det gäller förhållandet till den palestinska befolkningen i Gaza och på Västbanken bygger på att man vill försvara sig mot ett reellt hot mot landet: Den radikala islamismen som växer i regionen och den starka antisemitism som den innehåller och som funnit i regionen betydligt längre än den moderna staten Israel.

Judar i Sverige och alla andra som stödjer Israel ska lugnt kunna fortsätta stödja denna stat. Dessa människor bär ingen skuld. Skulden bär våra aningslösa politiker i regeringen som stödjer den Palestinska myndigheten som sprider väldokumenterad antisemitism. Skulden bär också politikerna som inte agerat mot antisemitismen och andra hatbrott med tydlighet.

Hade vi haft journalister och politiker som var i sanningens och verklighetens tjänst  så hade antisemitism förmodligen varit mycket lättare att bekämpa. Det är det Studio Ett, hela publik service-företaget SR och riksdagen bör ta till sig istället.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s