Endast politiska krav på effektiva åtgärder mot antisemitismen leder till att den besegras

LöfvenRaulFredens ring

Idag samlades över tusen människor runt Stockholms Stora Synagoga för att förenas i ”fredens ring”.Bakom initiativet står projektet Gränslöst Mänskligt. Inbjuden talare var bland annat statsminister Stefan Löfven, som lovade mer säkerhet för alla människor ”oavsett vem man är och var man än kommer ifrån”. Initiativet är bra men vad resultatet ska bli och blir är väsentligt att beröra.

Jag var där och såg hela ringen av människor som gjorde en fantastisk manifestation mot judehatet. Jag tycker dock att det var tråkigt att det visades så lite mångfald i fredens ring mot antisemtism runt synagogan. Det är oroande då de som engageras av antirasistiska initiativ inte får förbli en homogen grupp, fler samhällsgrupper måste nås för att bygga ringen mot antisemitism. Att man just valt att kalla detta fredens ring är också intressant med tanke på att vi ju befinner oss i Sverige och här råder väl inget krig mot judar får jag hoppas.

Jag anser att rasism bara kan byggas bort genom kraftfulla, förebyggande insatser. Då måste krav på att sådana tas fram och realiseras riktas uppåt till de som har makten att förändra den svåra situationen för landets judar. Idag var ju Löfven där, han som har denna makt att förändra, och istället för applåder behövde han höra kraven. Vad ämnar regeringen göra åt antisemitismen mer än detta med (återigen) ökade säkerhetsinsatser och tal om utbildning? Det är på tiden att innehållet i utbildningssatsningen konkretiseras, redovisas och blir öppet för granskning.  Dessutom behövs det göras ordentliga utvärderingar, på både den utbildning  mot antisemitism som bedrivits och den som kommer att bedrivas. För det behövs verkningsfulla åtgärder mot antisemitism. Det behövs insatser som framförallt biter på landets unga som är framtiden. Inga händer kollektivt formade till hjärtan i luften  på Raoul Wallenbergs torg eller Löfvens tår i vinden kommer att vara nog.

En kommentar Lägg till

  1. Annica Perets skriver:

    Tummen upp for alla som deltog, det finns verkligen ett stort och akut behov av att protestera emot jude hatet. Som svensk/israelisk medborgare ar det sa svart att forsta vad som hander i Sverige och europa idag pa den fronten. Svenska regeringen tycks inte forsta mellan ostern konflikten och dom svenska tidningarna forvranger ofta eller utesluter fakta/ handelser som forekommer nastan dagligen har nere.
    Jag stoder er i Sverige fran Israel och hoppas att fa hora om mera aktiviteter som kanske kan fa det svenska folket att vakna upp och saga ifran.
    Tack och lycka till.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s