Israels försämrade anseende ert fel Expressen inte Netanyahus

DSC039123

Expressen skrev igår att Israel måste dumpa sin premiärminister Netanyahu då han enligt Expressen bidragit till att Israel internationellt sett har isolerats mer och blivit mer illa sett. Men för Expressen, som uttalat sitt stöd till regeringens erkännande av Palestina, finns det tydligen inte utrymme för en alternativ analys om hur det kunnat ske.

Frågan är om Expressen verkligen har haft journalister på plats i Judeen och Samarien (Västbanken). Frågan är om de sett ut över höjden ner mot det israeliska slättlandet, som strax möter Medelhavet. För en missil att nå till Tel Aviv från Samariens höjder är det inte långt och svenskt bistånd  har inte lyckats få den palestinska befolkningen att vilja erkänna Israel som judisk stat. Medan Abbas håller tal om fred så uppmuntrar hans parti Fatah till våldshandlingar.

Att fortsätta status quo , dvs fortsatt militär kontroll över det omtvistade området Judeen och Samarien är idag vad som står till buds för Netanyahu, andra israeliska politiker, den israeliska befolkningen och den palestinska om man inte vill ha krig. För om val skulle hållas idag i Palestinska myndigheten istället för i Israel så skulle Hamas regeringsalternativ få 36% av rösterna mot Fatah 33,6%. Hamas vill utplåna Israel och gör sina försök då  och då. Men varken Hamas eller Fatah samlar de demokratiska krafter  som krävs för att en palestinsk stat ska kunna existera och ingen sida erkänner Israel som judisk stat. Därmed ser chanserna ut att få fred och tvåstatslösning mycket mörka.

Netanyahus regering har förhandlat om fred och man har gjort stora insatser för att beskydda både sin egen civilbefolkning och Gazas även om man är medveten om att Hamas offrar sin egen befolkning i kampen för att tillskansa sig Israels territorium.

Det är förstås ett förtvivlat läge som uppstår när Hamas och andra islamister bryter mot krigets lagar genom att offra civila på bägge sidor. Men det är också så Hamas vinner krig. Offren och förstörelsen i Gaza  genererar mediaintresse och så småningom  mer bistånd från Europa, ett bistånd som bland annat går till att betala Hamas civila tjänstemän.

Krigets alla negativa sidor och förstörelse är vad media drivs av att berätta. Att gräva djupare i varför Israel måste försvara sig tycks inte finnas på svensk medias agenda. Ut till världen kablar de istället bilden av Israel som en våldsam militärmakt på offensiven. Sommarens krigsutbrott i Gaza betecknades av svenska media som en offensiv trots att det svar på flera obesvarade raketattacker mot civila israeler.

Israel får sällan nämnas i positiva sammanhang. Ett undantag är tydligen Melodifestivalen som i år lät en israelisk jury få vara  med i den  internationella jury som tar ut bidrag. Israelvänner gladdes förstås, det finns ju så få tillfällen i media där  Israel få vara en stat  bland alla andra.

Svenska politiker som tillåter Israeli Apartheid Week i sina lokaler är också en del av politiken mot Israel som  gör att Israel  isoleras. När hatiska budskap mot Israel som stat förmedlas utan att påståenden i budskapen har någon förankring i verkligheten och när  personer och organisationer som förekommer i antisemitiska sammanhang får hålla låda i Malmös lokaler då är det också en bidragande faktor som innebär att antisemitism sprids eftersom lögner om den enda judiska staten, just för att den är judisk, är antisemitism. Att förstå Israelhatiska organisationers fixering  vid Israels säkerhetspolitik medan den arabiska världen rämnar i kaos och lidande kan inte vara annat än uttryck för antisemitism och total ignorans för individerna i arabvärlden som saknar alla de rättigheter israeliska araber har: demokratiska rättigheter, rätten att inte bli diskriminerad och rätten till total religionsfrihet.

Ytterligare en sak som förstås bidragit till att Israel isoleras allt mer internationellt har att göra med folkförflyttningar till Europa. Människor som vuxit upp i stater i Mellanöstern där de redan som barn fick lära sig att trampa på Israels flagga, hata Israel och där de ibland även  fick lära sig hata det judiska folket ökar inte direkt opinionen för Israel i Europa.

Hur vänder man trenden? Är det genom att någon annan ersätter Netanyahu som premiärminister? Expressen kommer snart att få erfara att oavsett vilken regeringschef  Israel har så kommer inte hatet mot Israel att klinga av. För det hatet mot Israel har inte  ”Israels politik” som drivkraft. Hatet har att göra med att staten existerar.

Vi börjar sakta men säkert nå den nivå av israelfobin där vi kan se att de som sprider lögner om Israel på ett eller annat sätt tenderar att inte har en fobi mot Israel utan ett hat mot judar.

Om Expressen är mån om att Israel inte ska isoleras så måste Expressen börja med att förstå Israel och att  förmedla  en större mångfald av nyheter från Israel. Fler röster här i Sverige bör höras.

Politiker kan i sin tur se till att omvärdera vad som är rasism när det gäller Israel. Är det inte när man kallar ett folks stat för något den inte är?

Mycket kan göras för att minska ett orättfärdigt och oberättigat hat mot Israel  men det är knappast något Israels regering kan göra något åt.  Förvisso vill jag se Israel vara mer aktiv i att engagera den europeiska ungdomen i  intressera sig för det verkliga Israel liksom jag vill se Sverige engagera sig mer i den israeliska ungdomen intresse för Sverige. Jag är säker på att vi finner fler likheter än olikheter. Men huvudansvaret för att Israels rätta ansikte ska bli synligt i Europa vilar på europeisk media och  europeiska politiker som vill bekämpa antisemitism och som vill ge fler perspektiv på Israel.

Sedan skadar det inte att det finns en stark proisraelisk organisation med resurser i Sverige. Det kan bara israelvänner fixa! Själv är jag medlem i Perspektiv på Israel. Vi skippar galamiddaggarna och går direkt på politikerna och kräver svar. Du kan också bli medlem. (Klicka här)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s