Regeringen: Nej till Taiwan och Västsahara…ja till fantasins ”Palestina”

Screen Shot 2015-03-21 at 21.51.26

I veckan har det blivit uppenbart att Sveriges regering bara tycks kunna erkänna stater, som i fantasin uppfyller kriterierna för hur en stat ska kunna erkännas och bara om det inte stör investerare i arabstaterna och Kina. Varken Taiwan eller Västsahara kommer  därför att erkännas som stater av Sverige.

Taiwan, kontrollerar sitt territorium, har egen befolkning och en regering som kontrollerar området och uppfyller således kraven för att kunna erkännas som stat. Taiwan kommer emellertid inte att erkännas av Sverige slog utrikesminister Margot Wallström fast i en interpellationsdebatt i veckan. Sveriges politik ligger fast att det är en politik för ett stor-Kina som Sverige fortsatt stödjer. Hur den feministiska utrikespolitiken och  en politik för mänskliga rättigheter visar sig i denna politiska vurm för diktaturens Kina är svårt att förstå. Men ett erkännande av Taiwan skulle kunna bidra till att skapa en internationell konflikt i området. Taiwans* regering anser sig nämligen representera hela Fastlandskina och Folkrepubliken Kina anser sig representera hela Kina inklusive Taiwan. Sverige vill inte påverka. Det kan röra runt i internationella relationer, handel och störa balansen i regionen att erkänna Taiwan. Sverige vill handla och ha kinesiska investerare.

Inte heller Västsahara, som ockuperas av Marocko, ska erkännas enligt statsminister Stefan Löfven. ”Det är inget som vi har aktuellt nu”, säger han till Expressen. Med erkännandet av ”Palestina” ”fanns annat läge”, enligt Löfven. Ja förmodligen fanns det ett annat läge då, eftersom det erkännandet inte retade upp arabstaters ledare utan istället gladde dem. Inte kanske så mycket för att dessa ledare välkomnar tanken på en palestinsk stat, utan snarare för att det ses som ett slag mot Israel. Ett erkännande av Västsahara, som i likhet med ”Palestina” aldrig varit en självständig stat, skulle  förstås uppröra Marocko som utnyttjar de rika naturtillgångarna som europeer konsumerar. Men det riskerar också att skapa spänningar med resten av arabvärlden.  Sverige har redan retat upp arabvärlden genom att avbryta handelsavtal med  Saudiarabien. Erkännandet av ”Palestina” var ingen garant för att sedan få föra en självständig utrikespolitik i Mellanöstern. Så bäst för  Sverige att ligga lågt även i detta fall och inte erkänna någon mer stat i regionen. Sverige vill inte påverka.

Erkännandet av fantasins ”Palestina” tycks vara det enda som Sverige tycks åstadkomma när det gäller erkännanden av stater. Situationstecknen kring ”Palestina” är välbehövliga. För det är högst diskutabelt om detta erkännande var lämpligt och att ”Palestina”  lever upp till de verkliga kriterierna för vad som krävs för att en stat ska kunna erkännas. Men i den rödgröna regeringen räcker det med att kriterierna uppfylls i  fantasin om det genererar mer nytta för Sverige än skada.

Att erkänna ”Palestina”  gick bra för Sverige eftersom det idag upprör enbart demokratin Israel. Att ställa sig på Palestinska myndighetens sida i konflikten med Israel var en politik som genererade gillande både i arabstaterna och på hemmaplan där befolkningen från Mellanöstern ökar. Att däremot reta upp storinvesteraren Kina med erkännande av Taiwan och erkänna områden som ockuperas av arabstater och påtala deras demokratiska brister är däremot riskabelt. Och nu verkar Sverige få tassa på tå.

Wallström har trasslat in sig i anklagelser om islamofobi och kritik mot islam genom sin kritik mot Saudiarabien.  I riksdagens kammare fick Wallström bedyra att åsikterna om Saudiarabiens mänskliga rättigheter inte är  kritik av islam.

Vi har den största respekt för islam som världsreligion och för dess bidrag till vår gemensamma civilisation, förklarade Wallström.

Vidare förklarade Wallström att Saudiarabien har en central politisk roll när det gäller till exempel Palestina, Syrien, Irak, Libyen och Jemen. Landet, hette det, är betydelsefull i kampen mot terrorism. Höjden av okunskap i det påståendet. Om Saudiarabien är betydelsefull i kampen mot terrorism så måste det skett nyligen. Tidigare har nämligen landet visat sig stödja både terrororganisationen  Al Qaida och Hamas.

Att Sverige bryter handelsavtal med Saudiarabien är dock förvånande.  Sverige har ju erkänt Palestina som stat. Bristerna på demokrati och mänskliga rättigheter är ju liknande i både Palestinska myndigheten, Hamas Gaza och i Saudiarabien. Med Saudiaarabien avbryter Sverige avtal medan landet ingår nya biståndsavtal med Palestina. 1,5 miljarder SEK på 5 år blir det som Sverige öser över det ”Palestina” som sedan fördömt Sveriges avbrutna handelsavtal med saudierna.

Givetvis gör regeringen rätt i att avbryta avtal med Saudiarabien som inte är en demokrati. Men då bör man i konsekvensens namn även averkännna Palestina som stat och sluta upp med charaderna kring Saudiarabiens in- och utrikespolitik. Utrikesministern och statsministern bör tala klarspråk och sluta ta beslut byggda på fantasier.

Detta anförande från 18 mars i år tycker jag är så lysande att jag låter det stå här:

Anf.  63  HELENA LINDAHL (C):

”Då har jag en fråga angående Västsahara. Ni, liksom Vänsterpartiet och Miljöpartiet, hade ett vallöfte om att erkänna Västsahara. Nu vill inte Stefan Löfven stöta sig med Marocko – ytterligare en medlem i Arabförbundet – utan säger att han inte ska erkänna Västsahara. Det var på nyheterna i dag.

Om ni pratar om att göra skillnad för människors fri- och rättigheter, varför struntar ni då i Västsaharas invånare? Ni erkänner Palestina och kritiserar Israel, men trots att ni tidigare stått upp för ett erkännande av Västsahara vänder ni nu kappan efter vinden och är tysta. Det kommer inget erkännande av Västsahara och ingen kritik av Marocko.”

 

 

*14% av Taiwans befolkning är flyktingar från Kina som flydde undan den kommunistiska revolutionen i Kina. Dessa och Taiwan gör anspråk på att representera hela Kina.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s