Omläxa till både pingstpastorer och media

 

threefaithrs

22 pingstpastorer har skapat en mindre mediestorm för att de uttryckt sig om homosexualitet. De 22 menar att praktiserande homosexualitet är en synd enligt Bibeln. De blir sedan kritiserade av andra kristna samfund, pingstvänner och media.

Jag önskar dock att det också hade varit 22 imamer, buddhistmunkar eller hinduer som hade fått debattera frågan lika öppet i media. Och jag önskar att media och troende varit lika kritiska mot alla religiösa samfund som avviker från åsikten att allas kärlek är lika mycket värd.

Men media bryr sig tyvärr inte lika mycket om vad imamer, buddhistmunkar och hinduer tycker om samkönad kärlek och sexualitet. Media är fast vid ensidig kritik av en religion: kristendom.

Debatten om allas rätt att få sitt äktenskap och sin kärlek att bli erkänd inom alla samfund måste pågå ständigt och en större mångfald av röster måste få höras.

Förbjuder då Bibeln homosexualitet? Vad säger Torah, judarnas lagskrift som kristna kallar Gamla Testamentet?

Rabbi Jacob Milgrom, professor Emeritus of Biblical Studies vid University of California, Berkeley svarar så här:

Givetvis gör den det (Tredje Mosebok) 18: 22; 20: 13), men förbudet är ytterst begränsat. För det första, är det riktat enbart till Israel, inte till andra nationer. För det andra, lagens efterlevnad är ett villkor för att få bo i det  Heliga Landet, men är irrelevant utanför (se 18: 24-30). För det tredje är det begränsat till män; Att vara lesbisk är inte förbjudet. Därför är det inkorrekt att applicera detta förbud på en universell skala.

Enligt rabbi Gershon-Steinberg-Cadill talar inte Bibeln om homosexualiteten som sådan utan om den manliga sexualiteten i kontexten av att avhålla sig från de fruktbarhetsriter som förekom och var förknippade med andra folks religioner.

”Intentionen med verserna är att förbjuda israelitiska heterosexuella mäns sexuella avgudadyrkan man på man i imitation av utförandet av kultiska kanaanitiska och egyptiska fruktbarhetstiter”

Bibeln talar aldrig ingående om den typ av kärleksrelationer som vi lever med idag. Dock talar bibeln om kärlek  Dyrbar var mig din kärlek, mer än kvinnokärlek sjunger kung David till den fallne prins Jonatan i andra Samuelsboken.

Bakläxa för både pastorer och media med andra ord!

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s