Israeliska journalisten Lucy Aharish utmanar israelhatarnas bild av Israel

Igår inleddes firandet av Israels 67:e nationaldag, eller Yom HaAtzmaut , Självständighetsdagen på hebreiska. Dagen firas till minne av det datum enligt den judiska kalendern då Israels förste premiärministern David Ben Gurion utropade Israel självständigt 1948 (5:e dagen i månaden Iyar år 5708 enligt judisk tideräkning). Det skedde i en väldigt anspråkslös, liten, vit bauhausbyggnad på Rotschild Boulevard 16 i Tel Aviv.

Varje år under Självständighetsdagen hänger israeler ut israeliska flaggor utanför sina fönster och längs balkongerna.  Minst en flagga ska sitta på bilen och fladdra i vinden, när familjen ska ta sig en tur in till Tel Aviv för att fira Israels återfödelse som modern stat i det judiska hemlandet. Varje år får också kända och särskilt utvalda medborgare vara med och tända Självständighetselden på Har Herzl i huvudstaden Jerusalem.

I år var Lucy Aharish en av de som fick äran att tända elden. Hon är israelisk arab och född i Nasaret. Aharish är utbildad journalist och jobbar på den relativt nya israeliska TV-kanalen i24 News, där hon leder ett populärt engelskspråkigt debattprogram. I sitt program ställer Aharish de ärliga och tuffa frågorna få västmedier ställer. En debatt hon ledde handlade om judars rätt att få be på Tempelberget. Området är helig plats för judarna, samtidigt som det enligt muslimer är heligt på grund av Al Aqsa-moskén som finns där. I programmet debatterar rabbinen Yehuda Glick och Bashar Iraqi, politisk rådgivare till en arabisk politiker från israeliska vänsterpartiet Meretz. Glick hävdar att det handlar om jämställdhet att även judar ska få be på platsen, medan Iraqi hävdar att det är en provokation. Aharish vänder sig under debatten till Iraqi och säger ”Vi båda är muslimer. Jag förstår inte varför, enligt islam, det inte är ok att judar ber på Tempelberget”. Aharish har  även intervjuat Mosab Hassan Yousef, ”Son of Hamas”. Yousef är son till en mäktig Hamas-ledare men valde att inte följa i faderns fotspår. Istället började han hjälpa Israel med underättelseinformation för att förhindra terrorism.

Bara i Israel i hela Mellanöstern kan araber som Aharish, Yousef och Iraqi mötas i ett demokratiskt samtal och fullt ut använda sin yttrandefrihet. Om detta talas det tyst om i svensk media.

Aharish har liksom så många andra israeler blivit offer för Hamas terror. När hon var sex år gammal och familjen var på väg till Gaza för att handla träffades deras bil av en av Hamas brandbomber. Den islamistiska terrorn drabbar alla.Om det talas det också tyst om i svensk media.

Aharish är journalisten som utmanar den allmänt anti-israeliska bilden av Israel i svensk media. Igår tände hon den israeliska självständighetselden med orden:

Jag är Lucy Aharish, dotter till Salwa och Maarouf, Syster till Saida och Suzanne. Jag är hedrad att tända från denna fackla för Israels 67:e Självständighetsdag. För att hedra alla människor överallt. För de som inte tappat sitt hopp om fred, och för barnen, fulla av oskuldsfullhet, som bor på denna jord. Vi har lovat dem tidigt och denna kväll en bättre framtid. För alla de som inte är med oss längre och som blev offer för grundlöst hat från de som har glömt att vi alla är födda i avbilden av en gud. För mizracherna och ashkenazerna, religiösa och sekulära, araber och judar, barn av detta moderland som påminner oss om att vi inte har något annat land. För oss israeler,  för människosläktet, och till staten Israels ära.”

 

 

 

En kommentar Lägg till

  1. Tack Tobias för dina tankar, jag uppskattar dem. Särskilt dessa!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s