Sida har haft kontakt med institutioner som har kopplingar till Hamas

Torbjörn Björlunds (V) och Jeanette Escanillas (V) nakba-artikel spelar på hatkänslor, skriver Tobias Petersson och Zvi Wirschubsky

Nyligen kritiserade jag svenska biståndsmyndigheten Sida på Nyheter24  för att tillsammans med organisationen Islamic Relief (IR) ha drivit biståndsprojekt som gynnar institutioner i Gaza som har starka band till terrororganisationen Hamas. Jag redogjorde också för uppgifter om kopplingar mellan IR och Hamas som bland annat redovisats på israeliska utrikesdepartementets hemsida. En representant för IR har i ett svar på Nyheter24 gett sin version av vad hans organisation Islamic Relief står för. Han säger att IR inte influeras av någon politisk agenda och att antisemitism fördöms av organisationen. Nya uppgifter som jag har tagit del av stärker dock min bild av att Sida bör se över sitt samarbete med IR men också sitt eget förhållningssätt till att ha kontakter med institutioner förknippade med Hamas.

En av de institutioner som jag skrev om som dragit nytta av svenskt bistånd via IR är Islamic University of Gaza. På universitetet är Hamasledaren Ismail Haniyeh en flitigt anlitad talare. Hamas islamistiska och antisemitiska terrorideologi förs ut på IUG, som under högtidliga ceremonier hyllar Hamas terrorister som dött i strid mot Israel. Universitetet ligger också bakom utvecklandet av Hamas vapen. Därför besköts  IUG:s avdelning som jobbar med research och utveckling av vapenproduktion i somras av IDF.

IR har inte bara försett IUG med subventionerad arbetskraft genom Sida-finansierade projektet Cash for work. IR har också donerat biståndspengar till verksamhet på IUG. Att donera pengar till ett universitet där Hamas antisemitiska ideologi förs ut är inte att ta avstånd från antisemitism. Även om inte Hamas gynnats direkt av biståndet så har dess institutioner gynnats. Sorgligt nog bedriver även EU ett antal projekt på detta terrorns universitet. Sida har också haft direkta kontakter med IUG när det gäller ett projekt som berör mediautveckling. IUG:s band till Hamas har dessutom varit kända för Sida enligt dokumentation jag tagit del av. Sidas och EU:s agerande är skamligt. Det är en indirekt legitimering av Hamas när europeiska myndigheter har kontakter med institutioner som är så nära förbundna med denna terrororganisation.

Fortfarande är det så att journalister och övriga medborgare som vill granska biståndet inte kan få tag på fullständiga listor över de organisationer och institutioner som har gynnats av IR:s Sida-finansierade projekt Cash for Work. Det borde vara av stor vikt för Sida att kunna redovisa dessa uppgifter som myndigheten redan borde ha men säger sig inte ha. Sida bör från IR kräva in uppgifter om alla organisationer och institutioner i Gaza som genom IR:s projekt fick gratis arbetskraft betald av svenska skattebetalare under åren 2008-2014. Svenska skattebetalare förtjänar att få veta exakt vilka de 147 organisationerna och institutionerna är som gynnats av svenskt bistånd.

Fortfarande är Sidas samarbetspartner IR av Israel sedan den 19 juni 2014 förklarad illegal organisation på grund av kopplingar till Hamas och  fortfarande är IR sedan den 19 november 2014 på Förenade Arabemiratens lista över terrororganisationer. IR har beställt en granskning av verksamheten i de palestinska områdena som inte fann några kopplingar till terrorism just där och då. Men mycket återstår för svenska myndigheter att utreda. Sveriges ambassad i Abu Dhabi har förra året begärt att få till ett möte med Förenade Arabemiratens UD om terrorlistningen av bland annat IR. Sedan dess har det varit tyst. När två länder som Sverige har goda diplomatiska förbindelser med vidtar sådana här åtgärder mot IR så bör svenska myndigheter också vidta lämpliga åtgärder. Svenskt bistånd får inte bli förknippat med terrorism.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s