Utrikesminister Wallström till palestinsk journalist: ”väpnat agerande legitimerat om diplomatin misslyckas”

Foto: Riksdagsförvaltningens webbtv
Foto: Riksdagsförvaltningens webbtv

I förra veckan var  utrikesminister Margot Wallström på besök på Uppsala universitet inbjuden av Socialdemokraterna i Uppsala län och S-studenter Laboremus. Där  berättade hon om Sveriges utrikespolitik. Efter att hon hade talat fanns det plats för frågor.

Webtidningen Arabnyheter som skriver mest på arabiska fick möjlighet att ställa frågor till Wallström. Arabnyheters palestinske journalist började med att berätta att folket i Gaza lever under blockad och därefter kom frågan om palestinska befolkningen har rätt till ”självförsvar”.

Utrikesministern skall då ha svarat journalisten följande:

-Det är att föredra att först följa direkta diplomatiska vägar eller gå genom medlare, och om dessa ansträngningar misslyckats legitimeras väpnat agerande. (översatt från arabiska)

Vidare skall Wallström ha sagt att Israels sätt att bete sig är ”oacceptabelt” syftande på byggandet av israeliska bostäder i område C (område kontrollerat av Israel ) i Judeen och Samarien och i Jerusalem något Wallström ska ha kallat ”olagligt” och ”bosättningar på palestinsk mark”. Wallström har dock fel. Det finns ingen lag eller rätt som hindrar Israel att bygga bostäder inom de områden man har full kontroll över. Och marken är inte palestinsk.

Sveriges utrikesminister för en farlig utrikespolitik och hennes svar på Arabnyheters fråga om självförsvar är minst sagt problematiskt. Alla vet att Israel inte är ett land som gått till offensiv attack mot befolkningen i Gaza (eller Judeen och Samarien) utan att landet försvarar sin befolkning mot terrorister. Israel försöker undvika civila offer när landet försvarar sig, medan det ”självförsvar” palestinska terrorister använt sig av har varit riktat mot civila israeler men även inriktat på att använda den egna befolkningen som levande sköldar. Att i den kontexten tala om att väpnat agerande legitimeras är djupt olyckligt. Det är ett uttryck för den svenska regeringens oförmåga att förstå sig på sin omvärld och vad ord betyder. Om det är något lands sätt att bete sig på som är oacceptabelt så är det Sveriges.

Utrikesministerns pressansvarige har sökts för en kommentar men utan resultat.

 

Annonser

2 kommentarer Lägg till

  1. Mycket bra inlägg, Tobias!

    Gilla

  2. Återigen, Tack Tobias för din röst i tiden, den behövs verkligen!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s