Varför finns erkännandet av Palestina med i Wallströms uttalande om relationen till Islam?

Foto: Riksdagsförvaltningens webbtv
Foto: Riksdagsförvaltningens webbtv

”Visar erkännandet av staten Palestina på islamofobi? Eller regeringens stöd till det islamiska civilsamhället i Sverige?  Eller statens bidrag till finansieringen av icke-statliga islamiska skolor? Är inte detta tecken på respekt och solidaritet?”

Så här inleder utrikesminister Margot Wallström sitt uttalande med rubriken ”Utrikesministern om solidaritet och islamofobi”, som den 20 mars i år publicerades endast på arabiska på UD:s Policy News sida. Uttalandet är tydligen riktat till den muslimska världen och skapar en hel del frågor kring regeringens syn på relationen till Islam.

Då regeringen valde att säga upp det militära samarbetsavtalet med Saudiarabien uttalade sig Wallström om spöstraff i Saudiarabien och kallade det ”medeltida”. Hon konstaterade även att Saudiarabien är en diktatur. Detta ledde till att det blev nobben från Arabförbundet att tala på deras möte i Kairo och Saudiarabien valde kalla hem sin ambassadör. En del röster höjdes i media om att utrikesministerns kritik mot Saudiarabiens straffrätt, byggd på Sharia, kunde ses som en attack på Islam och ett uttryck för islamofobi.

Var det därför uttalandet ”Utrikesministern om solidaritet och islamofobi” släpptes ? Varför nämns erkännandet av Palestina som stat? Vad har det med Islam och islamofobi att göra? Det uppstår många frågor.

Det finns fler besynnerliga delar i uttalandet. Utrikesministern skriver att Sverige bidrar mycket till FN-projekt, humanitär hjälp och byggandet av en palestinsk stat. Dessutom påpekas att Sverige tagit emot över 70 000 syrier sedan 2011. Vad har detta med Islam att göra? Varför blandar vår utrikesminister ihop biståndspolitik, flyktingpolitik och Islam i ett uttalande på detta sätt? Och varför skriva det bara på arabiska?

Är det så att det som skrivits på UD:s hemsida är så genant diplomatiskt krypande för de konservativa krafter som blev upprörda över Wallströms uttalanden om Saudiarabien att det inte skulle gå att publicera på engelska och svenska?

Ja förmodligen.Men det är också ett uttryck för de fördomar UD och det ansvariga statsrådet tycks ha om den islamiska världen och muslimer. Erkännandet av Palestina har inget med Islam att göra. Palestina finns inte nämnt i Koranen. Muslimer kan vara både för och mot Palestina och för och mot Israel precis som alla andra människor.

Det är helt häpnadsväckande att utrikesministern  väljer att inleda sitt uttalande om relationen med Islam och solidaritet genom att ställa den märkliga retoriska frågan om erkännandet av Palestina visar på islamofobi. Kanske är det så att regeringens erkännande av Palestina som stat bland annat var tänkt att användas som ett ess i utrikespolitiska kriser och i dialogen med vissa religiösa grupper.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s