Socialdemokraterna bjöd in politiker som hyllar Hamas terrorister

Foto: Anders Löwdin https://www.flickr.com/photos/flickr-s/18259286061/in/photostream/
Foto: Anders Löwdin
https://www.flickr.com/photos/flickr-s/18259286061/in/photostream/

I helgen hade Socialdemokraterna partikongress i Västerås. Precis som de brukar hade Socialdemokraterna bjudit in internationella politiker som de tror är deras vänner i kampen mot rasism och för fred och demokrati. Men man behöver inte söka länge i utländska medier för att finna ut att palestinske politikern Nabeel Shaath som i år blev inbjuden att tala på kongressen inte är en sådan vän.

Shaath är ledamot i Socialdemokraternas systerparti Fatah och sitt partis kommissionär för internationella relationer. Och vem passar bättre för det än Shaath, som har en internationell affärsverksamhet i arabvärlden som gjort honom till mångmiljonär.

På kongressen talade han om att ”en rättvis fred i Palestina fortsätter att vara hörnstenen för fred, stabilitet och välstånd för hela Mellanöstern och Medelhavsområdet, även för Europa och resten av världen”. Detta är ett påstående som liknar sådana som utrikesminister Margot Wallström använt sig av men som hon haft svårt att förklara när hon konfronterats med följdfrågor.

En fredlig lösning mellan Israel och arabvärlden har aldrig inneburit att arabvärlden löser de olika konflikter som råder internt eller att arabvärlden får demokrati. Men genom att måla upp den palestinsk-israeliska konflikten som den viktigaste att lösa till och med för Europas fred, stabilitet och välstånd håller anti-israeliska krafter kvar Europa i sitt grepp. Dessa krafter tillåts ta fler och fler steg för att angripa Israel på olika plan. Antingen är Shaaths påstående en lögn eller ett hot mot Europa om europeiska länder inte skulle visa sig dela Shaaths bild av verkligheten.

I sitt tal i helgen nämnde Shaath också ”PLO:s förpliktelse till tvåstatslösningen” och ”PLO:s kamp för fred med Israel”. Shaaths eget förhållningssätt till både fred och tvåstatslösning är dock problematiskt. De uttalanden Shaath har gjort i palestinsk media visar att han inte erkänner Israels rätt att existera. Shaath kallade så sent som i mars 2015 Israel för ”det inre ockuperade” i Palestinska myndighetens tidning Al-Hayat Al-Jadida. Enligt Shaath är förhandlingar (med Israel) enbart taktiska och tillfälliga. Han hyllar dessutom Hamas terrorister och i Europa har han lobbat för att Hamas inte längre ska vara terrorlistat. Shaath har också avslöjat att Fatah inte vill att Hamas ska erkänna Israel.

På den Hamas-vänliga lobbyorganisationen House of Wisdoms hemsida finns bild på Shaath hållande ett konstverk som tydligt visar att det inte finns plats för Israel i hans värld. Men det kanske inte stör det svenska socialdemokratiska partiet där en av partiets riksdagsledamöter, Hillevi Larsson, glatt fotograferats med liknade konstverk. Vet svenska socialdemokrater vilka destruktiva krafter de omfamnar?

 

Annonser

2 kommentarer Lägg till

 1. Paul Reichberg skriver:

  Är detta utgångsläge för fred i Mellersta Östern?

  Gilla

 2. Bernt Schuss skriver:

  Tobias,
  Genom att vara ute på Facebook, så hittar jag så mycket bla din sida
  Som jag anser vara något av det bästa jag har sett. Inte bara för att jag
  uppskattar din nyanserade syn, utan även för att du försöker att vara objektiv
  Objektivitet är tyvärr ett sällsynt ord under dessa tider.
  Lycka till
  Hälsningar
  Bernt Schuss

  Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s