Svensk topdiplomat poserar med anti-israeliskt konstverk

Screen Shot 2015-06-14 at 12.10.31

Den svenska regeringen stödjer officiellt en tvåstatslösning på Mellanösternkonflikten, med ett Palestina sida vid sida i fred med Israel. Men regeringens ”goda vänner” i den Palestinska myndigheten(PA) verkar inte lika engagerade för en tvåstatslösning. Gång på gång görs uttalanden från PA-tjänstemän och PA-media om att israeliska städer som Jaffa, Haifa och Acco skulle vara ockuperade. Senast skedde det nu i veckan på hemsidan för PA:s säkerhetsstyrkor, rapporterar Palestinian Media Watch. Palestinska ledare poserar också frekvent med konstverk där Palestina helt ersatt Israel.

Jag har tidigare avslöjat att den Palestinska ambassaden i Stockholm smyckar sitt kontor med flera sådana kartbilder, vilka inbegriper hela staten Israel, Västbanken och Gaza. Kanske borde även en närmare granskning göras av Sveriges generalkonsulat i Jerusalem.

För nu visar det sig nämligen att det svenska generalkonsulatet i Jerusalem har mottagit liknande konstverk. På bilden nedan från 2 mars syns Sveriges generalkonsul Ann-Sofie Nilsson iklädd palestinsk halsduk med svensk flagga le mot kameran medan hon i sin hand håller upp ett konstverk där Israel utplånats och ersatts av ett Palestina i palestinska flaggans färger. Bilden är tagen vid en officiell ceremoni för att hedra Sverige för erkännandet av Palestina, där flera internationella diplomater deltog.

030215_1108_2-1

Mycket beklagligt att Sverige inte har diplomater som bestämt kan avstå från bilder av detta slag. Sverige framstår inte som tydlig förespråkare av tvåstatslösningen och fred när svenska diplomater låter sig fotograferas så här. Bilden på generalkonsul Nilsson ger förstås palestinska anti-israeliska organisationer och PA precis den propaganda man vill förmedla till sin befolkning: Det var det här Palestina, utan Israel som Sverige erkände.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s