På buss 444 mot Jerusalem finns freden

IMG_7545

Vi färdas mot skymningen. Där ute ligger öknen kal och ogästvänlig när solen försvinner ner bakom klippbergen. Jag har varit och doppat mig i Döda havet som araber, judar och turister alla delar. Det blåser en lätt sandstorm. Där ute i skuggorna ruvar en konflikt som aldrig verkar få en fredlig lösning. Men på buss 444 från Döda havet mot Jerusalem råder det fred och gemytlig stämning. På ena sidan om mig sitter två arabiska tonårskillar. De ser på arabiska filmer,  messar på telefonen och talar med varandra på arabiska.

Framför mig sitter två judiska tonåringar. En bär kippa. De spelar israelisk hip hop och trallar med i de hebreiska refrängerna. En av de arabiska killarna tappar plötsligt sin mobil på golvet. En judinna framför tar upp den och den arabiska killen tackar henne på hebreiska. Sedan börjar de prata arabiska med varandra. Bussen är full av turister, judar och araber. Här samexisterar vi alla på buss 444.

När de judiska ungdomarna börjar spela orientalisk pop på hebreiska (muzika mizrahit) så sjunger araberna bredvid med på bruten hebreiska. Det blir allsång till israeliska sångaren Peer Tassis  dunderhit här nere Ba’Aretz ”Derech HaShalom”. En av de unga arabiska killarna bredvid mig blir ivrig att visa juden framför  i kippa en hebreisk låt på sin telefon. ”Jag älskar verkligen den här”, säger han på hebreiska och spelar upp en låt med Eyal Golan, en av Israels största sångare. ”Spela Eyal Golan”, ber de arabiska killarna judarna. Så sitter plötsligt alla och sjunger Eyal Golan och diggar musiken på buss 444  som färdas mot ljusen i Jerusalem. Vi åker med fred.

Var är den där apartheiden som röda politiker och propalestinska aktivister talar om? Inte här på  buss 444 från Ein Bokek till Jerusalem. Här delar vi alla samma väg, samma buss och samma musik. När de arabiska ungdomarna går av i Jerusalem säger de hej då till sina nya judiska vänner. Här på buss 444 har alla blivit en familj. Det råder fred åtminstone i natt.

buss 444 från Ein Bokked till Jerusalem
buss 444 från Ein Bokked till Jerusalem

 

Annonser

En kommentar Lägg till

  1. Annica Perets skriver:

    Fint skrivit! Jag har levt i Israel i over 30 ar och jag kan beratta for dej att det hander mer ofta an du kanske tror. Freds aktivisterna forstar sej oftast inte pa konflikten och spec. for svenskar ar det svart att fatta hur bra vi kanner varandra har nere och pga sa ar det sa svart for oss Israeler ocksa att forsta hur i helv…. kan den svenska reg. stodja terrorister?

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s