Det är Ship to Gazas aktion som ska fördömas inte Israels

Khaled Mahal, Hamas ledare och fd president Moncef Marzouki möts i Tunisien.
Khaled Mashal, Hamas ledare och fd president Moncef Marzouki möts i Tunisien.

I dag  tidigt på morgonen stoppade israelisk militär Ship to Gazas ombyggda trålare Marianne på internationellt vatten. Att det just skedde på internationellt vatten är något Israel själv varit mycket tydlig med. Ship to Gaza skriver  i ett överdramatiskt  uttalande på sin hemsida att  ”Israels upprepade piratdåd på internationellt vatten utgör oroande tecken på att ockupations- och blockadpolitiken utvidgas till att omfatta hela östra Medelhavet”. Vad som är sant är att Israel har internationell rätt på sin sida och kan ingripa globalt mot fartyg som färdas mot krigförande territorium som för en väpnad kamp mot Israel.

Enligt blockadrätten som härrör från internationell sedvanerätt och  som klassificerades i 1909 års Londondeklaration är Israels blockad av Gazaremsan helt laglig. Denna blockadrätt uppdaterades 1994 i ett juridiskt erkänt dokument som kallas ”San Remo Manualen för internationell rätt för väpnade konflikter till sjöss.”

Enligt några av de viktigaste reglerna i denna rätt, måste en blockad förklaras och meddelas alla krigförande och neutrala stater. Tillgång till neutrala hamnar  får inte blockeras, och ett område kan bara utsättas för blockad om det är är under fiendens kontroll.

Eftersom det är terrororganisationen Hamas som styr på Gazaremsan och som är i strid med Israel, så är blockaden laglig. Dessutom ger Palmer-kommitténs rapport från 2011 som FN beställt Israel stöd för blockaden.

Vänsterpartiets partiledare Jonas Sjöstedt skriver på Twitter idag:

”Israelisk militär har bordat Ship to Gazas båt Marianne och gripit alla ombord. Så beter sig en arrogant ockupationsmakt.”

Israel har dock stöd för sitt agerande i Palmer-kommitténs rekommendation som säger att även humanitära fartyg bör tillåta inspektion och stanna eller ändra kurs på begäran.  Att Israel strikt håller sjöblockaden visar inte hur en arrogant stat beter sig utan det visar hur en ansvarstagande stat beter sig som månar sin befolknings säkerhet.

Freedom Flotilla Coalition som Ship to Gaza ingår i  har  bara som sekundärt mål att bryta blockaden mot Gaza. Eftersom aktivisterna är medvetna om att de inte kan bryta igenom blockaden i realiteten, så är deras primära mål att väsnas så mycket som möjligt i media, sprida budskapet att blockaden är olaglig och uppmana regeringar och det internationella samfundet att agera mot vad de kallar ”dagliga överträdelser av internationell rätt och mänskliga rättigheter”.

Socialdemokrater för Tro och Solidaritet skriver på sin hemsida att ”Sverige måste fördöma Israels aktion mot Ship to Gaza”.

Nej det måste Sverige inte alls. Däremot bör Ship to Gazas omdömeslösa pr-jippo till havs fördömas på bred front av svenska politiker.  För det första så samarbetar Ship to Gaza i Freedom Flotilla Coalition med IHH, en organisation som är terrorlistad av Israel för sitt samröre med Hamas.

Med på Ship to Gazas fartyg  Marianne finns Tunisiens före detta president Moncef Marzouki som i egenskap av president bjudit in Hamas främsta ledare Khaled Mashal och Ismail Haniyeh till Tunisien.

Freedom Flotilla Coalition har också bjudit in den marockanske islamisten  Abouzaid El Mokrie El Idrissi att segla med aktivisterna. Han har bland annat uttalat sig negativt om en marockansk film som handlar om israeliska judar från Marocko. El Mokrie El Idrissis kritik mot filmen handlar om att filmen skulle va ett tecken på ”normalisering” med Israel. På Facebook gillar El Mokrie El Idrissi den islamistiske predikanten Yusuf Al Qaradawi, som stödjer terrorattentat även mot israeliska barn. Hur kan Ship to Gaza åka med personer som El Mokrie El Idrissi  och Marzouki?

Ship to Gaza har bara försökt provocera fram försämrade relationer mellan Sverige och Israel genom sitt aktion på Medelhavet. Vanliga svenskar fullt uppe i semestern vet inte vad de ska tro. Ska man tro på Ship to Gaza eller Israel? Svensk media som Uppsala Nya Tidning, SVT (nyheter på webben) och Aftonbladet gör det inte bättre genom att bara skriva från Ship to Gazas perspektiv och bara ta Ship to Gazas uppgifter. Vanliga israeler som ser nyhetsbilder från dagens israeliska aktion mot Marianne  ser den svenska flaggan på Ship to Gazas omgjorda fiskebåt. Är det rätt bild av Sverige och svenskar de får? Det hoppas jag verkligen inte.

 

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s