Var går gränsen för Ship to Gaza?

Som jag tidigare skrivit så har Ship to Gaza dåligt omdöme. Organisationens faktakoll om Israels lagliga blockad mot Gaza är det också si och så med.

Men låt oss börja med att se på organisationens omdöme.  Vilka har man valt som reskamrater över Medelhavet? Ressällskap på Marianne av Göteborg var bland annat Tunisiens före detta president Moncef Marzouki, som i egenskap av president bjudit in Hamas främsta ledare Khaled Mashal och Ismail Haniyeh till Tunisien.

Freedom Flotilla Coalition som Ship to Gaza seglade med har också bjudit in den marockanske islamistiske politikern Abouzaid El Mokrie El Idrissi att segla med aktivisterna. Han har uttalat sig negativt om en marockansk film som handlar om israeliska judar från Marocko. El Mokrie El Idrissis kritik mot filmen handlar om att filmen skulle vara ett tecken på ”normalisering” med Israel. Fri kärlek utanför äktenskapet är en annan fråga som driver El Mokrie El Idrissi. På Facebook gillar han den islamistiske predikanten Yusuf Al Qaradawi, som stödjer terrorattentat även mot israeliska barn.

Men det sviktande omdömet handlar också om vilken media organisationen låter sig intervjuas av.Under den nyligen avslutade Almedalsveckan ställde Ship to Gazas ordförande, Mikael M. Karlsson, upp  på en intervju med Henning Witte som är ansvarig utgivare för kontroversiella White TV. TV-kanalen på webben beskriver sig själv som ”Sveriges första alternativa medium som inte kontrolleras eller påverkas av etablissemanget”. White TV  hävdar att TV-kanalen tar upp ämnen som ”förtigs i etablerad media.” Ja, möjligen, för ämnena på White TV är verkligen besynnerliga och milt uttryckt anti-israeliska. White TV skriver berömmande om sig själv ”Inget medium i Sverige kommer med så mycket kritik mot Mossad som White TV” .

En milt uttryckt anti-israelisk konspirationsteori som läggs fram av TV-kanalen är att Anna Lindh mördades för sin kritik och politik mot Israel. Under en intervju med en tysk konspirationsteoretiker vid namn Jo Conrad  har Witte hävdat att Mossad ska ha kopplingar till både Breivik och ISIS. I intervjun med Ship to Gaza skymtar Wittes anti-israeliska hållning fram, när han hävdar att Israel ”ska vara glad om landet får behålla sina gränser från 1967”. Witte återkommer till konspirationsteorier i Ship to Gaza-intervjun när han påstår att Israel ”kontrollerar Hamas” som enligt Witte är en  ”konstgjord fiende för att ha möjlighet att fortsätta att ockupera”.

Ja White TV verkar milt sagt vara en anti-israelisk TV-kanal, men jag tror att det rätta begreppet för grundlösa konspirationsteorier om världens enda judiska stat är att de är antisemitiska.

Ship to Gazas ordförande protesterar inte under intervjun mot vad Witte påstår om Israel utan väljer istället att hävda att Ship to Gaza inte förhåller sig till någon ”regim”.

Trovärdigheten för Ship to Gaza växer inte direkt genom intervjun med White TV. Ship to Gaza hävdar att cement inte får föras in i Gaza.  Detta påstående står sig inte mot fakta. Sedan Gaza-kriget har Israel försett Gaza med över 1 miljon ton cement och annat byggnadsmateriel, skriver Jerusalem Post. Ship to Gaza påstår också i intervjun med Witte att Gaza inte får  bedriva någon exporthandel. Även detta motsägs av fakta från FN som ger besked om att 79 lastbilslaster lämnat Gaza för export bara under juni månad.

Dock har intervjun en behållning och det är när M Karlsson för ett ögonblick råkar försäga sig, då han konstaterar att Gaza-kriget förra sommaren framförallt var ett anfallskrig från Gaza.

Frågan som återstår att få besvarad efter att Ship to Gaza seglat med tunisisk ex-president som bjudit in Hamas,  efter att Ship to Gaza har slagit följe i Freedom Flotilla Coalition med islamistisk marockans politiker som är mot normala relationer mellan israeliska judar och marockaner och efter att Ship to Gaza intervjuats av White TV är: Var går gränsen för Ship to Gaza?

 

Annonser

En kommentar Lägg till

  1. Pelle skriver:

    Fortsätt skriv, Tobias! Dina insatser behövs!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s