EU:s middag utan Israel på kartan ännu ett försök att delegitimera den judiska staten

John Gatt-Rutter till vänster mottar pris från PA:s minister Shawqi Al-Aissa
John Gatt-Rutter till vänster mottar pris från PA:s minister Shawqi Al-Aissa

Iftar är en middagsmåltid som äts av muslimer då de bryter dagens fasta efter skymningen under den muslimska fastemånaden Ramadan. I slutet av juni under Ramadan anordnade EU och Palestinska myndighetens ministerium för sociala frågor en sådan iftar-middag för SOS barnbyar i Betlehem. Men det fanns inte bara skojiga clowner och glada barn som bröt fastan med EU. Det fanns också gott om vuxna med på middagen. Shawqi Al-Aissa, socialminister i Palestinska myndigheten(PA) som var en av de vuxna passade på att dela ut ett pris till John Gatt-Rutter, som är EU:s särskilda representant i de palestinska områdena. Priset bestod av en bild av Israels karta. Men kartbilden har fått namnet ”Palestine” som man kan se stå skrivet under kartan. Liknande bilder av kartor där Israel utplånats och ersatts av ”Palestina” har svenska riksdagspolitiker och en svensk toppdiplomat, Sveriges general-konsul i Jerusalem, Ann-Sofie Nilsson, mottagit.

Vad är egentligen EU:s bild av Palestina och Israel? Finns det plats för ett Israel i EU:s värld? När EU:s och Sveriges representanter får sådana här pris måste de säga nej, nej  och åter nej tack hur odiplomatiskt det än må vara! Alternativet är att cementera en falsk bild av framtiden för människorna som styrs av PA. Särskilt fel är det att lura barn med sådana här bilder. EU går i extremisternas fälla. Genom att ställa upp på bilder som den John Gatt-Rutter syns på med ett Palestina utan Israel legitimeras den falska bilden av att det inte finns något Israel och judehatarnas vision om en värld utan den judiska staten.

EU och Sverige måste fortsättningsvis göra tydliga markeringar mot varje delegitimering av Israels rätt till existens annars riskerar dessa att framstå som förespråkare av en värld utan Israel, vilket tyvärr mycket av deras politik redan tyder på.

John Gatt-Rutter till vänster mottar pris från PA:s minister Shawqi Al-Aissa
John Gatt-Rutter till vänster mottar pris från PA:s minister Shawqi Al-Aissa
Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s