Svensk media kan lära sig att driva med ISIS av saudisk TV-serie

Om vi hade bott i någon muslimsk stat så hade vi fått se Ramadan-serier på TV. Under Ramadan visas det stora påkostade drama-serier i arabiska TV-kanaler och de blir ofta numera snackisar i sociala medier som Twitter och Facebook. Inte sällan utmanar de också humorn och dramatikens gränser i den muslimska världen. 2012 retade den saudiska satelittv-kanalen MBC upp lärda i den islamiska världen genom att i drama-serien Omar gestalta Islams första ”rättrådiga” kalifer som alla levt samtidigt med Islams profet Muhammed. Att skildra dessas liv i dramatiseringar  är ett tabu bland majoriteten av Islams lärde. Trots det fick serien flera miljoner tittare och  över 816 000 ”likes” på Facebook.

Under årets Ramadanfirande provocerade tv-kanalen MBC tv-tittarna igen, denna gång genom att bjuda på samtidssatir. MBC:s nya serie Selfie berättar i varje avsnitt en ny berättelse där huvudrollen alltid spelas av den saudiske komikern Nasser Al Qasabi. I det första avsnittet spelar Al Qasabi en sångare som lägger av med sin musikkarriär för att ägna sig åt att bli en rättrogen religiös imam. Förstås passar Al Qasabi på att häckla de religiösa lärde. I avsnitt två spelar han en far som åker till Syrien för att hämta hem sin son som anslutit sig till ISIS. Men väl framme blir fadern själv ISIS-krigare. Då han hamnar i situationen att han måste skjuta ihjäl en kristen familj vägrar han och i slutet av avsnittet sätter han käppar i hjulet för sonens plan för att uppnå martyrskap genom att att spränga sig själv och fadern i luften i en bil lastad med ägg som ska sprängas vid en gränspostering. Efter detta döms han av ISIS  till döden. ISIS-ledaren säger i slutscenen till pappan:

-Du är en feg människa, därför ska jag döda dig nu.

Sonen säger:

-Nej, du ska inte döda honom.

Alla tror att sonen försvarar sin pappa, men i själva verket vill han nåt annat. Slutligen säger sonen:

– Det är JAG som ska döda honom!

Al Qasabi skämtar om Sex-jihad, ISIS sex-slavar,  självmordsbombare och föreställningar om belöningar i livet efter detta för jihadister. Och den saudiske skådespelaren har också mottagit dödshot och av en imam kallats avfälling från Islam. Men Al Qasabi har också mottagit positiv kritik från landsmän som tycker att ISIS och dess terrorism åskådliggörs i avsnittet om ISIS.

Jag tycker SVT och TV4 är dåliga på att visa arabiska filmer. Visst förtjänar även svenska tittare att få ta del av arabisk drama och satir under Ramadan. Sverige kan åtminstone lära sig en sak från Al Qasabi: Att skämta om all religion och att våga häckla ISIS-extremisterna.

Just humor är ett nytt oprövat vapen mot islamister som ISIS och humor som en medial metod att bekämpa ISIS får också stöd av Michael Rubin vid tankesmedjan American Enterprise Institute som i tidningen The American Interest skriver att ”islamister kan inte hantera den fria tanken i den bästa av tider, men förlöjligande är deras kryptonit, för det visar att de så kallade kaliferna är nakna”.

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s