Iranavtalet innebär en öppning för Fatahs och Hezbollahs terrorism mot Israel

143991451630279

Det så kallade Iranavtalet eller JCPOA som det också heter innebär att Iran ska begränsa sitt kärntekniska program i utbyte mot att sanktioner mot den Islamiska Republiken hävs. Så ska världen undgå ett kärnvapenkrig hävdar USA:s president Barack Obama. Om sanktionerna hävs innebär det att Iran kommer att att få tillgång till 100 miljarder dollar i frysta intäkter som ligger och väntar i banker i asiatiska länder. Handeln med Iran antas öka och detta förväntas också skapa nya jobb i Sverige. Före sanktionerna infördes mot Iran fanns 270 svenska företag i Iran, idag färre än 50.

Om det nya Iranavtalet skulle träda i kraft enligt planerna någon gång i mitten av nästa år så innebär det också att Iran kan satsa mer pengar på terrorism i Mellanösternregionen. Irans andlige ledare Khamenei betonade i ett tal i november förra året Irans militära stöd till ”sina bröder i Gaza” och propagerade för att även Västbanken skulle beväpnas.

Snart väntas ett besök i Iran av Palestinska myndighetens president Mahmoud Abbas som ju regerar just på Västbanken. Det rapporterades i  förra veckan i Palestinska myndighetens egen tidning, Al-Hayat Al-Jadida. Nyligen sände Abbas också ett sändebud till Iran med ett personligt brev till Irans president Hassan Rouhani. Samtidigt har Abbas parti Fatahs militanta gren i Gaza, Al Aqsa-martyrerbriggaderna, bett Iran om ekonomiska medel för att bygga terrortunnlar in i Israel rapporterar iranska tv-kanalen Al-Alam.

 

Medan USA:s president Barack Obama hoppas att Iran ska satsa på att bygga upp sin ekonomi istället för bygga upp förråden hos terrorgrupper som Hezbollah, Al Aqsa Martyrbrigaderna och andra jihadistgrupper och medan EU:s höga utrikespolitiska representant Frederica Mogherini försöker få européerna att hoppas att avtalet ska bli en katastrof för ISIS , så gnuggar terroristgrupper händerna runt om i Mellanöstern och hoppas få betydligt mer stöd från ett mäktigare Iran. Gemensamt har de alla att de vill krossa Israel, Mellanösterns enda fungerande demokrati och världens enda judiska stat.

Nyligen publicerade Khamenei på sin hemsida att Irans politik i Mellanöstern innebär att  ”skydda motståndet” det vill säga Hezbolllah som Khamenei kallar en ”lojal och osjälvisk motståndsgrupp”. Khamenei skriver också att oavsett om avtalet godkänns eller ej så kommer Iran inte att överge sina vänner i regionen. Klart är i att Iran har mycket större möjligheter att hjälpa sina terroristvänner i regionen genom Iranavtalet. Avtalet skulle i så fall kunna leda till att andra länder i regionen som är Irans fiender som Saudiarabien börjar kärnvapenupprustning. Spänningarna i regionen ökar.

Att terrorgrupper kan få mer vapen innebär mer våld och mer flyktingar i Mellanöstern. Kaoset ökar vilket är precis vad Iran vill för att till slut kunna dominera hela regionen. Och då kan inte svenska utrikesministern Margot Wallström driva någon feministisk utrikespolitik i regionen. Snacket från svenska regeringens sida att avtalet skulle kunna öppna upp för att kunna kritisera Iran för dess brist på mänskliga rättigheter är bara fina tomma ord.

Wallström har haft gott om tid på sig att kritisera Palestinska myndigheten för bristen på mänskliga rättigheter där men hon har totalt ”misslyckats”. Regeringen lovade i höstas EU-nämnden att ta upp HBTQ-personers rättigheter med Abbas under hans besök men har inte levererat några resultat. De mänskliga rättigheterna för HBTQ-personer finns på regeringens agenda men så långt ner att man inte kunnat ta upp frågorna än.

Chanserna är alltså lika med noll att Sverige kommer anmärka varken på Irans stöd  till terrorismen i området eller dess brist på mänskliga rättigheter. Istället kommer en ökad svensk handel med Iran möjliggöra mer terrorism och skapa mer flyktingar i Mellanöstern om kärnenergiavtalet träder i kraft. Mer terrorism i Mellanöstern brukar till slut betyda mer terrorism i Europa.

Screen Shot 2015-08-18 at 19.07.37

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s