De israeliska barnen som badade i den illegala bosättningens brunn

Screen Shot 2015-08-26 at 01.20.32

För några dagar sedan intervjuade Uppsala Nya Tidning en svensk som nyss kommit hem från Kyrkornas Världsråds följeslagarprogram (EAPPI) i Judéen och Samarien, ett omstritt område Israel kontrollerar militärt. Området kallas även Västbanken sedan Jordanien ockuperat området 1948. Hur som helst, svensken hade där fungerat som följeslagare för palestinska araber. En följeslagare agerar som observatör i Mellanösternkonflikten. Följeslagarnas närvaro ska enligt följeslagarprogrammets hemsida ”dämpa våldet och främja respekten för folkrätten”.  Med sig hem hade den svenske följeslagaren bilder som publicerades i Uppsala Nya Tidning.

En av bilderna visar israeliska barn som tar sig ett dopp i en brunn. Barnen är från Kfar Tappuah, en judisk bosättning i området. Enligt den svenske följeslagaren ska en kollega från EAPPI ha påpekat för de vuxna som var med barnen att brunnen förser den palestinska byn Khirbet Tana (”Tana-byn”) med dricksvatten.

Det första många läsare spontant känner när de läser artikeln är nog: ”Usch vad hemska de där bosättarna är, de badar ju i de stackars, stackars fattiga palestinska arabernas brunn. Ska nu de stackars araberna behöva dricka bosättarnas badvatten? Det är palestiniernas vatten. Israelerna stjäl arabernas vatten”.

Men ack vad man bedrar sig om man inte ställer kritiska frågor och gör egen research. På den propalestinska människorättsorganisationen ACRI:s webbsida finner jag något intressant. Där skriver ACRI att byn Khirbet Tana aldrig hade några byggnader för boende före Israel tog kontroll över Judéen och Samarien 1967. Byn fanns alltså inte innan området kom att administreras av Israel. De nomadiserande beduiner som idag säsongsvis bor i Khirbet Tana bodde först enbart i omgivningens grottor. Den enda byggnad som fanns i området var en moské.

Israel har med undantag för moskén flera gånger rivit beduinbosättningen. Att Israel har rivit bosättningen är inget märkligt. Varken i Sverige eller i Israel får människor hursomhelst bygga bostäder i grottor eller slå upp tält, hus eller skjul. Den som bygger måste ha statens eller kommunens godkännande för att bygga bostäder och ta mark i besittning. Ett sådant godkännande har inte Khirbet Tanas beduiner fått. Förmodligen saknade de legala ägarbevis. Den beduinska bosättningen är alltså illegal. Anledningen till att Israel rivit bosättningen Khirbet Tana förutom att den är illegalt byggd är att den ligger i  en militär zon i den del av Samarien som tillhör område C. Detta område kontrolleras och styrs helt av Israel. Människor som bosätter sig i militära zoner illegalt utsätter sig för fara. Varken bostäder för judar eller araber är tillåtna där.

De israeliska barn som badade i en illegalt byggd brunn  som byggts av beduinska bosättare stal alltså inte några palestinska arabers vatten eller tog sig friheten att bada i en vattenkälla som är godkänd att använda för dricksvatten av myndigheter. Barnen gjorde alltså inget fel eller illegalt. Det illegala i detta fall är den beduinska bosättningen Khirbet Tana.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s