Attitydundersökningar behövs göras bland migranter

migrants-1

Sverige tar numera in minst tusen nya migranter per dag från Mellanöstern och Nordafrika (MENA) som sedan slussas runt i Sverige till överfulla asylboenden.  Till nästa år beräknar den svenska regeringen att vi ska ha tagit emot mer än 100 000 människor från bara krigets (eller krigens) Syrien.

Sverige får nya invånare som en dag kan bli nya medborgare, var och en med unika erfarenheter och värderingar. Sverige är också ett land med tydliga och unika värderingar som innebär människors lika värde, demokrati, kvinnors rättigheter, HBTQ-rättigheter och antirasism. Allt detta är gemensamma värderingar som delas av de flesta medborgarna i Sverige. Dessa värderingar har blivit byggstenar i den svenska välfärdsstaten. Så länge vi delar dessa värderingar kan vi behålla vår välfärd. Attitydundersökningar görs då och då som visar hur svenskar ställer sig till flyktingmottagning och sociala frågor. Men de nya migranternas attityder har ingen i Sverige mig veterligen undersökt.

Många migranter kommer som sagt var från MENA, en region som präglas av rakt motsatta värderingar till de svenska. Till exempel tyckte 80% i av befolkningen i Libanon och 97 % av befolkningen i Jordanien att samhället inte skall acceptera homosexualitet i Pew Research Centers globala undersökning  från 2013 om attityder till homosexuella. I Sverige firas pridefestival i snart varje liten småstad. Det är kontraster.

Men det finns fler kontraster till det svenska samhället. Enligt Anti-Defamation League (ADL) hyser blott 4% av svenskarna antisemitiska attityder. I samma undersökning från 2014 visar det sig dock att 72% av befolkningen i MENA hyser sådana attityder.När det gäller jämställdhet ser det också mörkt ut i MENA. Även om mer än 8 av 10 i MENA enligt en gallupundersökning anser att  pojkar och flickor ska ha samma rätt till utbildning så tycks attityder till kvinnor som yrkesarbetar inte vara lika positiv. Värst ser det ut att vara i Syrien där endast 64% av männen och 58% av kvinnorna svarade att en kvinna ska kunna ta vilket jobb som helst utanför hemmet. I samma undersökningen säger 49% av männen i Syrien att sharia antingen ska vara den enda grunden till lagstiftningen eller vara en del av lagstiftningen.

ISIS har positiv inverkan säger en av fem tillfrågade i Syrien enligt en undersökning som Washington Post publicerat nyligen. I ASDA’A Burson-Marsteller Arab Youth Survey 2012 som tagit tempen på länder runt om i MENA svarar endast 9% av de tillfrågade att den största utmaningen för Mellanöstern är islamisternas framfart. Istället anser de flesta tillfrågade att största utmaningen är höjda levnadskostnader. Den allra viktigaste frågan för MENA:s befolkning (82%) som just nu flyr hit är enligt samma undersökning att få en rättvis lön.

Men hur det egentligen ligger till med attityder hos våra migranter som till största del kommer från MENA har alltså varken media eller regering och riksdag varit intresserade av. Politikerna bör nog emellertid ta och lyssna på migranterna från MENA. Om det stämmer att en majoritet av MENA:s befolkning vill ha rättvisa löner så kommer knappast förslag om att ”minska trösklarna så att människor kommer in på arbetsmarknaden”  genom sänkt ingångslön för unga göra migranter nöjda. Inte heller kommer ”fler enkla jobb” som varit ett mantra från både regering och allianspartier att glädja migranter från MENA, då just sådana jobb sällan innebär en bra lön man kan leva ett gott liv på.

Sverige står inför gigantiska utmaningar framöver. Hur ska man lyckas integrera nya medborgare in i vår värdegrund. Och hur ska man hitta försörjning för nya invånare? Och vad händer om dessa nya medborgare inte vill integreras och i likhet med övriga svenskar inte heller vill ta politikernas ”enkla jobb” och försämringar i välfärden?

 

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s