Vill Vänsterpartiet ha segregerade asylboenden?

gay

Vänsterpartiet lämnade i förra veckan in en motion om HBTQ-frågor i asylprocessen. En av punkterna rör vad Vänsterpartiet kallar ”särskilda boenden för HBTQ-personer.”

Vänsterpartisterna skriver i sin motion att det finns ett behov av att inrätta särskilda boenden för asylsökande HBTQ-personer. ”Det är inte ovanligt att konflikter som pågår i hemlandet kan följa med till Sverige och in i boendesituationen här. Homo- och transfobi är ett exempel på sådant som också kan förekomma i boendet.” Därför tycker Vänsterpartiet att Migrationsverket ska kunna erbjuda särskilda boenden för hbtq-flyktingar.

Det handlar alltså inte om att alla ska kunna känna sig välkomna på alla asylboenden eller att alla ska följa svensk lagstiftning där hets och hot mot folkgrupp är förbjudet. Nej istället tycks det som om homofobi ska få tas med in i Sverige och  redan tidigt praktiseras på asylboenden. Det innebär inte att bekämpa och förebygga homofobi utan att acceptera den. Dessutom tycks det som om Vänsterpartiet helt enkelt accepterat att konflikter förs med in på asylboenden. Annars hade partiet väl föreslagit att göra något för att hantera konflikterna.

Men det är sant att homo- och transsexuella asylsökanden har haft problem på svenska asylboenden. Och de är inte ensamma. Även kristna flyktingar i Tyskland och i småländska Kalmar har känt sig trakasserade och hotade på asylboenden. Ska de också ha egna asylboenden? Och ska vi ha ett samhälle där folk lever segregerat? Jag trodde det var ett sådant samhälle Vänsterpartiet var mot och inte såg som ett val för nya invånare i Sverige. Homofoba attityder, hat och hot mot HBTQ-personer, kristna och andra utsatta grupper ska bekämpas istället för att gömmas undan. En sådant förslag som Vänsterpartiet väcker leder till att hat och hot kan växa i tystnad och segregation.

En kommentar Lägg till

  1. niolca skriver:

    De som trakasserar HBTQ -personer och andras religioner det är de som borde utvisas och aldrig få någon asyl i Sverige. !!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s