Öppet brev till Halmstad kommun om homofobiska uttalanden och framtida markaffärer: Gör inga affärer med föreningar som sprider homofobi

Torbjörn Björlunds (V) och Jeanette Escanillas (V) nakba-artikel spelar på hatkänslor, skriver Tobias Petersson och Zvi Wirschubsky

Nyligen uppmärksammades i nyheterna att Halmstads moské har hetsat mot homosexualitet och beskrivit det som virus. Politikerna Lars Püss (M) ordförande i Halmstads samhällsutbyggnadsutskott  och Henrik Oretorp (C) vice ordförande funderar nu på hur kommunen ska gå vidare med att sälja mark för aktuellt nytt moskébygge till de ansvariga för nuvarande moskén.

Jag vill uppmana dig  som läser detta att skriva till Oretorp och Püss och föreslå att homofobi ska få konsekvenser för föreningar som hetsar mot olika grupper. Det här är mitt eget brev till de båda allianspolitikerna:
Hej tack för att du överväger att inte sälja kommunal mark till en verksamhet som sprider homo- och transfobi och dessutom förakt mot etniska och religiösa grupper. Halmstads moské har inte bara hetsat mot homosexuella och kallat homosexualitet ett virus utan även hetsat mot transpersoner och judar i ett annat videoklipp på sin Youtubekanal. Dessutom följer som en röd tråd genom allt det undervisningsmaterial som lagts ut på Youtube från moskén att medlemmarna (och alla tillbedjare av den specifika religionen som församlingen predikar) ska segregera sig från övriga samhället. Detta är på sikt djupt allvarligt om Halmstads kommun på något sätt skulle stödja eller befatta sig med en sådan verksamhet. Dock ska kommunen erbjuda moskén hjälp med värdegrundsarbete.

Vad är det för hets som publicerats på Youtubekanalen då? Jo följande:

Utdrag från två ”undervisningstillfällen” i Halmstads moské.
Undervisningstillfälle 1 (hets mot transpersoner och judar längre fram i klippet):

(34 min in i klippet)                                                                         ”…..Vad är mukhannath, mukhannath är en man som försöker efterlikna kvinnor i deras rörelser och i deras prat och det kan gå så lång så att till och med i deras klädstil. Och detta är haram (förbjudet) i våran religion.

….Allah har förbannat dessa män som försöker efterlikna kvinnor och kvinnor som försöker efterlikna män.”

Undervisningstillfälle 2:

(7:57 min in i klippet)
”Det viktigaste med barnuppfostran är att din son får den iman (tron) att han säger nej till fitna*. Han ska ha bra immunförsvar.
Jag kallar det här i Sverige immunförsvar. Jag kallar det så. Det finns många virus, kufr**, shirk***, homosexualitet, allt möjligt som är långt från islamska läran, det finns. Om inte du ger barnet med Allahs hjälp och med det du kan tillräckligt med styrka att vara immun från haram barnet kommer att hamna i det där någon gång.”

(*strid/ konflikt med/inom islam)
(**det som inte är islamskt)
(***att dyrka annat än islam/Allah)

Detta är oacceptabla värderingar att sprida, i synnerhet under föreläsningar om barnuppfostran. Jag kan inte dra någon annan slutsats än att Halmstads moské inte ansluter sig till den demokratiska och universella värdegrund där HBTQ-personer och alla människor oavsett deras religiösa och etniska identitet är lika mycket värda respekt, rättigheter och inkludering.

Om en ny moské byggs på mark som sålts av er kommun och denna moské fortsätter predika hat, förakt och ojämlikhet mot oliktänkare och minoriteter i Sverige bidrar även er kommun till att det blir möjligt att sprida sådana idéer. Politiker måste nu markera mot homofoba och transfoba attityder och allmän främligsfientlighet som uppvisats från moskéns håll. Dessutom måste barnperspektivet beaktas. Detta är från föreläsningar om hur man uppfostrar barn. Barn ska ha friheten att inte utsättas för varken föräldrars eller andra vuxnas hatindoktrinering.

Att säga nej till att moskén får förvärva Halmstad kommuns mark skulle sända signalen att svenska kommuner inte ska bidra till att hetsa mot människors frihet att älska vem man vill och har förmåga att älska. Det skulle också sända signalen att spridande av hat och förakt mot HBTQ-personer får negativa konsekvenser för de som sprider hatet och föraktet, i synnerhet i det andliga rummet där vi berörs själsligt.

Jag föreslår istället att kommunen omedelbart sätter igång med ett värdegrundsarbete med Halmstads moské, förtydligar för den specifike föreläsaren och ledningen i moskén den svenska värdegrunden och erbjuder moskén att HBTQ-certifieras för att undvika att hets och förakt mot HBTQ-personer fortsätter i moskéns verksamhet.

/ Tobias Petersson
HBTQ-aktivist och en av de som själv berörs av denna hets mot mig och andra HBTQ-personer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s