Vad skanderades på arabiska om knivar på Möllevångstorget?

”Palestinska kulturföreningen tillsammans [med] Skånebaserade arabiska och muslimska föreningar hörsammar Al-Qouds/Jerusalems Anrop på Malmö Möllevångstorget nu på söndag 14:00. Så alla är hjärtligt välkomna till denna manifestation där det kommer och bjudas på båda bra politiska tal och palestinsk kultur, till stöd för hela Palestina och dess tappra befolkning.”  annonserade den Palestinska kulturföreningen  i Malmö om sin manifestation för Palestina. Medarrangör var förutom Palestinska kulturföreningen bland annat studieförbundet Ibn Rushd och Islamiska Förbundet i Malmö.

Det fanns också inbjudna politiker från riksdagen med på evenemanget. Politikerna var Hillevi Larsson(S) och Daniel Sestrajcic (V). Precis då en talare skulle börja tala satte deltagarna igång att skandera en militant ramsa på arabiska som uppmanar till våld. Så här lät den i sin helhet översatt till svenska:

”Besvara geväret med ett gevär, fler [militära] operationer och knivhuggande av soldater. Barnen kastar stenar. De blir till rubriker överallt. Skam över er! Intifadan borde börja nu. Tiden för en fredlig lösning har tagit slut.  En  [militär] operation är vad vi vill ha.

Oh våra krigare, ett svar det är vad vi vill ha, oh våra nationella brigader mot  Al Quds ( Jerusalem) borde ni leda våra krigare. Ni sover inte oh våra krigare.

Ett svar är vad vi vill ha, oh  Al Qassam brigader ( Hamas väpnade gren)mot  Al Quds borde ni leda våra krigare*.  Ett svar det är vad vi vill ha oh Al Quds brigader (Fatahs väpnade terroristgren). Med en kniv oh våra  krigare.

Ett svar det är vad vi vill ha oh Salaheddin brigader. Vi, palestinier är hjältarna av det folkliga kriget. I Shokhat och  Jenin utförde vi den [militära] operationen. Varenda en av våra krigare är värd 100 krigare. Våra krigare kommer att  bli värda en miljon krigare och Palestina är värd hela världen.”

Ingen verkade mån om att det våldsförhärligande skanderandet skulle upphöra eller att de hatiska individerna skulle avlägsnas från platsen. Det skulle också ha blivit mycket svårt, då de flesta av deltagarna som man ser på de videofrekvenser som släppts hängde med i hatramsan.

Vad betyder det som skanderades? Och vilka konsekvenser bör sådana här hatramsor få för politiker och organisationer som tillåter detta? I ramsan nämns inte Israel, sionister eller judar explicit. Men låt oss se på vad som nämns och vad det faktiskt betyder:

”Besvara geväret med ett gevär, fler [militära] operationer och knivhuggande av soldater.”  ”Besvara geväret med geväret” betyder att avsändaren anser att det är Israel som börjat med att skjuta med gevär mot palestinska araber. Men här måste bilden nyanseras. Enligt islamistisk ideologi är det förbjudet ens för judar att försvara sig och bära vapen och särskilt vänder sig islamismen mot en judisk stat som försvarar sig på land som en gång erövrats av de som följer Islam. Israel ligger idag på land som erövrats i Islams namn.

Det som skett de senaste veckorna i Mellanösternkonflikten är att islamistiska terrorister går till oprovocerad attack med kniv mot civila judiska israeler, särskilt i Jerusalem. Unga palestinska vuxna och en del tonåringar kastar sten mot den israeliska militären uppeldade av falska anklagelser mot Israel att den judiska staten vill förstöra Al Aqsa-moskén som är helig för muslimer och ligger på judarnas heligaste plats, Tempelberget i Jerusalem. Israel tvingas skjuta de terrorister och ligister som kastar sten, knivhugger och kör över judar för att döda. Israel måste liksom alla länder försvara sig och sina medborgare. Sverige gjorde precis samma insats när svensk polis sköt ner skolterroristen i Trollhättan i veckan.

”Soldater” kan betyda israeliska soldater men kan även referera till civila och inte enbart uniformerade israeler i tjänst. I en ny musikvideo som är producerad av Hamas sjunger terroristerna om att ”sionister är soldater”. I en TV-intervju den 16 oktober med Hamas Al-Aqsa TV säger Dr Subhi Al-Yaziji, dekanus i Koranstudier vid Islamic University of Gaza, att ”alla judar i Palestina idag är lovligt villebråd – även kvinnorna. Han forsätter:”Varenda jude i Palestina är en soldat, också barnen.” Denna attityd kan också skönjas i den palestinska ambassadören Hala Husni Farizs svar till Aftonbladet, att hon inte fördömer terrorattackerna mot civila israeler.

”Ett svar är vad vi vill ha” skanderade också folkmassan på Möllevångstorget för en vecka sedan. De fortsatte skandera ”Ett svar det är vad vi vill ha, oh Al Quds brigader, med en kniv, oh våra krigare”. Det svar de är ute efter är alltså knivattacker och terrorism mot civila, så väl som mot uniformerad israelisk militär. Folkmassan hyllar militanta terrorgrupper för så väl Fatah och Hamas. Manifestationen förvandlades till ett stöd för terrorister och terrorism mitt framför våra svenska riksdagspolitiker och det svenska civilsamhället som Islamiska Förbundet.

Det är rimligt att arrangörernas kommunala stöd dras in, vilket folkpartisten Fredrik Malm skrivit om på sin Facebooksida. Andra har gått från ord till handling. Sverigedemokraterna kräver  efter manifestationen att kulturnämnden i Malmö ska agera och har satt upp på dagordningen för nämnden att ta ställning till Sverigedemokraternas krav.

För de båda närvarande svenska riksdagspolitikerna Larsson och Sestrajcic borde disciplinära åtgärder vidtas av deras respektive partier. Till Expressen har Larsson sagt, att hon inte förstår arabiska och därför inte visste vad som skreks. Politiker som inte kan förstå vilka krafter man stödjer på sådana här manifestationer är inte lämpliga att ha något att säga till om i riksdagen om Sveriges Mellanösternpolitik. De båda svenska politikerna uppvisar en mycket dålig omdömesförmåga. Politiker med dålig omdömesförmåga är rent livsfarliga för svensk demokrati.  Det måste väljarna ta ställning till vid nästa val.

* översatt till krigare. Ordet som översatts är det arabiska ordet fidayeen  som har betydelsen ”den som offrar sig”.
Annonser

4 kommentarer Lägg till

 1. hansbjrnstrm skriver:

  Förvisso är omdömesförmågan påfallande låg inom många s.k. förtroendevalda. Men, även brister i förmågan (viljan?) att ta till sig hela bilden är ytterligare en försvårande omständighet.

  Gilla

 2. Livia Fränkel skriver:

  helt oacceptabelt att folkvalda riksdagsmän ställer upp på denna, och försvarar sig med att de inte förstod! De får bara inte sitta kvar. Vi kräver deras avgång….

  Gilla

 3. Ässet skriver:

  Vad som skanderades på demonstrationen var ju uppmaning till motstånd mot ockupationen och den etniska rensning som Israel bedriver. I texten talas om attacker mot soldater som är delaktiga i ockupationen. Det är givetetvis legitimt att försvara sig mot ockupation, sen hur andra uttrycker sig är irrelevant.

  Gilla

  1. tobiastankar1948 skriver:

   Som du läst så förekommer andra tolkningar av ”soldater” i den värld som Hamas och Fatah byggt upp av terrorglorifiering och antisemitism. Det finns inga belägg heller för det du nämner om etnisk rensning när runt 20% av Israels befolkning är araber. Den israelkritiska arabiska politikern Haneen Zoabis släkt har suttit i Knesset sedan första israeliska valet. Hon har dessutom sionistiska släktingar som stödjer Israel till hundra procent. Allt är inte svart eller vitt.Men svenska fredsvänner måste börja se sanningen i vitögat: Israel har ingen fredspartner så länge terrorglorifiering och antisemitism förekommer i området. /Tobias

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s