Arabiska sångerskan Nasrin Kadri: ”Jag är mot bojkott!”

Hon är den israelisk-arabiska muslimska sångerskan som inte låter sig begränsas för att hon just är arab och muslim och hon vågar kritisera de arabiska politikerna i Knesset som hetsat upp stämningen i landet och bidrar till kaos. Möt Nasrin Kadri som talar om den laddade stämningen i landet just nu och om sitt liv och karriär i det pluralistiska Israel. Hon inledde Tel Avivs pianofestival förra veckan med en konsert i Tel Aviv Museum:

(Följande är utdrag översatt från intervju på hebreiska med Nasrin Kadri i israeliska tidningen Ma’ariv)

 Nasrin Kadri uppträder på konsert foto: Tobias Petersson
Nasrin Kadri uppträder på konsert
foto: Tobias Petersson

”Jag kommer att sjunga ”Jerusalem av Guld” lovar hon och förväntar sig att publiken kommer att dyka upp. ”Jag tror inte min konsert relaterar till vad som händer just nu”. Hon säger ”Den som vill ha en bra konsert kommer att komma”.

Det tycks mig som om du försöker ta det lugnt?

”Ärligt talat, så är jag inte riktigt lugn i dessa dagar, men försöker att förmedla lugn. Jag tycker inte det är korrekt att bete sig på annat vis i vår verklighet. På något sätt behöver vi fortsätta leva”.

Kadri, en mänsklig bro mellan de båda folken som är inblandade i konflikten fortsätter och uttrycker tydliga åsikter. ” Jag måste hylla Ali Salem, borgmästare i Nasaret, som uppmanade Knessetledamoten Ayman Odeh, ledare för den Arabiska Samlingslistan (israeliskt arabiskt vänster-islamistiskt parti) att lämna hans stad. Vad Odeh och hans vänner i den Arabiska Samlingslistan åstadkommit, det är mer kaos och katastrofer. Om jag hade varit där, skulle jag säga samma sak rakt i hans ansikte. Dessa politiker hetsar upp stämningen. Verkligen, det är deras jobb. ”

Vem av dem har gjort dig mest rasande?

”Hanin Zoabi mest. Hon hetsar, detta är inte vist av henne, och hela tiden försöker hon att hetsa upp stämningen med sina vänner i Knesset. De framstår som om de talar för folket, vilket inte är sant. Många araber här har andra åsikter. ”

När du sjunger den nya låten, ”ktsat shone” (”lite annorlunda”) skriven av Avi Ohayon och Assaf Zeruya, vad menar du?

”Jag menar då att jag låter lite annorlunda och sjunger med en [arabisk] accent, även om vissa kräver av mig att försöka sjunga utan arabisk accent. Och jag är inte från samma kvarter, som låtens text säger. Men det är samma melodi, och jag har en plats i själen för alla. Jag är trött på fördomar, som de som säger att jag är en primitiv tjej från en byhåla. Som ni kan se, bor jag i en fin lägenhet i Rishon LeZion, spenderar min tid precis som andra ungdomar, naturligtvis också med judar, och jag dricker. Med alla de gränser jag sätter, tillåter jag mig allt, men jag kommer inte att ge upp mina värderingar. ”

Tillåter du dig inte lite för mycket, när du sjunger en rad som ”jag dricker en drink och kopplar av med vänner.” Som en arabisk muslim, förväntas du inte dricka alkohol.

”Det är visserligen förbjudet i vår religion att dricka alkohol, men du som jude håller du alla buden? När jag går ut, tar jag en drink, och det är inte vatten. Var står det att jag inte skulle ha på mig en kortkort kjol, eller gå med en tatuering? ”

Vid 29 års ålder lever hon själv. Hon har redan haft en judisk pojkvän, hon har också haft en kristen pojkvän, och naturligtvis muslimska. ”Religion intresserar mig inte, det som intresserar mig är att en partner är en god människa”, förklarar hon. För ”en god människa” är hon villig att göra mycket. När hon hade en judisk partner, investerade hon en hel del i konverteringsprocessen för att bli judinna. När relationen tog slut, avbröts processen, ”Det var faktiskt svårt för mig eftersom jag inte kände att det var jag”.

Vad är din slutsats?

”Eftersom jag inte var till freds med det hela, anser jag att det tog slut i tid, när jag skildes från en vän i fred och kärlek.”

Hur har din familj hanterat konverteringsprocessen?

”Det var svårt. Det var fullt med ilska. Även fullt med gräl. Även i den delen var det inte bra. Som tur var kom jag tillbaka till mig själv snart igen.”

Kadri växte upp i Haifa, i Carmel centrum, som dotter till en taxichaufför. ”Jag brukade från tidig ålder lyssna på Umm Kulthum och Abd al-Wahhab” säger Kadri om sig själv. Enligt henne har hon sjungit sedan dagis. Sedan sina ungdomsår uppträder hon på klubbar.

”Klubbarna var min skola i musik”, säger Kadri, som fick sitt genombrott på musikscenen tack vare att hon vann tv-programmet ”Eyal Golan Kore Lecha” (”Eyal Golan kallar dig”).” Enligt Nasrin, tvekade hon att delta. ”Fram till dess hade jag inte sjungit på hebreiska”, säger hon. Jag sa till mig själv att jag förmodligen inte kommer att klara det. Jag var livrädd för domarna.” 

Eyal Golan, israels främste sångare, genom vars talangjakt "Eyal Golan Kore Lecha" Nasrin upptäcktes
Eyal Golan, Israels främste sångare, genom vars talangjakt ”Eyal Golan Kore Lecha” Nasrin upptäcktes.

Du hade inga problem med att i låten Kshe Halev Boche (”När hjärtat gråter”) sjunga: ”Hör O Israel, Gud, du allsmäktige,”? (låten sjungs för stupade israeliska soldater)

”Jag hade inget problem med det. Jag tog låten i min riktning. Samtidigt grät mitt hjärta och jag skildes från den judiska pojkvännen som jag älskade. Och Herren vår Gud är alla religioners gud. Efter programmet, går det inte att undvika att sjunga låten på konserter. ”

Och responsen från Sarit Hadad, som ursprungligen sjöng låten?

”Hon är mycket stödjande och uppmuntrande. Vi träffades, vi kramades och pussades när vi filmade programmet, Beit Sefer HaMuzika (”Musikskolan”) där hon dömer och jag är en del av en expertkommitté”.

Samtidigt frossar hon i upplevelsen ”Eyal Golan Kore Lecha.” ”i TV-programmet gick jag igenom den mest fantastiska upplevelse jag någonsin har haft. Inte bara för att jag sjöng sånger som jag aldrig sjungit”, säger hon. ”Själva mötet med Eyal Golan, som jag dittills inte kände personligen. Sedan dess har jag inte tagit ett steg utan honom. Det har blivit en hel del steg, inklusive två uppträdande i presidentens residens.”

Presidentens residens? Om de inbjuder dig att uppträda i Ma’aleh Adumim  (en så kallad ”bosättning”), är det inte långt borta?

”Bjud in bara. Jag är beredd att uppträda överallt, även bortom den gröna linjen. Jag är emot bojkotter. Förresten, jag brukade uppträda i början av karriären i Ramallah och sådana ställen.”

Och idag?

”Inte idag, idag har jag en annan status.”

Utdrag från en längre intervju i Maariv (på hebreiska): http://www.maariv.co.il/culture/music/Article-503295

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s