Biståndsminister Lövin pressas hårt av moderat om löner till terrorister

foto: Riksdagen
foto: Riksdagen

Det hettar till i riksdagen. Biståndsminister Isabella Lövin (MP) pressas nu hårt av Moderaterna om stödet till den terrorglorifierande Palestinska myndigheten(PA). Detta efter att israelisk och även svensk media skrivit om nya avslöjanden om ”löner” som betalas ut av PA till palestinska terrorister . En del terrorister har lyckats skrapa ihop runt en halv miljon svenska kronor och löneutbetalningar till terrorister har länge varit en av de största utgifterna i den Palestinska myndighetens budget.

Den 13 oktober framställde moderaten Fredrik Schulte en skriftlig fråga till biståndsminister Isabella Lövin för att förhöra sig om statsrådets syn på PA:s löneutbetalningar till terrorister. Sveriges stöd till PA är nämligen på hundratals miljoner kronor.Biståndet ska gå till att bygga fred men det är ytterst tveksamt om biståndet uppnår det målet med tanke på PA:s förhållningssätt till terrorister.

Schulte skriver om löneutbetalningarna: ”Det är uppgifter som inte heller bestrids av regeringen i Ramallah. Detta är i sig upprörande nyheter. Än mer uppseendeväckande för Sveriges vidkommande är att vi indirekt legitimerar detta genom att låta 200 miljoner kronor av det totala svenska biståndet till Palestina på 700 miljoner kronor gå direkt in i den palestinska myndighetens budget. ”

Schulte berättar att en talesperson för PA:s regering menar att  lönerna  inte kommer från biståndspengar utan från skatteintäkter. Men Schulte konstaterar: ”I grunden spelar det dock ingen roll. Att Sverige betalar ut statsstöd till regeringar som stöder terror är oacceptabelt. Därför måste Sverige omgående styra om samma bistånd till andra humanitära insatser i Palestina.”

Schultes frågor till statsrådet Lövin är hur hon reagerar på  uppgifterna om PA:s löneutbetalningar till dömda terrorister och om hon  kommer  styra om  biståndet så att de inte går till PA:s budget.

Den 20 oktober kommer så ett svar från statsrådet Lövin, ett svar som inte svarar på frågorna Schulte skrivit. Det miljöpartistiska statsrådet skriver om fredssamtal som suspenderats och att det internationella samfundet konstaterat att PA är statsdugligt. Men inget om hur hon reagerade på uppgifterna om löner till dömda terrorister. Lövin rabblar istället upp varför PA behöver svenskt bistånd och försäkrar att EU-kommissionen säkerställer att inga pengar går till dömda terrorister.

Lövin skriver: ”Fredrik Schulte konstaterar, helt korrekt, att inga biståndsmedel från Sverige eller EU går till stöd till palestinska fångar i israeliska fängelser. Däremot har Sverige, liksom det övriga internationella samfundet, fått information från den Palestinska myndigheten att den, efter förfrågan från Israel, bidrar till bland annat fångars mat. ” Men Lövin tycks inte ha varit intresserad av att fråga Israel om uppgifterna stämmer.

Och Schulte nöjer sig inte med Lövins svar. Den 30 oktober omformulerar den moderate riksdagsledamoten sin fråga till Lövin om biståndet till PA.

”Anser statsrådet att det är acceptabelt att Sverige betalar ut bistånd till länder som samtidigt finansierar terror?”

Schulte konstaterar också om Lövins skriftliga svar, att det inte fanns något i det som berörde vad hon ombads svara på, alltså huruvida hon anser att det är acceptabelt att Sverige betalar ut bistånd till stater som finansierar terror – detta alldeles oavsett om det är svenska skattepengar som används i direkt mening eller ej. Schulte tillägger också att det är allvarsamt om Sveriges biståndsminister slingrar sig och är otydlig i frågan.

Vi följer utvecklingen.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s