Är Bodils vattenanekdot vatten värt?

Bodil Valero ( MP): ”Vi besökte byn Sosia, som också är rivningshotad. Där har man tryckt ner en bil i vattenbrunnen för att palestinierna aldrig mer ska kunna få rent vatten och då vara tvingade att köpa vatten via Israel också i det fallet.”
Bodil Valero ( MP): ”Vi besökte byn Sosia, som också är rivningshotad. Där har man tryckt ner en bil i vattenbrunnen för att palestinierna aldrig mer ska kunna få rent vatten och då vara tvingade att köpa vatten via Israel också i det fallet.”

Den 9 september hölls en debatt om EU:s roll Mellanöstern i Europaparlamentet i Strasbourg.Två svenska politiker deltog i debatten. Den ena var kristdemokraten Lars Adaktusson som kritiserade de som kallar Israel apartheidstat och vill att EU ska bojkotta israeliska varor. Bodil Valero från Miljöpartiet var den andra svenska politikern som deltog i debatten. Främst talade Valero om vattnet i Jordandalen. Hon hade besökt Israel mitt i sommaren i 50-gradig hetta. Så då var det förstås helt logiskt att ta upp vattensituationen. Valero berättar att i Jordandalen får ”bosättarna” köpa vattnet för 7 shekel medan beduiner får köpa vattnet för 37 shekel.

Usch vilken orättvisa! Det är ju apartheid tänker du kanske. Luriga Valero berättar dock inte de väsentliga detaljerna om vattensituationen. Då är det mycket lätt hänt att gemene man tror att beduinerna diskrimineras och att apartheid råder. Så ska det dock visa sig att det inte förhåller sig.

Men stämmer något i miljöpartistens reseanekdot? Valero berättar inte vilket vatten som åsyftas. Vilken är mängden vatten och är det samma mängd vatten som kostar så olika och varför?Jag ska strax komma in på detaljerna. Men vi måste låta Valero få berätta fler anekdoter från Västbanken. Hon avslutar sitt debattinlägg med att berätta om ett besök i en beduinby.

”Vi besökte byn Sosia, som också är rivningshotad. Där har man tryckt ner en bil i vattenbrunnen för att palestinierna aldrig mer ska kunna få rent vatten och då vara tvingade att köpa vatten via Israel också i det fallet.”

 

Så vad är sant ? Och varför framstår det som en orättvisa att få tillgång till vatten via Israel? Valero säger att beduinerna betalar 37 shekel och ”bosättarna” 7 shekel ”för vattnet”. Jag hittar en debattartikel i den israeliska vänstertidningen HaAretz om detta. Den är skriven av en arab vid namn Nasser Nawajah som råkar bo i Sosia. Men Sosia är ingen by. Det är en olaglig bosättning, en arabisk, beduinsk sådan ivrigt påhejad av EU, svenska diplomater och politiker. Så vem är olaglig bosättare egentligen? Sosia är för övrigt namnet på en historisk judisk by, vid vars ruiner de arabiska bosättarna har slagit läger men också namnet på ett nutida judiskt samhälle i närheten och där bor judar. Den arabiska bosättningen Sosia ligger i område C som Israel administrerar och har full kontroll över, helt i enlighet med Oslofördraget.

Nawajah berättar i HaAretz att de som bor i Sosia måste betala 35 shekel kubiklitern för vattnet, medan israelerna betalar 9 shekel (aha det här liknar Valeros något förenklade siffror). Men beror det på att myndigheter eller butiker tar ut olika priser beroende på om du är jude och israel eller arab och beduin?  Nej självklart inte. Nej det beror ju på att Sosia är en olaglig bosättning, som gång på gång har rivits av israeliska myndigheter. Därför får inte dessa arabiska bosättare del av det israeliska vattensystemet, liksom EU-migranterna i Malmös nu rivna illegala bosättning och kåkstad inte fick tillgång till Malmös kommunala vatten. Araberna i Sosia har erbjudits av Israel att bo på en annan plats där de kan bo legalt och få tillgång till vattensystemet på lika villkor som judiska ”bosättare” och precis som alla andra araber i område C som bor legalt.

Men araberna i den arabiska bosättningen Sosia har vägrat flytta och har valt att istället hämta sitt vatten med tankbil från det palestinska samhället Yatta i den Palestinska myndigheten där tydligen vattnet kostar mer. Det är alltså palestinska araber som säljer vattnet dyrare med tankbil till Sosias illegala arabiska bosättning, inte Israel och israeler. Billigast hade det alltså varit för de arabiska bosättarna att välja alternativet som gör att de får ta del av israelisk vattenleverans genom att bo lagligt.

Israel tar alltså inte ut olika priser för judar och araber varken i Israel eller i område C. Och generellt sett betalar faktiskt israeler mer för vattnet på flaska än vad befolkningen i palestinska områdena gör. I Tel Aviv kostar en 0,33 cl flaska vatten 6.93 shekel medan samma vatten kostar endast 3 shekel i Ramallah i Palestinska myndigheten.

Stämmer det då att det tryckts ner en bil i en brunn i Sosia? Tveksamt. Varken Nawajah , någon annan pro-palestinsk aktivist eller någon media jag granskat har rapporterat om någon bil i Sosias brunn (om ens den finns med tanke på att vattnet hämtas i Yatta). Bara Valero verkar ha kunskap om den nertryckta bilen och motiven för att bilen skulle ha hamnat i brunnen. Så synd att hon inte när hon besökte platsen tog några bildbevis på brunn och bil att lägga ut på sitt flitigt använda twitterkonto.

Jag har för mer än en vecka sedan skickat frågor till Valero om hennes lilla reseskildring. Frågorna jag ställt är: Vilka är de/den ”man” som tryckt ner bilen i brunnen? Vilka bevis finns för detta? Vem tillhör brunnen? Hur vet du att bilen, om det finns en sådan i brunnen, tryckts ner däri ”för att palestinierna aldrig mer ska kunna få rent vatten”? Men den folkvalda miljöpartisten har hittills inte lyckats svara på mina frågor.

 

Källor:

http://www.water.gov.il/hebrew/rates/pages/rates.aspx

http://www.numbeo.com/cost-of-living/compare_cities.jsp?country1=Palestinian+Territory&country2=Israel&city1=Ramallah&city2=Tel+Aviv-yafo

mer om vattnet:

http://www.camera.org/index.asp?x_article=173&x_context=2

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s