Demokratiminister Alice Bah Kuhnke saknar politik mot homo- och kristofobi på asylboenden

foto:Tobias Petersson
foto:Tobias Petersson

Runt om i vårt land rapporteras det om förföljelse av kristna och hbt-personer på landets asylboenden. Kristna, homosexuella och barn utsätts idag för våld, hot, sexuella trakasserier och våldtäkt av andra enskilda asylsökande individer på våra asylboenden. Det är samma situation i andra länder med stor tillströmning av asylsökande migranter.

Allianspartiernas politiker reagerar nu alltmer mot missförhållandena på asylboendena. Folkpartisten Robert Hannah har tidigare berört situationen i en interpellationsdebatt med migrationsminister Morgan Johansson. Riksdagsledamoten Robert Halef (KD) skrev nyligen en skriftlig fråga till inrikesminister Anders Ygeman om våld och hot mot troende flyktingar.

Halef skriver: ”I Sverige 2015 ställs kristna flyktingar och invånare inför ultimatum att konvertera till islam eller dödas.” Han berättar att sekteristiska krafter har börjat att aktivt angripa kristna invånare och kristna flyktingar på flyktingförläggningar.

Halef framhåller att det är orimligt att den som flytt till Sverige undan religiös förföljelse ska behöva möta samma förföljelse här i Sverige och rentav på asylboenden.  Kristdemokraten  tycker också man kan fråga sig hur Migrationsverkets bedömning av asylrätt bör påverkas för de som inte respekterar alla människors lika och okränkbara värde, de mänskliga rättigheterna, inklusive rätten till religionsfrihet. Halef konstaterar att sådana individer utgör ett hot mot vårt samhälle.

Halef vill veta hur inrikesministern kommer att verka för att alla som kommer till Sverige ska respektera våra lagar och grundläggande principer. Inrikesminister Anders Ygeman bollar dock vidare frågan till demokrati- och kulturministern Alice Bah Kuhnke. Hon lyckas med konsten att skriva ett svar på frågan utan att ens nämna de kristnas situation på asylboenden. Istället ger demokrati- och kulturministern generella svar som att ”rättsväsendet har en viktig roll i arbetet mot hatbrott” och berättar att ”en nationell plan mot rasism och liknande former av fientlighet” planeras. Men inga konkreta förslag på hur man ska ta sig an hatbrotten på asylboenden presenteras. Hatbrottslagstiftningen är svag och leder till få domar. Straffen är inte avskräckande.

Läget är akut. Sverige fylls på med fler och fler migranter och fler och fler asylboenden. Sverige behöver inte bara en handlingsplan mot rasism. Sverige behöver en handlingsplan för att vår värdegrund ska få genomslag redan på asylboendena. Vi har byggt upp en  värdegrund där hbt-personer, judar, kristna, kvinnor och barn  är lika mycket värda som andra grupper. Så är det inte i andra samhällen varifrån våra nya invånare kommer. Sverige och Västvärlden är unikt i detta hänseende. MENA-länderna och Afghanistan som Sverige nu tar emot flest migranter från är länder där lagstiftning och normer inte behandlar alla som likar. Dessa normer och attityder har avspeglats i de hatbrott som utförts på asylboenden i Sverige och runt om i Europa.

Sverige måste sätta ner foten tydligt mot de som tar med sig sitt hat och sina destruktiva normer till asylboendena och sedan kan fortsätta ut i samhället med detta hat och dessa normer. Det ska inte vara möjligt att gå igenom asylprocessen och vara mot kvinnors rättigheter, uttalat homofob eller kristofob. Ingen religion eller kulturell bakgrund ska kunna ursäkta sådana attityder. De attityderna måste bort. Sverige ska erbjuda förföljda människor asyl, inte deras förföljare. Demokrati- och kulturministern måste komma upp med något bättre än floskler och slentrianpolitik som om de nya utmaningarna inte fanns i allt  mer ökande volym. Det är hon och regeringen skyldig det svenska folket och asylsökarna. Konsekvenserna kan annars bli förödande.

 

Länkar:

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Fragor-och-anmalningar/Fragor-for-skriftliga-svar/Vald-och-hot-mot-troende-flykt_H311168/

http://www.riksdagen.se/sv/Dokument-Lagar/Fragor-och-anmalningar/Svar-pa-skriftliga-fragor/Vald-och-hot-mot-troende-flykt_H312168/

http://www.b.dk/nationalt/flere-angreb-paa-kristne-asylsoegere-kan-skabe-opdeling-paa-asylcentre-0

http://www.spiegel.de/panorama/justiz/fluechtling-nrw-lehnt-trennung-nach-religionen-ab-a-1056155.html

http://www.t-online.de/nachrichten/deutschland/gesellschaft/id_75982372/politik-schuetzt-fluechtlinge-kaum-vor-sexueller-gewalt.html

http://www.spiegel.de/international/germany/asylum-shelters-in-germany-struggle-with-refugee-violence-a-1056393.html

https://www.washingtonpost.com/world/europe/gay-asylum-seekers-face-threat-from-fellow-refugees-in-europe/2015/10/23/46762ce2-71b8-11e5-ba14-318f8e87a2fc_story.html

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6215862

http://www.ostrasmaland.se/kalmar/jag-ska-skara-halsen-av-dig/

http://www.qx.se/pride/29245/sexuella-trakasserier-och-hat-var-min-vardag-pa-asylboendet

http://hallandsposten.se/nyheter/laholm/1.4450410-polisen-fick-undsatta-bjorklidens-personal

https://news.vice.com/article/lgbt-asylum-seekers-say-they-face-homophobic-abuse-in-uk-detention-centers

http://www.expressen.se/nyheter/hbtq-anpassning-far-kritik–av-asylboende/

http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=6236191

http://www.pinknews.co.uk/2015/03/03/mps-lgbt-asylum-seekers-face-bullying-and-abuse-in-british-detention-centres/

http://www.ostrasmaland.se/kalmar/hoten-mot-kristna-fortsatter/

http://www.barometern.se/monsteras/man-anhallen-for-valdtakt-mot-barn/

http://www.aftonbladet.se/nyheter/article21730991.ab

http://www.svt.se/nyheter/inrikes/fler-asylfall-ses-som-potentiella-sakerhetshot

Annonser

En kommentar Lägg till

  1. ladycobra skriver:

    Reblogga detta på Ladycobra's Blog och kommenterade:
    Bra att detta tas upp!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s